玫瑰繁殖

作者: 小蘭子 发表于 2014-4-26 01:13:03
543 6
各位C兄,我去年中在YouTube 上搜尋"玫瑰花繁殖方法",用左其中一種-高壓法,效果幾好,大家可以試試。
youtu.be/eO54zfkonAY
向日葵2 發表於 2014-4-26 01:52:48 |顯示全部樓層
好正呀,唔該晒,之前怕玫瑰難打理,所以無種到,
今年返大陸,見到盆攀藤種,終於買了,
但又不知怎打理,

上星期曾有大量黃葉,以為有菌,即用菌水,
之後再上網,有人話水多,水少也有可能出現這情況,
咁一般情況下,應多澆水,或是少澆水呀
小蘭子 發表於 2014-4-26 02:17:54 |顯示全部樓層
我都系見到乾才澆水,因我家向西北,夏天有時一日澆兩次水。
網上話玫瑰需種在排水良好的土裏。
小蘭子 發表於 2014-4-26 02:24:45 |顯示全部樓層
另外YouTube 有好多經驗豐富的師傅教授種玫瑰的方法,都值得參考呀。
攀藤種系點樣架?C兄你若方便時影D相睇下
novernber 發表於 2014-4-26 02:43:13 |顯示全部樓層
我都岩岩學種蔓性玫瑰。
同樓主所講一樣,我都係見泥乾先淋水。
我買番黎個陣係苗黎架。
向日葵2 發表於 2014-4-28 10:00:58 |顯示全部樓層
小蘭子 發表於 2014-4-26 02:24
另外YouTube 有好多經驗豐富的師傅教授種玫瑰的方法,都值得參考呀。
攀藤種系點樣架?C兄你若方便時影D相睇 ...

請看
http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;extra=#pid1694810
小蘭子 發表於 2014-4-29 01:12:03 |顯示全部樓層
向日葵2 發表於 2014-4-28 10:00
請看
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=165363&page=1&extra=#pid1694810

同意,邊捨得唔比佢開花,期待你另一朵花的到來,記得post 上尼