小魚的喜蔭(#23 update)

作者: sfish 发表于 2014-3-20 11:11:33
4417 77

分享自B17的Aloha Mauna Loa走徑, 安頓後已經由柔弱的變番硬朗了, 適應了新環境後, 竟然有像根的物體走出了, 是這樣的嗎..

入住溫室

生鬚...
c.heather 發表於 2014-3-20 20:22:39 |顯示全部樓層
係咁架!
我之前都問過一樣的問題
http://hkplants.com/thread-132075-1-1.html

喜蔭會喺節與節中間生根,因為溫室濕度高,所以在泥面也能長根
離開溫室後就會自然枯掉~
sfish 發表於 2014-3-20 22:07:56 |顯示全部樓層
c.heather 發表於 2014-3-20 20:22
係咁架!
我之前都問過一樣的問題
http://hkplants.com/thread-132075-1-1.html

真係唔該哂, 又學習了, thanks^_^
阿火 發表於 2014-3-20 22:45:27 |顯示全部樓層
c.heather 發表於 2014-3-20 20:22
係咁架!
我之前都問過一樣的問題

咁第時分株分到嗰段啲根咪用到囉!
c.heather 發表於 2014-3-20 23:02:31 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-3-20 22:45
咁第時分株分到嗰段啲根咪用到囉!

原則上可以
但你要keep住佢喺溫室~如果唔係啲根乾晒都未天光
sfish 發表於 2014-3-21 11:51:20 |顯示全部樓層
c.heather 發表於 2014-3-20 23:02
原則上可以
但你要keep住佢喺溫室~如果唔係啲根乾晒都未天光

睇相好似走莖吊左出黎咁就可以分株架啦....好期待呀.........
sfish 發表於 2014-4-3 11:24:19 |顯示全部樓層

update on 3 April 2014

Episcia Aloha Mauna Loa既葉色好靚, 有粉紅色既葉脈, 好光亮既感覺, 重生左2對小葉出黎.....

B17      大得好快,咁快就開枝散葉^0^  發表於 16 分鐘前

B17, 都係多得你, 先可以開枝散葉咋, 多謝你既分享...

應該等佢幾大到先可以嫁作他人呢.....

B17    未成年唔嫁得架,起碼有三對葉先  發表於 12 分鐘前

咁又係20/3到而家都係得個14日花仔, 人都18歲先嫁啦......

B17
未成年唔嫁得架,起碼有三對葉先  發表於 2014-4-3 18:01
B17
大得好快,咁快就開枝散葉^0^  發表於 2014-4-3 16:23
種得好靚,加油!  發表於 2014-4-3 11:26
Cyhui 發表於 2014-4-3 11:27:34 |顯示全部樓層
小魚!好掂喎!幾時有得分享先?

你排第一  發表於 2014-4-3 11:31
sfish 發表於 2014-4-3 11:32:34 |顯示全部樓層
Cyhui 發表於 2014-4-3 11:27
小魚!好掂喎!幾時有得分享先?

我係below Junior, 唔俾我種C, 真係要飲番杯............cheer....

小魚叻叻!比個LIKE你

多謝龍貓賜 "Like"....

小魚叻叻!比個LIKE你  發表於 2014-4-3 11:34
sfish 發表於 2014-4-9 14:51:43 |顯示全部樓層

update on 9 Apr 2014

Aloha Mauna Loa shared by B17

條走徑又長左好多啦....

Chocolate Cream shared by puni3577

同Aloha一樣, D葉脈都係粉紅色的, 重好閃添....

Pink Panther shared by Richard Wong

儍豹反而係最平實既, 無乜鮮艷既一面, 定係未變化, 遲D先知....

