香港礦物展2013

作者: cyamy 發表于 2014-4-15 19:36:29
2213 16

上星期執拾相片時,找到上一年的礦物展相片,當中有D展品,真係靚到無朋友
所以就算係上年的,都想貼圖上來分享一下呢!(但影得不是太好呢! )

海藍寶

海藍寶

碧璽

碧璽

紫晶

紫晶

碧璽

碧璽

黃玉,煙晶,長石

黃玉,煙晶,長石
fool'sgrape 發表於 2014-4-15 21:30:37 |顯示全部樓層
從未參觀過相關展覽,多謝分享!

尤其喜歡第三幅圖的礦石!
回復

cyamy 發表於 2014-4-15 22:07:44 |顯示全部樓層
等我加番D名先.
回復

cyamy 發表於 2014-4-15 22:13:08 |顯示全部樓層
再貼
DSC09763 (508x640).jpg
DSC09762 (497x640).jpg
DSC09773 (640x426).jpg
DSC09755 (512x640).jpg
DSC09767 (450x640).jpg
回復

cyamy 發表於 2014-4-15 22:18:15 |顯示全部樓層

又貼

碧璽

碧璽

海藍寶

海藍寶

金綠柱石

金綠柱石

螢石

螢石

翠銅礦

翠銅礦

藍銅礦

藍銅礦

日本律雙晶

日本律雙晶

紫晶

紫晶
回復

cyamy 發表於 2014-4-16 10:15:33 |顯示全部樓層
一貼再貼
DSC09737 (640x623).jpg
DSC09736 (640x553).jpg
DSC09732 (640x548).jpg
DSC09729 (640x516).jpg
DSC09752 (640x463).jpg
DSC09748 (471x640).jpg
DSC09742 (478x640).jpg
回復

fool'sgrape 發表於 2014-4-16 11:58:54 |顯示全部樓層
原來礦物有咁多種顏色!

回復

cyamy 發表於 2014-4-16 12:12:53 |顯示全部樓層
fool'sgrape 發表於 2014-4-16 11:58
原來礦物有咁多種顏色!

係呀!礦物的世界真係多姿多彩,好容易另人墮進深渊呢
回復

fool'sgrape 發表於 2014-4-16 12:22:16 |顯示全部樓層
cyamy 發表於 2014-4-16 12:12
係呀!礦物的世界真係多姿多彩,好容易另人墮進深渊呢

墮進深淵咁嚴重!
回復

cyamy 發表於 2014-4-16 12:26:32 |顯示全部樓層

係呀!收隻晶石礦物係好敗家的

我就係其中個~HAHA  發表於 2014-4-16 13:55
回復

cyamy 發表於 2014-4-16 14:02:45 |顯示全部樓層
jack872184
我就係其中個~HAHA  發表於 2 分鐘前

但早買早着數呀!靚的石頭越來越貴呢!你今年有無去呀?
回復

cyamy 發表於 2014-4-16 14:35:03 |顯示全部樓層
原來都有人入黎睇下的
同場加影許士芬地質博物館先,有D展品係長期擺放的(但我唔知邊D係呀!)有興趣的可以去看一看lor
DSC00097 (640x386).jpg
DSC00094 (426x640).jpg
DSC00088 (305x640).jpg
DSC00081 (640x519).jpg
DSC00078 (552x640).jpg
DSC00066 (640x535).jpg
DSC00063 (560x640).jpg
DSC00052 (640x497).jpg
回復

jack872184 發表於 2014-4-16 14:42:39 |顯示全部樓層
我今年冇去啊>.<要DSE
回復

cyamy 發表於 2014-4-16 15:01:12 |顯示全部樓層

今年無去不可惜啊!我覺得今年好似少左好多靚石睇,參展的都少左,D石仔又貴又唔抵玩
回復

cyamy 發表於 2014-4-24 11:04:09 |顯示全部樓層
有放射元素的礦物?
DSC09851 (640x525).jpg
DSC09884 (640x459).jpg
DSC09873 (640x617).jpg
DSC09866 (640x416).jpg
DSC09897 (552x640).jpg
DSC09890 (522x640).jpg
DSC09975 (464x640).jpg
DSC09969 (640x426).jpg
DSC09967 (640x426).jpg
回復

Nike 發表於 2014-5-10 11:23:04 |顯示全部樓層
好靚, 其實呢D石頭放博物館等地方比放家裏更好.  有個朋友放一堆在家裏, 我勸他不要擺總是不聽.  這些東西都有不同的反射性, 有些更有毒性, 聽那些江湖士吹牛說什麽風水簡直是愚不可及!
回復

Victor9394 發表於 2014-5-13 12:10:38 |顯示全部樓層
Nike 發表於 2014-5-10 11:23
好靚, 其實呢D石頭放博物館等地方比放家裏更好.  有個朋友放一堆在家裏, 我勸他不要擺總是不聽.  這些東西 ...

視乎有幾多, 同埋濃度高唔高既~

普通香港人屋企可以擺既位置少之有少, 雖然部份礦石有毒, 但應該冇人會得閒[舌黍]下掛~
除非擺埋哂D有放射性元素既高濃度礦石o者~ 例如 Thorium, Uranium, 長遠就可能有問題, 其他既只要唔放入口, 都冇乜問題既~
回復