走過路過,不要錯過~~~~~請進來看看蝸居....27/6更新 30楼

作者: 花草之家 发表于 2014-6-3 16:03:28
4022 44
神農侍 發表於 2014-6-17 23:02:18 |顯示全部樓層

過獎!

另外﹐“叉尾太陽鳥” 並非“蜂鳥”﹐香港本身係冇“蜂鳥” 0架!有 0的人會誤將“長喙天蛾”當 0左係“蜂鳥”!不過點都好﹐我知 faye00羨慕樓主可以近距離欣賞叉尾太陽鳥”就得啦!
花草之家 發表於 2014-6-18 17:06:53 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2014-6-17 23:02
過獎!

另外﹐“叉尾太陽鳥” 並非“蜂鳥”﹐香港本身係冇“蜂鳥” 0架!有 0的人會誤將“ ...

我知道中國係冇蜂鳥,只不過係其他人俾個外號叫佢做東方蜂烏啫 長喙天蛾我都見過,好醜樣的 俗稱肥蛾
faye00 發表於 2014-6-19 18:47:23 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2014-6-17 23:02
過獎!

另外﹐“叉尾太陽鳥” 並非“蜂鳥”﹐香港本身係冇“蜂鳥” 0架!有 0的人會誤將“ ...

佢真係好靚
叫佢做蜂鳥一d都唔過份
ckkuen 發表於 2014-6-24 20:53:37 |顯示全部樓層
多謝分享

多謝欣賞^_^  發表於 2014-6-27 11:04
金剛 發表於 2014-6-27 09:33:29 |顯示全部樓層

前晚發現棵桃花樹有個雀巢,雀巢内裡有一隻蛋,昨晚醒起拍了張照^_^
花草之家 發表於 2014-6-27 11:12:49 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-27 09:33
前晚發現棵桃花樹有個雀巢,雀巢内裡有一隻蛋,昨晚醒起拍了張照^_^

金剛大師,個雀巢好細好精緻,知唔知係邊種雀ge巢?
金剛 發表於 2014-6-27 11:25:41 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2014-6-27 11:12

其實我係修剪棵樹發現的,我唔敢郁動到佢,由於快天黑,只是望多一眼内裡有多少蛋啫,我依度有非常多品種的雀鳥,小中大型都有,以前有好多白耳鹎聚居,有次朋友送了防蟲黄色貼紙我,當時我貼了一張在依架雀巢所在地方差不多,過了幾日黄纸竟然痴了一隻小鳥,好似長尾縫葉鶯,好釆给我及時發現救了牠,

多雀鳥証期你居住的環境很好啊!我都有用黃紙,好彩冇痴到小鳥.我同你一樣,當發現鳥巢時便會小心保護,雀巢附近都唔噴農藥喇!  發表於 2014-6-27 11:41
金剛 發表於 2014-6-27 11:28:28 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2014-6-27 11:12

我會補拍蛋相,给大家辨認

最好影到全家福啦^_^  發表於 2014-6-27 11:42
金剛 發表於 2014-6-27 12:25:10 |顯示全部樓層

回覆點評:

花草之家
多雀鳥証期你居住的環境很好啊!我都有用黃紙,好彩冇痴到小鳥.我同你一樣,當發現鳥巢時便會小心保護,雀巢附近都唔噴農藥喇! 

那處不是我住所,是農場,我没有落農藥,所以自然生態環境很好,物種多樣化~

花草之家
最好影到全家福啦^_^ 

個雀巢五呎多高~我係度既話怕母鳥唔番嚟,同埋佢地多數邊段時間回巢多呢,為何雀巢只有一隻蛋?有無人答到我^_^謝謝!

