請問無土栽培的「梯田」在HK哪裡能買到比較便宜的?

作者: c13579 发表于 2014-5-9 12:40:56
1745 9

我看過某家HK的,4層共48格(單面)要大概2500

上taobao看到用PVC管diy的要RMB568←(10cm diameter的管配4.5cm內徑的籃子)
(我是想種瓜果所以要大點的,RMB2xx那些只能種菜) (6cm diameter的管配3.2cm籃)
這個還沒計運費,只是貨品單價
計上運費的話可能1000HKD也不遠了
(那種東西非常重+大,原本小的就已經超過12kg)
這張是6cm普通版的樣子(10cm的要訂做沒sample):

眼見即使taobao也不太便宜, (而且沒甚麼保證)
所以想問在HK會不會有比較化算的選擇,單面/雙面的梯田也行
(有想過學這裡的帖子DIY,但我真的甚麼工具也沒有+對木工這些一竅不通,想了想還是算了)

即使是2手的也ok,前提是不是很殘破
死窮鬼 發表於 2014-5-11 13:56:02 |顯示全部樓層
你張圖個款係用黎種菜唔係種瓜係嘛?種瓜好少有呢種架會唔夠力喎, 通常係好似膠盒個種?

HK賣$2500那種我看到sample成功種出tomato/strawberries etc,就是太貴了點  發表於 2014-5-11 14:31
圖那種是種菜的沒錯,假如買種瓜的話要訂造(加$300)。管那些會粗很多  發表於 2014-5-11 14:30
死窮鬼 發表於 2014-5-11 16:36:09 |顯示全部樓層

噢sorry我睇漏左你寫的, 我淘左個好似你張相咁的, 不過有一條管漏水...我諗我個種士多啤梨仲可以的, 開口約5cm. 我怕係加粗個管都受唔到種瓜的重量...你知淘寶流流地, 衰左我地係香港又無仇報. 佢無辦你睇, 好可能佢都未造過,不過你要做就造俾你咁解, 我就唔搏了

我找到幾間開口都<4cm(只能裝3.2cm的籃)  發表於 2014-5-11 16:41
想問有link讓我看看嗎?謝謝  發表於 2014-5-11 16:40
死窮鬼 發表於 2014-5-11 16:47:45 |顯示全部樓層
http://item.taobao.com/item.htm? ... amp;_u=b1pllvgn8789

原來我個籃都係細過4MM...但係你可以問埋呢家訂唔訂造, 我係佢到買再轉運到香港, 都幾好呀(除左漏水). 希望幫到你啦

ocean.yellow 發表於 2014-5-13 22:11:10 |顯示全部樓層
這間本地水耕店,可以幫人 DIY。

www.greenplanthydro.com.hk

thanks i'll chk it out :)  發表於 2014-5-13 22:14
greener 發表於 2014-5-14 10:24:51 |顯示全部樓層
DIY 吧!

看我多年前的 DIY:hkplants.com/thread-40345-1-1.html

Frankly,雖然物料費不貴,除了用自己時間試試裝裝,加上修改的費用,事後覺得比買美國的進口貨還要貴很多,而且浪費時間。

感謝提供教學,但我的DIY能力完全是負數(望天) 假如最後真的太貴我才DIY吧:3  發表於 2014-5-14 10:37
Sumbie 發表於 2014-5-14 11:10:38 來自手機 |顯示全部樓層
如果用錦鯉池D水來水耕夠營養嗎?我D浮萍成日爆滿,之後作堆肥,好浪費!如果夠肥力水耕就好!
wojai 發表於 2014-5-14 11:59:11 |顯示全部樓層

我都係DIY........ IMG_0028_01.jpg

c13579 發表於 2014-5-14 12:17:01 |顯示全部樓層
wojai 發表於 2014-5-14 11:59
我都係DIY........

我想問這個是不是不用管,
而是只把一棵棵苗放一個大水盆裡?
看起來只需要加氣和打燈比用水管容易多了...
wojai 發表於 2014-5-14 17:33:05 |顯示全部樓層
c13579 發表於 2014-5-14 12:17
我想問這個是不是不用管,
而是只把一棵棵苗放一個大水盆裡?
看起來只需要加氣和打燈比用水管容易多了.. ...

我用12蚊店膠盒..開洞,因為我的地方用管不容易控制尺寸,而且種植的數量比較少,所以我選擇膠盒,,打氣24小時開或分段時間開都可以.

thanks,這個應該可以試diy  發表於 2014-5-14 17:56