請問我隻狗仔就快5歲,應唔應該同佢絕育?

作者: cc2014 发表于 2014-4-13 07:11:22
2567 10
請問我隻玩具貴婦狗仔就快5歲(18Apr),應唔應該同佢絕育? 之前原本排咗動物協會做絕育重交埋錢,最終唔忍心怕佢辛苦所以無做到,但係之後睇咗有d post都係話絕育比較好, 請問各位可唔可以比啲意見我我應該點做,謝謝! (我是第1次養狗的)
ylee 發表於 2014-4-14 17:38:22 |顯示全部樓層

絕育對狗狗比較好的 同埋 5 YEARS OLD 係無問題的
金盞花 發表於 2014-4-15 11:36:33 |顯示全部樓層
始終趁佢年輕幫佢做咗對佢身體復原較好, 而呢個手術好平常唔駛擔心.
cc2014 發表於 2014-4-15 18:56:33 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝您們的幫忙,我再睇睇同佢去邊度做,我係網上搜尋多次都無人講狗仔絕育資料,多數都係話狗女盡早絕育,我隻仔5歲,有人話都咁大不雖要做,但如果係對佢好我會帶佢去絕育……謝謝您們的意見!
prodorothyhkg 發表於 2014-4-23 10:49:28 |顯示全部樓層
做左減少年老時的病變,仔仔手術簡單d,女就麻煩少少~
kfung 發表於 2014-4-24 14:43:37 |顯示全部樓層
我諗絕育先會令佢無咁身苦辛苦
因為狗同人唔同.佢無絕育.
荷爾蒙會令佢成日諗住個d野.又無得解決
有個別既狗.會因而有情緒問題.仲有好多好多問題.唔一一解釋
同埋增加生癌機會.
為佢好.就趁依家好做.
再大d碎數.就要睇下醫生點講
yuna.cky.828 發表於 2014-5-7 19:08:13 來自手機 |顯示全部樓層
明白你的擔憂,因我有相同想法,我隻玩具貴婦一直拖到今年4月先做,佢依家就快8歲。因為之前唔忍心而一直都唔想佢做,但為了佢健康,最後都決定做,不過做手術前有個小插曲。
yuna.cky.828 發表於 2014-5-7 19:11:08 來自手機 |顯示全部樓層
就係發現佢有乳腺瘤,因為之前無做絶育有關。所以我都建議你帶狗狗去做。
Nike 發表於 2014-5-10 11:09:30 |顯示全部樓層
再唔做絕育手術, 你和它都會很辛苦.
pandabb 發表於 2014-5-12 00:10:45 |顯示全部樓層
為了狗狗健康著想,還是盡早蒂牠去絕育吧
dennisdom 發表於 2014-6-24 13:07:25 |顯示全部樓層
一般仔會方便過女, 而5yrs唔算大, 同埋好多醫生會事前問你加唔加多幾百蚊做個test, 睇下佢接唔接受到做手術既風險架!
唔放心既可以做個test!