呢度有無呢D Event活動架?

作者: Elizazazalee 发表于 2014-3-6 00:36:50
806 9
我見呢度咁多猛人,我成日行山都想知究竟香港D 山上 D 花花草草係咩品種、咩名....

呢度有無人搞過D活動係「行山認識花花草草團」架?有既話我報名!

最近天氣又唔熱又暖番少少,好arm行山呀~~~~
tonyli 發表於 2014-3-6 11:28:02 |顯示全部樓層
我唔係猛人
不過如果有行山賞花的活動都有興趣
不如多過四人左右回覆再組吧
畢孤單 發表於 2014-3-6 17:07:20 |顯示全部樓層
我也想認識山上的植物﹐如果有「猛人」作導賞員就好了!
Elizazazalee 發表於 2014-3-26 20:24:28 |顯示全部樓層
畢孤單 發表於 2014-3-6 17:07
我也想認識山上的植物﹐如果有「猛人」作導賞員就好了!

無猛人肯自認猛人哦 唉睇黎都係搞唔成
火柴人 發表於 2014-3-27 18:08:46 |顯示全部樓層
行山就好多人識,但係認植物就好有難度。
神農侍 發表於 2014-3-27 20:25:16 |顯示全部樓層
行山!我 0吾識 0架!不過﹐要上山採藥逼住行 0乍!

上年搞到滿城風雨 0既土茯苓

上年搞到滿城風雨 0既土茯苓

美麗崖豆藤

美麗崖豆藤

牛大力(美麗崖豆 0既根莖)都係常用 0既草藥

牛大力(美麗崖豆 0既根莖)都係常用 0既草藥
火柴人 發表於 2014-3-27 21:06:37 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2014-3-27 20:25
行山!我 0吾識 0架!不過﹐要上山採藥逼住行 0乍!

正呀,c hing上開邊個山採到咩藥?

戴番個頭盔先!我鍾意周圍去﹐上山採心藥!(行山有益身心嘛)嘻!嘻!嘻!  發表於 2014-3-27 22:08
fnv234 發表於 2014-3-27 21:48:45 |顯示全部樓層
其實就唔係好建議野外大量採集植物/藥材,而且如果認識唔深嘅話更加要避免食用/藥用
如果你行山嘅時候見到有想認識嘅植物,你可以用相機影低再貼上嚟問,呢度會有好多熱心花友幫你解答

版主所言甚是~~以前有人將斷腸草誤以為是雞屎藤採摘,結果出事新聞有報導咖!!愛護大自然不應任意採摘破壞生態環境  發表於 2014-3-28 17:57

評分

查看全部評分

神農侍 發表於 2014-3-27 22:20:07 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2014-3-27 21:48
其實就唔係好建議野外大量採集植物/藥材,而且如果認識唔深嘅話更加要避免食用/藥用
如果你行山嘅時候見到 ...

我都認同呀! 但係行山 0既時候除 0左見到被斬 0既牙香木﹐仲經常見到周圍俾人挖到一個一個窿!漁護署班廢紫乜都做 0吾到!

行山經常見到呢 0的情況

行山經常見到呢 0的情況

.....

.....

....

....

城門水塘小巴站對上﹐俾人劈樹捉蜜蜂﹐仲有標林入面同附近都有人搞

城門水塘小巴站對上﹐俾人劈樹捉蜜蜂﹐仲有標林入面同附近都有人搞
Elizazazalee 發表於 2014-3-30 15:13:13 |顯示全部樓層
最近新聞都話拉左幾個斬樹大陸人