三種菊科植物:美洲假蓬、蘇門白酒草、加拿大蓬

作者: 神農侍 發表于 2014-4-22 15:56:12
6940 7

有 0的傻瓜話好難分辨呢三種菊科植物﹐其實只要大家細心觀察﹐就會好易搵到佢地之間 0既分別!
幼苗時期﹐“Conyza bonariensis 美洲假蓬” 0既葉片最密集而貼地﹐形態好似蓮花 0甘、“Conyza sumatrensis  蘇門白酒草”其次﹐“Conyza canadensis 加拿大蓬”最 0吾明顯 !

除 0左葉片分佈﹐我 0地仲可以睇佢 0地 0既毛 0黎分辨到底屬於邊種﹐“Conyza bonariensis 美洲假蓬”–––莖上滿佈長、短夾雜 0既軟毛﹐葉同頭狀花序滿佈短 0既軟毛。“Conyza sumatrensis  蘇門白酒草”–––莖、葉、頭狀花序都係滿佈短 0既軟毛。“Conyza canadensis 加拿大蓬”–––莖同頭狀花序分佈 0左較疏而彎曲 0既脫落性短硬毛﹐葉邊分佈 0左稀疏 0既脫落性長硬毛同疏而彎曲 0既脫落性短硬毛。

花序之間都有好大 0既分別﹐“Conyza bonariensis 美洲假蓬” 0既頭狀花序最大兼呈短筒形﹐“Conyza canadensis 加拿大蓬”最細兼有舌狀花瓣外露“。仲有其他方面只要你留心 0的睇﹐都會發現到差異﹐不過﹐認識上面 0既分別﹐基本上已經分辨到。因此﹐我都懶得再講落去﹐自己睇啦!去片........

Conyza bonariensis (美洲假蓬)

Conyza bonariensis  (美洲假蓬)

....

....

....

....

...

...

....

....

...

...

....

....

....

....

.....

.....

Conyza sumatrensis (蘇門白酒草)

Conyza sumatrensis  (蘇門白酒草)

....

....

.....

.....

.....

.....

同種植物有時形態上都會出現差異

同種植物有時形態上都會出現差異

但係佢 0既特徵都 0吾會差得太遠

但係佢 0既特徵都 0吾會差得太遠

....

....

....

....

....

....

....

....

....

....

Conyza canadensis (加拿大蓬)

Conyza canadensis  (加拿大蓬)

.....

.....

..呢 0的粗壯 0既

..呢 0的粗壯 0既

....

....

....

....

....

....

...

...

....

....

......

......

左起:美洲假蓬、加拿大蓬、蘇門白酒草

左起:美洲假蓬、加拿大蓬、蘇門白酒草

左起:美洲假蓬、蘇門白酒草、加拿大蓬

左起:美洲假蓬、蘇門白酒草、加拿大蓬
jack872184 發表於 2014-4-22 17:00:22 |顯示全部樓層
真有心機,支持原創~!
回復

silicon 發表於 2014-4-22 17:26:10 |顯示全部樓層
多謝圖文並茂並細心解釋
回復

神農侍 發表於 2014-4-22 19:47:18 |顯示全部樓層
多謝支持! 但係最後 0個張圖(hkp32)我調轉 0左“加拿大蓬”、“蘇門白酒草” 即刻改番先!
回復

向日葵2 發表於 2014-4-26 09:06:35 |顯示全部樓層
神農侍咁勁,連我只叫佢地係野草既植物都分得咁咩細。將來行過路邊見到靚花,我知點做哦,謝謝神農侍
回復

向日葵2 發表於 2014-4-26 09:08:27 |顯示全部樓層
近見街上不少樹開紫花,好靚,但現無相,小弟求問神農侍幫忙
回復

神農侍 發表於 2014-4-26 09:54:40 |顯示全部樓層
向日葵2 發表於 2014-4-26 09:08
近見街上不少樹開紫花,好靚,但現無相,小弟求問神農侍幫忙

見你 0甘樣讚我!我就盡力答你啦! 但係你提供 0既資料太少! 不過﹐ 0吾駛怕因為我係一個接近神 0既人﹐根據花期同搶眼度 推斷﹐應該係“藍花楹”啦!
回復

向日葵2 發表於 2014-4-26 12:32:38 |顯示全部樓層
是牠了,勁
回復