返回列表 發新帖

埃及之旅

作者: Monse 發表于 2008-7-10 02:44:06
4533 36
Monse 發表於 2008-7-12 03:42:41 |顯示全部樓層

Edfu & Kom Ombo

Edfu
dfu 位於樂蜀以南約 100 公里,車程約兩小時多。Edfu 最出名的是它的 Temple of Horus,神廟始建於公元前 237 年左右,歷時約二百年才建成,供奉鷹頭神。

Kom Ombo
由Edfu 再走 65 公里便到達 Kom Ombo,那裡建有一座同一時期的神廟 Temple of Kom Ombo。
回復

Monse 發表於 2008-7-12 03:46:23 |顯示全部樓層

卡納克神廟 (The Amun Temple of Karnak)

始建於中王國時期第12王朝,但真正把神廟擴建成大致上今天規模的,仍是新王國時期、第18至第20王朝 的那幾位法老王。之後直到羅馬統治初期仍有擴建,但只屬小規模的增建和修築。

方尖碑

方尖碑
回復

Monse 發表於 2008-7-12 03:51:30 |顯示全部樓層

樂蜀神廟 / 路克索神廟 (Luxor Temple)

始建於新王國時期、第18王朝 ,從這時直到希臘統治時期 陸續有修葺和擴建,在阿拉伯時代更在神廟內建築了一間清真寺。
遊覽樂蜀神廟最適宜黃昏近日落的時候,天氣較涼快,還可等候晚上神廟開燈,景色尤加美麗。
回復

Monse 發表於 2008-7-12 03:54:09 |顯示全部樓層

碉堡

碉堡建成於公元 1182 年,曾是多位埃及統治者的行政中心。,並可遠眺 Giza金字塔,可惜我們去到當天天色陰暗及漫天煙霞。
回復

Monse 發表於 2008-7-12 04:01:55 |顯示全部樓層

Temple of Philae

神廟本原位於另一個小島 Island of Philae 上。亞斯旺水壩的興建令水位上升,使到神廟的底部一年之中有六個月給淹在水中。在國際資助下神廟被移到今天的地方和移高了二十米,並保留了原來的模樣。

整個小島面積不大,神廟已佔據了島的大部分地方。參觀神廟必須先乘船到小島上,船程約五分鐘。
神廟頗有希臘和羅馬的建築風格,雖然神廟在埃及不算年代久遠,面積也不大,但我覺得這神廟也頗為美麗,值得一遊。
回復

Monse 發表於 2008-7-12 04:04:53 |顯示全部樓層

亞斯旺 (Aswan)

係尼羅河畔的亞斯旺,除時都可以見河上有很多富有古埃及特色的小帆船,帆船在有風時是乘風而行的,沿途風光秀麗,遊客可以選擇乘坐這些小帆船觀光尼羅河兩岸怡人景色。小帆船大致可載客 8-10 人,每船有兩名船員。途中船員除負責掌舵外還會唱歌跳舞玩遊戲。
回復

Monse 發表於 2008-7-12 04:06:55 |顯示全部樓層

開羅博物館

由於當日時間匆忙所以在開羅博物館內及館外均完全沒有拍照。

除了英國的大英博物館外開羅博物館是世界有名博物館之一,收藏了無數古埃及文物,是每位到埃及的旅客的必到之處。

博物館共分兩層,下層順時針展出從古王國時期到羅馬時期的古物,有很多大型石像、石棺和石刻等;上層根據主題分成不同展室和展區,有木乃伊、棺槨和很多較小型的展品。

這間博物館果然名不虛傳,是任何對古埃及有興趣的人都不容錯過的。
不過博物館裝修陳舊,燈光陰暗,縱使博物館再「殘舊」遊客仍然都會蜂擁而至
木乃伊展館位於上層,需在門外再另外購票。展室內燈光昏暗,館內不准拍攝,膽小的自行考慮參觀與否,個人覺得一定不能錯過的景點。

P.S.:
沙漠日夜溫差十分大,日間氣溫約攝氏四十度(被晒著的溫度計更高達 47 度),晚上則零度以下,所以出發前耍衡量選擇適合的衣服。
總括來說埃及的食物質素麻麻地。
埃及男人以好色聞名於世,所以女遊客尤需小心。
回復

Exodus 發表於 2008-7-12 10:24:12 |顯示全部樓層
好靚.....真係好靚好雄偉
我呢世人一定要去一次埃及, 最好去埋伊斯坦布爾
回復

比得大帝 發表於 2008-7-12 10:43:43 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-7-12 10:24 發表

乜你唔係由埃及出嚟嘅咩
回復

可樂包 發表於 2008-7-12 22:15:04 |顯示全部樓層
真係一個好靚ge 地方~
聽講個金字塔其實係可以睇到日期同時間
唔知有無記錯
回復

Exodus 發表於 2008-7-13 00:41:55 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-12 10:43 發表

乜你唔係由埃及出嚟嘅咩

..........名之嘛=,=
回復

Fleur 發表於 2008-7-13 12:26:13 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-12 03:33 發表

香港及台灣都有好多人自由行去埃及架,我都認識一個朋友係女仔黎架佢同埋另一位女性朋友自由行去埃及,全程都無事發生,只要你臨去前搜集好資料及計畫好去埃及的行程就OK架啦。當然去啲咁既地方自己都要打醒十二分精神啦 ...

唔該晒!!
回復

orchids 發表於 2008-7-13 18:22:24 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-11 23:54 發表

orchids
決定去嗱,玩得開心啲喇,等你返黎貼相啊。

係果邊小心飲食,唔好係街邊買果汁飲,女士們小心埃及男人博懞 (特別係騎駱駝果陣),唔好比錢啲埃及小朋友呀!你比開一個小朋友就會突然有幾十個走出黎圍著你,你會甩唔到身 ...

真係唔該晒你的溫馨提示!雖然我未必會買香油,但都想知咩價錢是合理的.
至於'女士們小心埃及男人博懞',我去過d回教地方,見識過下,在保守的國家裡d回教男仕認為外地女仕都係好開放,撩下就會有下聞.
回復

orchids 發表於 2008-7-13 18:32:47 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-7-12 10:24 發表

我覺得伊斯坦布爾是古老的建築物坐落在市區,反而奇石區我自己比較喜歡.
回復

八王爺 發表於 2008-7-14 06:49:57 |顯示全部樓層
我唔鍾意埃及,記憶中只有一個字,熱!
另外有一個事實係「平」!
自助遊一定要壓價,唔係講價,唔使講,只要佢地開價,你就壓到1/3,得就得,唔得就搵第二個!
回復

卓男媽 發表於 2008-7-14 15:31:27 |顯示全部樓層
好多年前都去過埃及, 40度高溫, 真係熱到傻左
回復

orchids 發表於 2008-7-14 19:13:24 |顯示全部樓層
原帖由 卓男媽 於 2008-7-14 15:31 發表
好多年前都去過埃及, 40度高溫, 真係熱到傻左

前年去歐洲,巴黎都40度,在意大利的維和立45度,我都未熱死,不過今次買唔細隻溫度計帶去.
回復