中草藥

作者: Starter 發表于 2014-5-18 22:33:20
1851 28
其實多唔多花友種中草藥ga?

如果有可以講下種植心得嗎?

thx
annabella 發表於 2014-5-19 11:19:18 |顯示全部樓層
中草藥好多呀!我都有種少少,你想種咩﹖自己用定點﹖一齊傾下~~
金銀花、艾葉、紫蘇都係好種又易於使用的,仲有好多好多不能盡錄

呢度有位專家神農待,可以請教佢呀!
回復

Starter 發表於 2014-5-19 12:13:42 |顯示全部樓層
我想種桔梗、崩大碗、金錢草、艾葉、決明子、白花蛇舌.... (好貪心)

同生食都冇毒既草藥都有興趣
回復

skchan 發表於 2014-5-19 13:26:28 |顯示全部樓層

我買左板藍根, 唔知得唔得, 仲有牛蒡,
已種的有艾草,紫蘇,绞股蓝等

係牛蒡绞股蓝,  發表於 2014-5-19 22:37
回復

ht333147 發表於 2014-5-19 21:06:44 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-5-19 12:13
我想種桔梗、崩大碗、金錢草、艾葉、決明子、白花蛇舌.... (好貪心)

同生食都冇毒既草藥都有興趣 ...

崩大碗、金錢草、白花蛇舌, 在我天台都是雜草, 要種搵日攞吧
回復

malouis 發表於 2014-5-19 21:54:45 |顯示全部樓層
我有種金銀花, 何首烏, 桔梗, 杞子, 藤三七(野藤), 海南三七, 水線草(野草).
其實無話草唔草藥, 好多植物都有某些藥效, 例如蒲公英, 係野草, 亦係中藥其中一種. 藥草會因應地理, 水土, 氣候, 而影響其藥效, 所以就算種得到, 其藥效亦未知是否理想.
回復

金剛 發表於 2014-5-19 22:19:59 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2014-5-19 21:06
崩大碗、金錢草、白花蛇舌, 在我天台都是雜草, 要種搵日攞吧

你嗰隻係白花蛇舌草定水缐草,金錢草係入藥嗰隻過路黃,定水金錢呀?
回復

金剛 發表於 2014-5-19 22:29:39 |顯示全部樓層
malouis 發表於 2014-5-19 21:54
我有種金銀花, 何首烏, 桔梗, 杞子, 藤三七(野藤), 海南三七, 水線草(野草).
其實無話草唔草藥, 好多植物都 ...

其實成個山都係藥,好多喺树無咩人會种啦!草本周圍都係,d老人家都識講啦,識就係宝唔識就係草,不過!我唔鍾意d人周圍採摘……d藥有藥性唔係隨便煲嚟飲,更枉論話生吃,我識都唔多講,避免d人亂咁食!好多都話清熱解毒,但唔代表該藥無毒性,要搞清楚!
回復

Starter 發表於 2014-5-19 22:37:13 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2014-5-19 21:06

嘩.... 好呀好呀!

你得閑先掹比我啦唔該
回復

Starter 發表於 2014-5-19 22:39:17 |顯示全部樓層
malouis 發表於 2014-5-19 21:54
其實無話草唔草藥, 好多植物都 ...

想種桔梗同杞子呀, 難唔難種ga?
回復

malouis 發表於 2014-5-19 22:57:21 |顯示全部樓層

桔梗唔難, 最重要疏水, 否則容易浸爛根; 怕大風, 容易被風吹斷.
杞子唔難, 會開1cm紫色小花, 不過係藤本, 需要棚架供其攀爬, 現時花墟"三木"有小苗賣.

thx  發表於 2014-5-20 09:01
回復

skchan 發表於 2014-5-20 08:50:51 |顯示全部樓層
skchan 發表於 2014-5-19 13:26
我買左板藍根, 唔知得唔得, 仲有牛膀,
已種的有艾草,紫蘇,姣股藍等

牛蒡绞股蓝, 謝謝金剛兄
回復

silicon 發表於 2014-5-20 12:08:21 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-5-19 22:29
其實成個山都係藥,好多喺树無咩人會种啦!草本周圍都係,d老人家都識講啦,識就係宝唔識就係草,不過! ...

係啦!中醫好講咩體質先對症下藥,這種藥草啱你,唔代表也啱別人,可能令病情變得更差
回復

annabella 發表於 2014-5-20 18:14:31 |顯示全部樓層
話時話杞子有冇花友真係種到果﹖

同埋白花蛇舌正品越來越少了,我見萬丫島啲阿婆都係種水線草,煲完就當白花蛇舌賣...
回復

神農侍 發表於 2014-5-20 20:24:17 |顯示全部樓層
各位大師救命呀!請問圖中 0既係 0吾係“白花蛇舌草”呀?
回復

金剛 發表於 2014-5-20 20:42:25 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2014-5-20 20:24

神兄仲咩叫救命呀?好多花友都有種白花蛇舌草咖,不過!佢唔係能医百病喎!
我見到魚腥草和刺芫茜唔知喺咪呢~
回復

ppchu 發表於 2014-5-20 21:29:27 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2014-5-20 20:24

請問呢棵係乜呀?咁粗葉? 其實怕羞草都係有藥性又有毒性,唔熟真係唔好亂試!  多口路過答咀,唔好意思!
回復

神農侍 發表於 2014-5-21 16:43:11 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-5-20 20:42
神兄仲咩叫救命呀?好多花友都有種白花蛇舌草咖,不過!佢唔係能医百病喎!
我見到魚腥草和刺芫茜唔知喺 ...

就係知道好多花友都有種正宗 0既“白花蛇舌草”(Hedyotis diffusa)﹐所以先請教!
你見到 0既係“魚腥草”同“刺芫茜”!師兄好眼力呀!我今次暫時 0吾當你傻瓜先!
回復

神農侍 發表於 2014-5-21 16:45:25 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2014-5-20 21:29
請問呢棵係乜呀?咁粗葉? 其實怕羞草都係有藥性又有毒性,唔熟真係唔好亂試!  多口路過答咀,唔好意思! ...

0個棵係咩﹐賣個關子先!   0吾駛 0吾好意思!我諗樓主應該都歡迎大家參與討論 0既!
回復

annabella 發表於 2014-5-21 19:48:43 |顯示全部樓層
白花蛇舌草同水線草鑑別不難,有中草藥及植物學知識的人大有人在,此版的花友相信大部份都是普通人,即使對方答錯,亦不見得有何可笑之處,亦沒有人要在這作大師

我見過真正大師,不會冷調熱諷,遇有喜歡植物的,只要有禮貌,都會出言指點討論

你在此版立足已久,相信無人會特意挑戰你的權威,不用過慮,我是初來埗到,不知規矩,只望在和諧氣氛下與花友傾偈
回復

12下一頁