我見d雀仔飛出飛入冇定時架! 中午太熱,雀仔多數會係巢內休息.  發表於 2014-6-27 12:42
花草之家 發表於 2014-6-27 12:48:32 |顯示全部樓層
哈哈!原來我曾經影到過長尾縫葉鶯

佢健身緊,做引體上升,  發表於 2014-6-28 16:44
我認得牠~  發表於 2014-6-27 16:21
第一張以為隻雀係假。  發表於 2014-6-27 14:48
花草之家 發表於 2014-6-27 15:29:57 |顯示全部樓層

sausau   第一張以為隻雀係假。  發表於 29 分鐘前

2011年上傳去'花草的花草'帖子內,也有花友説似假雀,好彩我上ge係連環圖

係連環 假 圖哈哈  發表於 昨天 21:20
俾你笑S我喇 5.gif

係連環 假 圖哈哈  發表於 2014-6-27 21:20
金剛 發表於 2014-6-27 16:19:16 |顯示全部樓層

今日拍照隻雀蛋無咗
花草之家 發表於 2014-6-27 18:50:54 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-27 16:19
今日拍照隻雀蛋無咗

貓丶蛇丶老鼠or人為
金剛 發表於 2014-6-27 19:09:01 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2014-6-27 18:50
貓丶蛇丶老鼠or人為

私人地方無閒人入到,我有狗,流浪貓不入來,未有發現老鼠,因我有貓在附近,蛇有可能……但其他雀會吃嗎?
花草之家 發表於 2014-6-27 19:14:45 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-27 19:09
私人地方無閒人入到,我有狗,流浪貓不入來,未有發現老鼠,因我有貓在附近,蛇有可能但机会……但其他雀 ...

雀仔食蛋?除非係烏鴉或鹰,總之係可惜了!
金剛 發表於 2014-6-27 19:37:16 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2014-6-27 19:14
雀仔食蛋?除非係烏鴉或鹰,總之係可惜了!

係~前日發現都係得一隻蛋!
以前看過一輯紀錄片,内容講到一對新婚雀鳥,雄鳥會用鲜花佈置新居,看到個畫面很浪漫和感人,原來雀鳥也擁有很高的藝術天份,我喜歡看牠們的羽毛顏色豐富又鲜艷很美麗!……我好想知長尾縫葉鶯是怎樣用葉築巢的,何以不爆開,還有雀鳥在哪裡找來這麽多材料呢?我們棄置的尼龍繩也用上,是真正的環保大使~
hiatus 發表於 2014-6-27 21:22:50 |顯示全部樓層
隻蛋冇咗啊。。好傷心
金剛 發表於 2014-6-27 21:31:13 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-6-27 21:22
隻蛋冇咗啊。。好傷心

花草之家 發表於 2014-6-28 12:25:10 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-27 19:37
係~前日發現都係得一隻蛋!
以前看過一輯紀錄片,内容講到一對新婚雀鳥,雄鳥會用鲜花佈置新居,看到個畫 ...

以前看過一輯紀錄片,内容講到一對新婚雀鳥,雄鳥會用鲜花佈置新居,看到個畫面很浪漫和感人,原來雀鳥也擁有很高的藝術天份,我喜歡看牠們的羽毛顏色豐富又鲜艷很美麗!……我好想知長尾縫葉鶯是怎樣用葉築巢的,何以不爆開,還有雀鳥在哪裡找來這麽多材料呢?我們棄置的尼龍繩也用上,是真正的環保大使~

百度轉載
縫葉鶯以獨特的筑巢法而聞名。它們以一片大的植物葉(两片或更多的小片葉子)卷曲縫合而筑巢。用細長的嘴在葉邊上穿一排小孔,再將植物纖維、蜘蛛絲,穿過小孔構成單獨的圈,在外邊打結,直至葉子形成一個口袋的形状。縫葉鶯把巢系在樹上。雌性鳥兒會產3到6個蛋。
金剛 發表於 2014-6-28 12:58:08 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2014-6-28 12:25
以前看過一輯紀錄片,内容講到一對新婚雀鳥,雄鳥會用鲜花佈置新居,看到個畫面很浪漫和感人,原來雀鳥也 ...

謝謝你的資料分享
好厲害,好欣賞長尾縫葉鶯,不過!好慚愧上次的黃貼紙令牠傷了羽毛,懺悔中!