各位有玩msn的朋友請留意:警告!~

作者: heiheimama 發表于 2008-7-18 23:12:57
2874 33
我今晚用緊msn,突然藍天使傳來一個link,我就登入,當時顯示了一個自稱msn朋友之間才可以分享的相簿,要求我輸入msn戶名及密碼,我懷疑了一下,但想天使不會點我,就輸入了.之後網頁說我的密碼不符,我已經覺得”死,賴野!”.跟著msn account突然被logout,顯示有人在另一部電腦登入!

我不知道之後會發生什麼事,回想過來,我也好像聽過類似的騙取密碼手法,但那一刻就是沒有想起.

謹在這裡敬告所有花友,尤其和我有msn通訊的花友,如果見到我突然提供一個link,就很可能是病毒擴散開去,請千萬不要登入,更不要提供你的戶口密碼!~

我衰左啦...
janice 發表於 2008-7-18 23:17:18 |顯示全部樓層
我都衰左
而家換左個password
好似冇左''顯示有人在另一部電腦登入''呢個問題
回復

heiheimama 發表於 2008-7-18 23:19:51 |顯示全部樓層
推上去,俾多d人看到!~
回復

Grace 發表於 2008-7-18 23:23:29 |顯示全部樓層
你 '令' 左野啦~
你 msn 既 contact list 朋友都會收到由你 send 出既 link, 大家千其唔好 click 入去再入 password, 咁就衰左架喇~
我都收到 d fd send 過黎既 link, 唔理佢, close 左佢就得架啦, 最好就通知返個 fd 就最好啦~
快 d 改 password 呀~
回復

襲人 發表於 2008-7-18 23:23:54 |顯示全部樓層
我都好多朋友中左招~
幫手推~
回復

Grace 發表於 2008-7-18 23:26:22 |顯示全部樓層
最重要係, 人地 off line 左, 點解仲可以 send 到 d link 過黎呢 ?
一定有問題啦~ 所以大家千其唔好 click 入去呀 !
回復

cross 發表於 2008-7-18 23:27:51 |顯示全部樓層
原帖由 Grace 於 2008-7-18 23:26 發表
最重要係, 人地 off line 左, 點解仲可以 send 到 d link 過黎呢 ?
一定有問題啦~ 所以大家千其唔好 click 入去呀 !

我有朋友係就算用電腦都係會用離線狀態
回復

Grace 發表於 2008-7-18 23:40:28 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-18 11:27 PM 發表
我有朋友係就算用電腦都係會用離線狀態

但 send 過黎 d link 多數係 www .corss .xxxxxxx .com <---- something like that
好多時係同你個 msn e-mail address 差唔多, 次次唔同, 改小小野
所以都幾驚...
回復

janice 發表於 2008-7-18 23:42:07 |顯示全部樓層
推呀~~~~~~~~~~~~~
回復

tata 發表於 2008-7-19 00:18:47 |顯示全部樓層
我都中咗招呀, 我啲msn朋友都中招呀, 頂
回復

cross 發表於 2008-7-19 00:25:21 |顯示全部樓層
節錄我xanga的
"哇塞!在msn看到別人傳送一個不知名壓倒縮檔就反射動作的收下,然後還開啟,到msn其他好友說我在傳送不知名東西才知道自己中了msn毒。哎唷,怎麼會這樣笨呢。在看這篇的朋友門,記緊不要接收由我或別人發出的檔案,在傳送檔案前會出現一句「Wanta see my new picture before i post em?」,然後就放送名為「picture_939-JPEG.zip」的檔案"

這個是我早幾天中過的
回復

peeseela 發表於 2008-7-19 00:26:38 |顯示全部樓層
我都試過一次..... 無端端有人send 條link 俾我......... 叫我去睇相........
點知一入去, 我部機就中左野......... 不停地auto send virus 俾人..... 搞到我差d 俾人义义义..........
回復

keung 發表於 2008-7-19 08:19:15 |顯示全部樓層
多謝希媽通知
回復

chris 發表於 2008-7-19 09:09:02 |顯示全部樓層
而家d病毒估你唔到咁散佈, 好彩我無玩 msn, 無咁易中招
回復

比得大帝 發表於 2008-7-19 11:13:16 |顯示全部樓層
我都收好多由識得啲人SEND出來的LINK, 不過我有個習慣, 收到 LINK, PICTURE, ETC, 會問 What is this?  如果佢唔回答, 我就馬上把 box 關掉.
回復

cross 發表於 2008-7-19 11:50:01 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-7-19 00:26 發表
我都試過一次..... 無端端有人send 條link 俾我......... 叫我去睇相........
點知一入去, 我部機就中左野......... 不停地auto send virus 俾人..... 搞到我差d 俾人义义义.......... ...

我都係
回復

小白 發表於 2008-7-19 12:12:19 |顯示全部樓層
推噃上去先...   我好少用...   希望少 d 人中蕉  
回復

cross 發表於 2008-7-19 12:13:39 |顯示全部樓層
真係好黑人憎
整d咁o既野又唔係對自己有咩好處
你唔願做好事都唔好搞人嘛
黑人憎黑人憎
回復

aj~kiss 發表於 2008-7-19 12:14:57 |顯示全部樓層
冇約定,我通常都唔開黎睇~
回復

Exodus 發表於 2008-7-19 12:15:30 |顯示全部樓層
呢味野
其實好似出左成年喇喎

睇到都估到唔方係好野就理都唔會理
果d 人又點會無喇喇叫我去d 網無原因點會無喇喇俾相我睇
回復

12下一頁