今年三月開o既 ~ C. Intermedia

作者: freddywongdy 发表于 2008-8-1 16:02:01
5495 45
freddywongdy 發表於 2008-8-31 23:03:17 |顯示全部樓層
唔怕晒下o既! 因為佢粗生到嚇死你!
Agnes 發表於 2008-8-31 23:10:54 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-31 23:03 發表
唔怕晒下o既! 因為佢粗生到嚇死你!

聽你咁講, 真係想放佢上天台試試, 天台空氣好, 可能有更大驚喜 wor!
Alfphy 發表於 2008-9-1 01:45:58 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-1 16:02 發表
今年3月開o既 C. Intermedia
只可以用生長力超強黎形容,
球莖細長根濃密, 耐寒, 耐旱, 耐晒.   
由一枝單莖單芽種左4年, 第3年已經打蕾.
唔駛點打理! 定時定候開花.
不過花期比較短, 花開差不多個 ...

只係呢三點已很吸引,更何況有花香呢!
留意下佢先.....
freddywongdy 發表於 2008-9-1 08:40:17 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-1 01:45 發表

只係呢三點已很吸引,更何況有花香呢!
留意下佢先.....

包保年年有花睇!
Alfphy 發表於 2008-9-1 08:55:12 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-9-1 08:40 發表

包保年年有花睇!

好,就係你呢句!我要搵盆試下,我未種過蘭花...不過,剛看網頁話,嘉多利係好適合初種者,我一於找搵下買來種先

Manto 發表於 2008-9-1 16:35:59 |顯示全部樓層
C. intermedia 係好好生養,又快生芽。但個人覺得 C. intermedia var. aqunii coerulea 仲靚!(C. intermedia變種藍花插角)
Tobias 發表於 2008-9-1 16:41:29 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-1 08:55 發表

好,就係你呢句!我要搵盆試下,我未種過蘭花...不過,剛看網頁話,嘉多利係好適合初種者,我一於找搵下買來種先

但係我就唔覺得卡德利亞蘭好種,我種左好多盆,D芽長唔大,幾年都未開過花,我反而覺得蝴蝶蘭最好種。
wilson 發表於 2008-9-1 16:49:57 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-1 08:55 發表

留意紛紛大減價去弄回來試............

不過補充一點..........
留意喔 ! 並不是所有嘉多原種都是好種好顧的.............
Agnes 發表於 2008-9-1 19:31:12 |顯示全部樓層
終於在天台替它找到一個我認為合適的家了 --  通爽、半蔭、秋老虎不會很易担走它
P1020690 (Small).JPG
freddywongdy 發表於 2008-9-1 20:14:34 |顯示全部樓層
原帖由 Manto 於 2008-9-1 16:35 發表
C. intermedia 係好好生養,又快生芽。但個人覺得 C. intermedia var. aqunii coerulea 仲靚!(C. intermedia變種藍花插角)

等我留意下先!
freddywongdy 發表於 2008-9-1 20:17:18 |顯示全部樓層
原帖由 wilson 於 2008-9-1 16:49 發表

留意喔 ! 並不是所有嘉多原種都是好種好顧的............. ...

講得無錯呢!
freddywongdy 發表於 2008-9-1 20:19:33 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-1 19:31 發表
終於在天台替它找到一個我認為合適的家了 --  通爽、半蔭、秋老虎不會很易担走它

太好啦! 記得要日日早上比夠水先呀!
Agnes 發表於 2008-9-1 22:06:44 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-9-1 20:19 發表

太好啦! 記得要日日早上比夠水先呀!

一定記得, 它已成為我的「重點關注事項」,很有期望呀!唔知半年後會唔會有功課交呢?
freddywongdy 發表於 2008-9-1 23:17:49 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-1 22:06 發表

一定記得, 它已成為我的「重點關注事項」,很有期望呀!唔知半年後會唔會有功課交呢?

咁就要等佢生根到咁上下, 預備開花肥谷下佢啦!
Agnes 發表於 2008-9-1 23:20:20 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-9-1 23:17 發表

咁就要等佢生根到咁上下, 預備開花肥谷下佢啦!

用花寶 X 號蘭花肥得唔得呀?
freddywongdy 發表於 2008-9-1 23:26:41 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-1 23:20 發表

用花寶 X 號蘭花肥得唔得呀?

應該無問題! 正常份減半4日淋一次. (好似食藥咁! he~)
不過要等D根生得咁上下先好喎! (大約一個月後)
Agnes 發表於 2008-9-1 23:31:33 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-9-1 23:26 發表

應該無問題! 正常份減半4日淋一次. (好似食藥咁! he~)
不過要等D根生得咁上下先好喎! (大約一個月後)

嘩, 真係要好好心機!
不過, 為左要追貼你嘅水準, 唔想影衰個阿媽, 我都要全力以赴, 不敢怠慢.
Alfphy 發表於 2008-9-2 03:42:00 |顯示全部樓層
原帖由 wilson 於 2008-9-1 16:49 發表
留意喔 ! 並不是所有嘉多原種都是好種好顧的............. ...

可否推介一些好種好顧的嘉多利名字?萬分感激!
Alfphy 發表於 2008-9-2 03:42:46 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-1 23:31 發表
嘩, 真係要好好心機!
不過, 為左要追貼你嘅水準, 唔想影衰個阿媽, 我都要全力以赴, 不敢怠慢.

agnes,睇好你啊!嘉多利俾心機!
Agnes 發表於 2008-9-2 11:18:06 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-2 03:42 發表

agnes,睇好你啊!嘉多利俾心機!

多謝鼓勵!我會努力!
昨晚下雨,今早不用餵它飲水了.