種植小角落

作者: fantamousse 發表于 2014-4-3 02:15:28
1588 7

由細到大都住係石屎森林, 種植係0經驗,搬屋後, 有個小平台,一於試下感受種植既樂趣,更希望能嚐到一口自家種植既幸福。

係呢個FORUM蒲左一段時間,學到好多種植技巧,請大家多多指教!

以下既相都係黃紅黑雨前拍。。。

3月27日散播既金色馬齒莧

3月27日散播既金色馬齒莧

水果青瓜小苗

水果青瓜小苗

2013夏天丟落泥既日本蕃薯。。。最近終於有D氣息喇

2013夏天丟落泥既日本蕃薯。。。最近終於有D氣息喇

清理年桔時發現D核發左芽, 丟落泥試下培苗,出年就唔使買喇

清理年桔時發現D核發左芽, 丟落泥試下培苗,出年就唔使買喇

NOEL出品的豐產黃,帶十幾粒果返黎,比我跌淨一粒, 今年要努力,令佢出更多果 ...

NOEL出品的豐產黃,帶十幾粒果返黎,比我跌淨一粒, 今年要努力,令佢出更多果 ...

係BUN BUN剛購入既BORNHOLM‘S DIAMOND,對佢充滿期待

係BUN BUN剛購入既BORNHOLM‘S DIAMOND,對佢充滿期待

佢既小手同大家SAY HELLO!

佢既小手同大家SAY HELLO!

瘦弱既蕃茄好似有花, 要唔要剪走佢先呢?

瘦弱既蕃茄好似有花, 要唔要剪走佢先呢?

通菜苗

通菜苗

評分

查看全部評分

kkhope 發表於 2014-4-3 13:48:10 |顯示全部樓層
都種咗好多嘢喎,日日睇住佢哋長大真係好開心的,加油啊

入門階段打算咩都試下,下年就可以有更好準備呢  發表於 2014-4-3 15:22
回復

ChowChow 發表於 2014-4-3 15:54:06 |顯示全部樓層
多啲貼圖,等我地一齊分享佢地嘅成長,你嘅喜悦吖

多謝ChowChow賞分,, 我會upload多d相架喇  發表於 2014-4-4 17:51
回復

fantamousse 發表於 2014-4-4 18:12:59 來自手機 |顯示全部樓層

收左幾粒小薯仔,佢地係上年9月,我係pk shop買左一包薯返黎,點知全部出左芽唔食得,就丟左一粒落泥試種下喇。

神仙魚: 新鲜自种的署仔特别好食,是不是?

我切片加左幾粒鹽炒,好味到不得了,冇諗過薯仔係咁既味同口感,我遲下要搵個大深盆再種呀

新鲜自种的署仔特别好食,是不是?  發表於 2014-4-4 18:40
回復

fantamousse 發表於 2014-4-8 23:32:32 來自手機 |顯示全部樓層
冇見3日太陽就長到咁
回復

lauchokiu 發表於 2014-4-9 15:10:58 |顯示全部樓層
嘩,你有咁多植物,遲d收到手軟,恭喜你先

多謝你呀,大家咁話!  發表於 2014-4-9 17:19
回復

fantamousse 發表於 2014-4-9 18:08:19 |顯示全部樓層
今日終於有返D陽光喇!

水果青瓜長左一對真葉

搭網友單的布蘭瑞克,4月2日,我將小苗一開二,多插一支,兩盆都有芽頭喇

豐產黃D芽仔慢慢成長

第三次發既洛神花苗,之前兩次都C左,希望今次成功啦

尋日食完一個好甜既小波蘿,貪得意放佢落泥度玩下啦

回復

fantamousse 發表於 2014-4-24 01:46:32 |顯示全部樓層

從NOEL手上接過的日本網紋蜜瓜及日韓士多啤梨,希望我可以照顧到佢肥肥白白啦

布蘭瑞克係到度住得唔錯,從佢既葉話我知佢應該幾滿意

豐產黃都似乎OK,係時人中要比多D肥佢谷果果喇
回復