Puppy的白熊水種經驗分享

作者: puppy 發表于 2014-5-14 20:52:20
3284 44

此帖乃原来Puppy白熊比赛帖,由于花友希望繼續分享水種經驗,將此帖轉回主版。

最初見到都係甩皮甩骨的小熊,要甩既應該都暫時甩左,而家已經開始長番D小手,不過由始而終都没有動佢分毫,總係覺得佢左手頂右腳,右手頂右腳咁,遲下真係要換泥再睇下會唔會甩晒啦.

暫時得起始圖,希望每月KEEP到UPDATE.

起始圖

評分

查看全部評分

puppy 發表於 2014-5-14 20:53:22 |顯示全部樓層

想同佢換泥N咁耐,聽聞話疏水較好嘛,但始終都無力同佢換住,
或者...可能...不變應萬變更好,我就由你啦,熊熊,你話好無呢?

本來諗住無咩大變化,樓上當六月份UPDATE就算,點知衰多手,見佢地手長腳長,轉下位放窗邊就出事,摸摸佢仲甩左隻手....>.<
其他舊手縮左水就甩就甩咁添...-_________-

回復

puppy 發表於 2014-5-14 20:53:41 |顯示全部樓層

5 Jul 2014 Update

都唔記得到底甩左幾多隻手,點解成日甩手?

就係因為佢側埋一邊囉,大風D就倒下了,High一High又倒下了...-_______-"

好在你都爭氣,小手好似大得唔算慢,但係咁喎,你人前人後兩個樣想點先...
回復

puppy 發表於 2014-5-14 20:53:51 |顯示全部樓層

17 Aug 2014 UPDATE

都好似幾好WO  發表於 2014-8-17 18:12
回復

puppy 發表於 2014-5-14 20:54:23 |顯示全部樓層

14 Sep 2014 Update

熊仔入秋後好似快左長大,但係佢真係慘慘,因為生得好邊,又成盆得佢一棵,無其他可以平衡下,所以一大風就經常倒下,今次仲發覺佢可能負荷重左,開始生斜左,唯有搵隻貓幫下手頂住先.

你乖啦,生靚仔D,遲下再涼D至同你移盆啦.

回復

puppy 發表於 2014-5-14 20:54:29 |顯示全部樓層

25 Oct 2014 Update

唔覺唔覺靚仔左好多,不過唔知係咪用龍貓頂住果時整親,前面果條分枝枯枯地.

入秋又大得快左咁,你已經長大到人前人後都見得下人啦.
回復

puppy 發表於 2014-5-14 20:54:34 |顯示全部樓層

04 Nov 2014 Update

因為遲下會離港一陣,應該UPDATE唔到住,就早一點UPDATE一下,
肥熊手開始成形,希望返黎佢仲安好啦.
回復

puppy 發表於 2014-5-14 20:55:03 |顯示全部樓層

10 Jan 2014 Update

覺得無咩變,但睇番update至覺得,熊仔原來好乖,肥左又白左,遲D同你修剪下,乖呀~

回復

puppy 發表於 2014-5-14 20:55:08 |顯示全部樓層

3  Feb 2015

拎去晒太陽 點晒都無指甲,死心啦,晒燶就有份。

回復

puppy 發表於 2014-5-14 20:55:12 |顯示全部樓層

2 Mar 2015

晒完熊仔變得更緊密,好似太緊密添,
天氣變得潮濕,有時都覺得熊仔痴立立咁,
既然晒唔出指甲就放番原位,等你生番開少少啦

評分

查看全部評分

回復

puppy 發表於 2014-5-14 20:55:16 |顯示全部樓層

6 Apr 2015
轉左天氣陽光猛烈晒燶左小手,換盆前先留個倩影.

雖然熊仔比起以前已經有d肉地,但始終覺得熊仔唔夠肥,
係換盆之前,做下實驗,試下早前係網上睇到的方法養唔養得肥佢先.

首先清左D泥

然後多角度做下比對
回復

puppy 發表於 2014-5-14 20:55:21 |顯示全部樓層

07 Apr 2015
一日後,睇實物感覺好似有肥到一點點,
但係盡量跟番之前D影相做比對又唔多覺咁.

21 Apr 2015
過左咁耐,好似有大左,無乜肥左,淨係多左水根,比多幾日機會你變肥仔。

21 May2015
橫掂轉左水種,想試下水種渡夏,唔知可否繼續係度update呢
回復

puppy 發表於 2014-5-14 20:55:27 |顯示全部樓層
拯救白熊大行動_種植比賽 - Puppy (#18) 備用
回復

Audrey 發表於 2014-5-14 20:58:20 |顯示全部樓層
謝參賽!
努力養好熊熊!

係,各位多多指教...哈哈  發表於 2014-5-20 20:02
回復

tindayun828 發表於 2014-5-14 22:02:48 |顯示全部樓層
花友加油!熊仔加油!

大家加油,熊熊加油.  發表於 2014-5-20 20:02
回復

fool'sgrape 發表於 2014-5-19 19:47:05 |顯示全部樓層
花友的白熊要加油啊!

一齊加油,熊熊加油.  發表於 2014-5-20 20:03
回復

Melb 發表於 2014-5-25 21:48:11 |顯示全部樓層
在支持你仙人掌種子比賽同時,

亦入來為你的白熊打打氣先

謝謝.  發表於 2014-5-31 02:27
回復

Melb 發表於 2014-5-26 16:20:11 |顯示全部樓層
加油呀~!!

你比我還勤力UPDATE啦,謝謝呀.  發表於 2014-5-31 02:27
回復

puppy 發表於 2014-6-12 21:48:46 |顯示全部樓層
忍唔住,整甩佢兩只手,連埋之前唔覺意果隻,少左三隻手仔.
好肉酸咁喎...

唔覺既,轉個正面唔覺既...
回復

BenLau 發表於 2014-6-13 05:25:18 |顯示全部樓層
puppy 發表於 2014-6-12 21:48
忍唔住,整甩佢兩只手,連埋之前唔覺意果隻,少左三隻手仔.
好肉酸咁喎...

點解要整甩隻手? 壯士斷臂?

因為覺得隻手有問題,又左手左腳,與其養份供給肉酸的手,倒不如斷左佢等佢D小手可以健康成長.  發表於 2014-7-5 23:24
回復

123下一頁