返回列表 發新帖

sport!

作者: silicon 發表于 2014-4-5 22:23:11
2319 29
BluePrincess 發表於 2014-4-9 20:44:27 |顯示全部樓層
多口問下,咩叫SPORT左呀?
回復

puni3577 發表於 2014-4-9 23:36:07 |顯示全部樓層
係呀係呀,師兄可唔可以解釋 "SPORT" ? 我都唔識呀!
回復

阿火 發表於 2014-4-9 23:52:15 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2014-4-9 23:36
係呀係呀,師兄可唔可以解釋 "SPORT" ? 我都唔識呀!

SPORT 解作"運動",如果講運動就自然諗到跑步其中一樣呢類動態嘢....

簡單而言,SPORT可解作跑色或走色或變種,如果某AV出現左跑色或走色或變異, 就稱為SPORT左
如果將其變異部份cut出來再培植出來既新品種,會係其原本品種名字後面加上sport!
舉例:
( Rob's Lucky Penny vs Rob's Lucky Penny Sport )

Rob's Lucky Penny - http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=141316&highlight=Lucky%2BPenny
Rob's Lucky Penny Sport - http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=144355&extra=page%3D2%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D72

如有錯誤,請師兄、師姐提點!

謝謝火師兄  發表於 2014-4-10 09:43
想問又唔好意思問, 多謝師兄解釋!  發表於 2014-4-10 03:08
回復

阿火 發表於 2014-4-10 00:26:29 |顯示全部樓層
其實,除左SPORT之外,仲有一樣叫做REVERSE (相反)!

舉例:
( Emerald City vs Emerald City Sport vs Emerald City Reverse )
回復

MayKan 發表於 2014-4-10 03:19:42 |顯示全部樓層
請問為何只有一菖花變異而非一整盆?

這樣說, 這盆也屬於sport?

一直以為是肥料的影響...
回復

puni3577 發表於 2014-4-10 10:36:36 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-4-9 23:52
SPORT 解作"運動",如果講運動就自然諗到跑步其中一樣呢類動態嘢....

簡單而言,SPORT可解作跑色或走色 ...

火師兄解釋好詳細,有圖有例子
不過,什麽原因令AV變 SPORT ?
回復

阿火 發表於 2014-4-10 10:53:50 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2014-4-10 10:36
火師兄解釋好詳細,有圖有例子
不過,什麽原因令AV變 SPORT ?

非洲紫羅蘭 / African Violet (AV) 本身就帶有變異基因,雖然數代繁殖已經可以穩定品種下來,
但因著種植環境變化往往仍有機會生長少許變異品種出來,呢一點亦帶來種植者驚喜 & 種植樂趣!
回復

silicon 發表於 2014-4-11 17:58:37 |顯示全部樓層
籠統說任何與母株特性不同改變都是sport,但何時說她是跑色,何時說是變異呢? 例如:本身不是縞花而花朵變了有十字的特色、普通的綠葉品變成縞葉 ……;但相反,若縞花開花沒十字,甚至返祖變回單色花,這會說她是跑色,而不是變異了 。變異嘅定義,應與母株有很明顯的差別、特色、觀賞性、有青出於藍的可觀性,若只是很近似,甚至有退步的感覺,將會是一個倒退而不是進步;沒錯你仍可叫她做sport,但保留嘅價值相對低了。

寫得好好!  發表於 2014-4-11 21:26
同意之極  發表於 2014-4-11 18:10
回復

silicon 發表於 2014-4-11 20:52:05 |顯示全部樓層
MayKan 發表於 2014-4-10 03:19
請問為何只有一菖花變異而非一整盆?

這樣說, 這盆也屬於sport?

可以看看我在28#樓中說的,妳可自行定論妳這株是否sport
回復

sel 發表於 2014-4-12 15:51:57 |顯示全部樓層
nice and lovely colour!
回復