phal.violacea mentawei

作者: beebeebo 发表于 2008-7-8 23:23:07
3211 16
今日開!
Samtang 發表於 2008-7-8 23:25:29 |顯示全部樓層
好靚呀,我想問這種是不是續花的?
beebeebo 發表於 2008-7-8 23:42:27 |顯示全部樓層
原帖由 Samtang 於 2008-7-8 23:25 發表
好靚呀,我想問這種是不是續花的?

是!好香!!!!
BanbieChan 發表於 2008-7-9 01:18:00 |顯示全部樓層
好靚呀 ,beebeebo ,你D花花都好「精緻」
beebeebo 發表於 2008-7-9 08:02:13 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-7-9 01:18 發表
好靚呀 ,beebeebo ,你D花花都好「精緻」

多謝欣賞!大細都有!當你澆水時,就發覺點解咁多架!!
chaucer 發表於 2008-7-9 15:48:56 |顯示全部樓層
It seems that the flower spike is too short =-)
semi-alba 發表於 2008-7-9 15:52:17 |顯示全部樓層
ya, I think it is too short too
tom2tong 發表於 2008-7-9 21:26:45 |顯示全部樓層
多年前買的两株山採、一株陣亡另一株近日再復花也來跟貼一下!
ACG 144.jpg
ACG 149.jpg
ACG 161.jpg
beebeebo 發表於 2008-7-9 21:53:00 |顯示全部樓層
原帖由 tom2tong 於 2008-7-9 21:26 發表
多年前買的两株山採、一株陣亡另一株近日再復花也來跟貼一下!

好靚呀!同我棵颜色相似喎!!
tom2tong 發表於 2008-7-9 22:30:23 |顯示全部樓層
原帖由 beebeebo 於 2008-7-9 21:53 發表

好靚呀!同我棵颜色相似喎!!

當時買老闆話係馬來亚Malay Type過來的、但Mentawei好似花梗會更長一些疑惑中?
beebeebo 發表於 2008-7-9 22:51:46 |顯示全部樓層
原帖由 tom2tong 於 2008-7-9 22:30 發表

當時買老闆話係馬來亚Malay Type過來的、但Mentawei好似花梗會更長一些疑惑中?

其實我都問過售買比我的一個台灣花商,我都有同樣的疑問?而呢一位系台灣蘭界前輩解釋mentawei其實有長花梗及短花梗!不過我唔會理佢長或短鐘意就得啦!!
Exodus 發表於 2008-7-10 01:57:57 |顯示全部樓層
原帖由 beebeebo 於 2008-7-9 22:51 發表

其實我都問過售買比我的一個台灣花商,我都有同樣的疑問?而呢一位系台灣蘭界前輩解釋mentawei其實有長花梗及短花梗!不過我唔會理佢長或短鐘意就得啦!! ...

兩棵都唔似Mentawei, 都係馬來半島產既樣
Mentawei係一個位於蘇門答臘外小島的名字, 島上產的violacea花梗非常長
而且因為06年南亞海嘯差點滅島, 導致本種非常瀕危
因為violacea of Mentawei已經有人主張立其為新種

另外tom2tong
我唔記得左幫你問佢, 唔好意思呀
tom2tong 發表於 2008-7-10 19:51:08 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-7-10 01:57 發表

兩棵都唔似Mentawei, 都係馬來半島產既樣
Mentawei係一個位於蘇門答臘外小島的名字, 島上產的violacea花梗非常長
而且因為06年南亞海嘯差點滅島, 導致本種非常瀕危
因為violacea of Mentawei已經有人主張立其為新種 ...

哦不記掛唔緊要 !其實我想去阿方人也个Blong留言請問他的奈何不知綱址、在花展買的小小苗現長得幾好又多一片叶了、買時是記得他講過是乜交乜的但沒寫下老人癡呆唔記得了、同時N年前係元朗跟他爸買的一品藍花交藍花的從一吋盆種起近日來花又是冇寫低品名、日後買花幾忙都好幾大都要抄下免得日後不知是什麽.
ACG 239.jpg
ACG 242.jpg
hung920 發表於 2008-7-11 01:10:03 |顯示全部樓層
原帖由 tom2tong 於 2008-7-10 19:51 發表

哦不記掛唔緊要 !其實我想去阿方人也个Blong留言請問他的奈何不知綱址、在花展買的小小苗現長得幾好又多一片叶了、買時是記得他講過是乜交乜的但沒寫下老人癡呆唔記得了、同時N年前係元朗跟他爸買的一品 ...

圖一係Phalaenopsis Tzu Chiang Fairy"C6" x Phalaenopsis tetraspis "C1"
Exodus 發表於 2008-7-11 08:54:46 |顯示全部樓層
原帖由 hung920 於 2008-7-11 01:10 發表

圖一係Phalaenopsis Tzu Chiang Fairy"C6" x Phalaenopsis tetraspis "C1"

即係古怪交配

btw, C1已經唔叫tetraspis.
hung920 發表於 2008-7-11 16:22:10 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-7-11 08:54 發表

即係古怪交配

btw, C1已經唔叫tetraspis.

幾靚就得啦

借了人家的圖片

借了人家的圖片
tom2tong 發表於 2008-7-11 23:21:24 |顯示全部樓層
原帖由 hung920 於 2008-7-11 01:10 發表

謝謝您的帮忙記下了!