返回列表 發新帖

有無人有or知邊度買到鬼辣椒?

作者: 火柴人 發表于 2008-7-4 16:32:33
13493 49
黃臉婆 發表於 2008-7-11 00:13:49 |顯示全部樓層
原帖由 jonathanku 於 2008-7-10 19:22 發表
昨天才寄,等收信。

咁你寄港幣定台幣呀?
回復

kaka 發表於 2008-7-11 00:16:24 |顯示全部樓層
原帖由 火柴人 於 2008-7-11 00:06 發表

我都覺得2個人share會好d!D人話D種子得30%發芽 !

咁我同你夾丫, 我PM你~~~
回復

fianfumy 發表於 2008-7-11 00:18:29 |顯示全部樓層

我都覺得2個人share會好d!D人話D種子得30%發芽 !

有時訂種子 唔係錢的問題 , 既然訂一些咁有名或自己渴望的種子 , 到外國網站訂預了是稍貴 , 但訂了回來最擔心是發芽成苗的問題 , 我最近訂了紫色及橙色甜椒回港落種 , 合共20粒種了 , 只有1粒發芽咋 !
回復

fianfumy 發表於 2008-7-11 00:20:45 |顯示全部樓層
原帖由 jonathanku 於 2008-7-10 19:21 發表
我找到台灣的賣家,NT$35一粒。
郵費NT$90
錢就寄過去。

貴定便宜呢?
我就訂了$70種子,都是寄錢過去。
睇下信唔信得過。

你是那一個網去訂呀 ? 我之前都有在台灣網訂過 !
回復

jonathanku 發表於 2008-7-11 12:42:54 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-7-11 00:13 發表

咁你寄港幣定台幣呀?

港幣,計番匯率
回復

jonathanku 發表於 2008-7-11 12:49:48 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-11 00:20 發表

你是那一個網去訂呀 ? 我之前都有在台灣網訂過 !

你是在花草玩家買嗎?
奇摩有個專賣辣椒種子的,佢有同me講過多人買會便宜些,
但因為之前me未試過所以唔敢介紹給你們.
不過佢又真係有好多種辣椒種子喔.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-11 13:10:03 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-10 23:54 發表

其實我覺得2個人share會好d囉 ! D 種子又唔係100%會發芽的 !
Christsui 你認為呢 ?

fianfumy & 火柴人講得岩,因為發芽率唔高,如果分得2粒,最後可能得個"桔"~
以下係我上次買鬼椒時,個賣家覆我既電郵:
斷魂椒依有個叫淡水辣椒王的人說 大約三成 我自己也有栽種 發芽率大約5成以上 不過有些不知道為什麼 長到兩三葉後突然夭折 所以這樣我也不好計算發芽率
我自己既發芽率有8成,但係都驚正如佢所講,"長到兩三葉後突然夭折"
回復

fianfumy 發表於 2008-7-11 23:05:18 |顯示全部樓層
原帖由 jonathanku 於 2008-7-11 12:49 發表

你是在花草玩家買嗎?
奇摩有個專賣辣椒種子的,佢有同me講過多人買會便宜些,
但因為之前me未試過所以唔敢介紹給你們.
不過佢又真係有好多種辣椒種子喔. ...

我上次是在花草玩家訂的 , 我就用paypal 付款囉 , 因安全 , 有記錄 ,而且賣家一定收到錢 , 初初我都想寄現金 , 但又怕話寄失囉 !
回復

angelpui 發表於 2008-7-12 19:24:04 |顯示全部樓層

回復 38# kaka 的帖子

我都想訂chilliseeduk 果個c餐,不如一齊夾丫
回復

jonathanku 發表於 2008-7-12 23:57:41 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-11 23:05 發表

我上次是在花草玩家訂的 , 我就用paypal 付款囉 , 因安全 , 有記錄 ,而且賣家一定收到錢 , 初初我都想寄現金 , 但又怕話寄失囉 !

花草玩家真係有好多款~很吸引。
不過我自己就冇paypal,所以唯有寄現金。
回復