炎炎夏日, 除左開冷氣

作者: Victor9394 發表于 2014-5-23 17:34:17
1422 6
仲有咩方法可以降低植物四周既溫度呢?

開風扇 會帶走D黏液
腰水 又唔係種種都可以, 部份仲會爛根
有D頭痕
小魚仔 發表於 2014-5-26 22:07:54 |顯示全部樓層
呢個問題太過基本, 我建議你爬下文

預左你咁答啦~ 你都冇朋友既~  發表於 2014-5-26 22:34
回復

notyourbabydoll 發表於 2014-5-27 15:20:30 |顯示全部樓層

參考 avery 喺 求問小白兔換泥的方法, 還有其他問題.. 嘅 post

quote "淋水時先腰水,但透水之後就拎起唔好一路浸住,雖然係麻煩D ,但呢個係有效阻止泥面生藻既方法,唔 keep 100%濕度亦係另一個要訣,但呢個要平衡植株健康程度同栽培環境兩方面,即係如果棵兔仔都未生你就乾佢梗係唔 OK

腰水1-2寸其實只係只係其中一個比較方便既管理方法,如果你有心機同時間,間歇性供水既效果一定會比連續的好,而腰水亦唔係代表成舊泥膽完全沒入水中

六年前我開始種毛氈苔果陣,就眼見當時一D老玩家越種得久不換盆,植株就越趨衰弱,盆面青苔藻類亦越生越多

憑我自己廿幾年種蘭花既概念,我知道大部分植物既根都有向水性,所以要根生得好唔應該由頭到尾浸住水,有一個water gradient 既落差反而可以刺激根部成長

因為自己一直種蘭花,我家中有好多蘭石,響用電導值表測試蘭石既礦物含量冇超標,應該安全可用之後,我就開始試用以1-2寸蘭石墊響盆底,所以我自己既腰水1-2寸其實只係浸住那一二寸蘭石,讓根部有呼吸的機會,製造 water gradient 落差之餘,亦可減慢植料腐敗速度,減低爛根機會,而盆面藻類生長減少,因為蘭石有吸水性,所以又不用常常給水,可說是一舉數得,此法自六年之前沿用至今效果良好
"

>> 半密閉空間 + 蘭石鋪底 + 腰水 得唔得? ((用緊LI個方法, 目前為止好似OK, kyeword: 好似
D毛返嚟果陣我用水浸咗1hr D mucus冇哂之後第2日出番哂
放喺工司星期6,日冇冷氣+空氣不太流通都好似OK

註: 我只係新手, 以上只作討論並非教學, 發覺有錯請指教, 多謝哂

Mr. 白老鼠

Mr. 白老鼠
回復

Victor9394 發表於 2014-5-28 10:32:17 |顯示全部樓層
notyourbabydoll 發表於 2014-5-27 15:20
參考 avery 喺 求問小白兔換泥的方法, 還有其他問題.. 嘅 post

quote "淋水時先腰水,但透水之後就拎起唔 ...

我睇過AVERY呢篇野, 亳無疑問有助解決保濕問題, 但仲有氣溫問題, 係需要同時解決
回復

dtyhbv 發表於 2014-5-28 11:14:07 |顯示全部樓層
講真古靈精怪方法太多,叫你爬下文都無可厚非
我記得有d就發保膠箱加冰種,有d就水冷,有d就放霧加風扇
回復

Victor9394 發表於 2014-5-28 13:11:13 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2014-5-28 11:14
講真古靈精怪方法太多,叫你爬下文都無可厚非
我記得有d就發保膠箱加冰種,有d就水冷,有d就放霧加風扇
...

多謝師兄賜教  , 我梗係有爬過文先問, 我已經加左冰種同放霧, 但唔太持久. 假若不在家十幾個鐘, 冰種溶哂、放霧器冇水, 就維持唔到個效果, 所以想知多幾種方法o者~
回復