Lemon Tree shared by B17

LemonTree 就重未變色, 暫時都重係青BB咁...

sfish 發表於 2014-5-9 15:30:21 |顯示全部樓層

update on 9 May 2014 -

Aloha Mauna Loa shared by B17, 生長得好好, 條走徑越黎越長, 重好強壯添

Chocolate Cream shared by puni3577, 又高左, 條走徑又係越生越長, 不過唔知係咪無Cut短佢, 頭重腳輕, 搖擺不定~

Pink Panther shared by Richard Wong, 越黎越大棵, 有2條走徑已經開始長大啦...^.^ ....不過另外個棵, 唔知係咪係主桿伸延出黎, 又係側埋一邊好重咁, 應該點呢, 請佢食緊雪條棍~

Lemon Tree shared by B17, 生長好快, 中間既葉脈好明顯, 條走徑都要探頭出黎望望呀....

Cyhui 發表於 2014-5-9 15:31:59 |顯示全部樓層
大得好快!加油!

係, 多謝支持  發表於 2014-5-9 15:34
pekklewin 發表於 2014-5-9 15:50:42 |顯示全部樓層
她們大得好快, 重有走莖

想請教一下種植心得, 我個D比較向高發展
sfish 發表於 2014-5-9 15:53:22 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2014-5-9 15:50
她們大得好快, 重有走莖

想請教一下種植心得, 我個D比較向高發展  ...

無架, 放室內, 用膠盒困住佢就咁咋, 望住佢成日係入面滴汗咁囉....

原來要長住溫室, 我見佢地穩定左就放佢出來 "^^"  發表於 2014-5-9 16:03
B17 發表於 2014-5-9 18:05:48 |顯示全部樓層
sfish 發表於 2014-5-9 15:30
update on 9 May 2014 -

Aloha Mauna Loa shared by B17, 生長得好好, 條走徑越黎越長, 重好強壯添

Aloha Mauna Loa葉色比我果棵更靚

喜蔭我就咁用泥種,冇用珠石,珍珠岩,泥實D企得比較穩

越來越大棵,到時真係要起座溫室比佢
sfish 發表於 2014-5-9 19:35:16 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-5-9 18:05
Aloha Mauna Loa葉色比我果棵更靚

喜蔭我就咁用泥種,冇用珠石,珍珠岩,泥實D企得比較穩

可能我打左燈, 所以影d色sharp d, 可能同你個d 差無幾

諗住等佢大d 就放養佢, 走徑吊下吊下靚d
boyboylo 發表於 2014-5-27 18:58:47 |顯示全部樓層
種得好靚!又大得快!
依家先發現原來喜蔭D葉色係好特別,葉脈好明顯,葉片好似發光咁!
愈來愈喜歡添!

多謝讚賞, 喜歡就好~  發表於 2014-5-28 09:47
violet_bb 發表於 2014-5-28 23:24:13 |顯示全部樓層
樓主種得好靚好健康呀!

多謝讚賞, 重有好野要學習學習~  發表於 2014-5-29 09:56
sfish 發表於 2014-6-17 17:32:38 |顯示全部樓層
update on 17 June 2014 -

我的四大天王合照

Aloha Mauna Loa shared by B17

Chocolate Cream shared by puni3577

由Lemon Tree 變左無名 shared by B17

Pink Panther shared by Richard Wong, 最叻, 13 June 2014 發現佢有花冧

到呢2日, 16 June 2014

17 June 2014 既上午

17 June 2014 既下午就慢慢自己張開, 不過我望唔到, 做緊野, 真係好amazing..

而家5點幾開哂

重發現佢有其他3個冧添

B17
種得實在係靚,特別係Aloha Mauna Loa,真係閃閃生輝~~  發表於 2014-6-17 19:47
sfish 發表於 2014-6-18 11:19:59 |顯示全部樓層

B17  功課OK嗎?..

B17    點止ok,要向你學習,學習^^  發表於 1 小時前

你係3級花友, 駛乜呀.........我重係BB班咋 , 你言重了, 我要向你學習才對....

B17
點止ok,要向你學習,學習^^  發表於 2014-6-18 12:16
1234下一頁