新手未種植過, 想學種檸檬. 請問可否有人願意賜教呢?

作者: jennifer1 發表于 2014-3-2 19:43:02
20370 26
新手未種植過, 想學種檸檬. 請問可否有人願意賜教呢?
iceiceice 發表於 2014-3-3 20:44:40 |顯示全部樓層
檸檬我種緊,舊年春季成盆買,兩三呎高,種到開花後夏天結了一果,修剪後可插枝,已成功插了兩盆送給友人。
今年母株又開滿花,因母株已長大很多,相信果會比舊年多。
用檸檬核發苗也可,但實生苗相信要幾年先有得食,種插枝苗會比較快。
回復

chilap1660 發表於 2014-3-3 22:23:01 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2014-3-3 20:44
檸檬我種緊,舊年春季成盆買,兩三呎高,種到開花後夏天結了一果,修剪後可插枝,已成功插了兩盆送給友人。 ...

檸檬係唔係唔駛點理?算易種?
回復

iceiceice 發表於 2014-3-4 01:47:25 |顯示全部樓層
基本上係好粗生,除咗多蝴蝶蟲會食啲葉外。
水份夠陽光夠的話,好快會生到好大棵,我冇乜點理佢,根多到生出盆外就換盆,枝多就剪嚟插枝。
回復

沙咀釣友 發表於 2014-3-4 14:20:14 |顯示全部樓層
檸檬我種緊,舊年春季成盆買,兩三呎高,種到開花後夏天結了一果,修剪後可插枝,已成功插了兩盆送給友人。 ...

我都種緊檸檬, 係由檸檬核種起的, 係咪一定要種幾年先會結果O架?
回復

金剛 發表於 2014-3-4 15:56:28 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2014-3-4 14:20
我都種緊檸檬, 係由檸檬核種起的, 係咪一定要種幾年先會結果O架?   ...

多年前有花友出過帖說由檸檬種子種,種了七年沒有結過果,已用盡花友們俾的方法,施肥,制水....終於她都要放棄,去花墟買番盆已有果的檸檬種
回復

沙咀釣友 發表於 2014-3-5 16:28:54 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-3-4 15:56
多年前有花友出過帖說由檸檬種子種,種了七年沒有結過果,已用盡花友們俾的方法,施肥,制水....終於她都要放 ...

剛才查過O下, 原來檸檬由種子種起有5年係幼年期......  出邊賣緊會結果果D係老樹壓條出來的......漫長喔   都係養多幾年蝴蝶先啦
回復

jennifer1 發表於 2014-3-6 18:49:46 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2014-3-5 16:28
剛才查過O下, 原來檸檬由種子種起有5年係幼年期......  出邊賣緊會結果果D係老樹壓條出來的......漫長 ...

明白了, Thanks
回復

jennifer1 發表於 2014-3-6 18:53:23 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2014-3-5 16:28
剛才查過O下, 原來檸檬由種子種起有5年係幼年期......  出邊賣緊會結果果D係老樹壓條出來的......漫長 ...

..咁漫長 都知等唔等倒!
回復

jennifer1 發表於 2014-3-6 18:54:54 |顯示全部樓層

谢谢!  
回復

jennifer1 發表於 2014-3-6 19:01:53 |顯示全部樓層
我食緊新界檸檬 清香味濃. 所以先想學,原本要咁耐!
回復

沙咀釣友 發表於 2014-3-6 19:27:48 |顯示全部樓層
jennifer1 發表於 2014-3-6 18:53
..咁漫長 都知等唔等倒!

養吓蝴蝶先, 好快幾年

光陰似箭. 眨下眼又幾年啦.  發表於 2014-3-6 20:19
回復

iceiceice 發表於 2014-3-6 20:58:01 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2014-3-6 19:27
養吓蝴蝶先, 好快幾年

真係好多蝴蝶蟲,夏天睇少幾日啲葉就穿哂洞。
買返嚟嘅檸檬都係老枝先有花蕾,今年睇下有幾多個檸檬。
我日日都飲檸檬水,所以先想種,但係冇可能種到日日都有得飲
回復

沙咀釣友 發表於 2014-3-7 16:38:04 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2014-3-6 20:58
真係好多蝴蝶蟲,夏天睇少幾日啲葉就穿哂洞。
買返嚟嘅檸檬都係老枝先有花蕾,今年睇下有幾多個檸檬。
我 ...

我棵檸檬種咗兩年, 養蟲仔多過似種檸檬... 不過都冇咩所謂, 種住先

之前唔明你地講乜,叫我養蟲仔? 而家先知道會招惹好多蝴蝶蟲! hahaha 多谢你地畀我認知多D 種植嘅知識!  發表於 2014-3-9 14:18
回復

iceiceice 發表於 2014-3-7 20:49:55 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2014-3-7 16:38
我棵檸檬種咗兩年, 養蟲仔多過似種檸檬...  不過都冇咩所謂, 種住先

我有諗過拎啲檸檬葉整嘢食,但收尾爬文先知食葉嘅係巢皮檸檬。
諗諗下想種埋青檸
回復

沙咀釣友 發表於 2014-3-7 21:00:46 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2014-3-7 20:49
我有諗過拎啲檸檬葉整嘢食,但收尾爬文先知食葉嘅係巢皮檸檬。
諗諗下想種埋青檸  ...

呀.....  我以為食得O架...... 吃羊果陣仲用檸檬葉名腐乳做醬......
回復

nysum730 發表於 2014-4-22 23:51:06 來自手機 |顯示全部樓層
我都聽說用種子種係唔會出果,只會生葉
回復

健康站 發表於 2014-4-23 13:56:21 |顯示全部樓層
請問有辦法防蟲嗎?
回復

hk_sleepy 發表於 2014-4-23 21:52:59 來自手機 |顯示全部樓層
我見有虫就用蒜頭辣椒水加胡椒粉噴,連噴咗差不多一星期又好似好D,於是乎久不久就噴下去!
回復

lameloise 發表於 2014-5-18 20:04:11 |顯示全部樓層
I also have grown lemon from seeds. These three babies are only about 8-months old.  Their leaves smell very lemony.
回復

12下一頁