有無人有or知邊度買到鬼辣椒?

作者: 火柴人 發表于 2008-7-4 16:32:33
13492 49
yuyu512 發表於 2008-7-8 18:23:46 |顯示全部樓層
我有鬼辣椒種子賣 不過我在台灣 如果有需要 可以大家一起和買 省下運費 不過可能要麻煩大家用代購網幫忙就是了  有需要的人 請傳短消息給我 謝謝
回復

火柴人 發表於 2008-7-8 18:44:35 |顯示全部樓層
原帖由 kaka 於 2008-7-7 19:21 發表

你想買邊隻辣椒呀?

Sure 第一辣 魔鬼椒(Bhut Jolokia)啦
但你覺得邊個package底D?
a)
10 Naga Jolokia seeds
10 Bhut Jolokia seeds
15 Fatalii seeds FREE
UK£8 / HKD$123

b)
10 Naga Morich seeds
UK£9 / HKD$139

c)
15 Red Habanero FREE
UK£12 / HKD$185
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-8 18:49:58 |顯示全部樓層
c餐抵D~
附送o個兩款都係勁辣~ add4icon
回復

fongkk 發表於 2008-7-8 22:21:05 |顯示全部樓層
想種這辣椒的各位,請問你們有什麼用途?
回復

fianfumy 發表於 2008-7-8 23:27:57 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-7-8 22:21 發表
想種這辣椒的各位,請問你們有什麼用途?

在外國的訂種子website訂的 !
回復

fianfumy 發表於 2008-7-8 23:43:40 |顯示全部樓層

回復 22# 火柴人 的帖子

請問第一辣是 Naga Morich 還是 Bhut Jolokia 呢 ?
見 ( SHU ) 個數字Naga Morich 是1,598,227 , 而 Bhut Jolokia 是 1,001,304
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-8 23:48:17 |顯示全部樓層
我冇比較過數字,之前睇過幾個唔同既資料,都話Bhut Jolokia 係第一辣~
回復

fongkk 發表於 2008-7-8 23:50:16 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-8 23:43 發表
請問第一辣是 Naga Morich 還是 Bhut Jolokia 呢 ?
見 ( SHU ) 個數字Naga Morich 是1,598,227 , 而 Bhut Jolokia 是 1,001,304

Naga係 97萬,第二辣
回復

fongkk 發表於 2008-7-9 00:13:21 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-8 23:27 發表

在外國的訂種子website訂的 !

唔係,我係想知道你們想種這種辣椒真是為了食嗎?
回復

kaka 發表於 2008-7-10 19:14:22 |顯示全部樓層
原帖由 火柴人 於 2008-7-8 18:44 發表

Sure 第一辣 魔鬼椒(Bhut Jolokia)啦
但你覺得邊個package底D?
a)
UK£8 / HKD$123

b)
15 Fata ...

火柴人,
不如睇下有無其他人和我&你一起夾份買, 如果只得我地兩個, 我覺得A餐好似好D. 你意見點?

fianfumy, ChrisTsui
請問你地有無興趣一齊夾份買呀?
回復

jonathanku 發表於 2008-7-10 19:21:43 |顯示全部樓層
我找到台灣的賣家,NT$35一粒。
郵費NT$90
錢就寄過去。

貴定便宜呢?
我就訂了$70種子,都是寄錢過去。
睇下信唔信得過。
回復

jonathanku 發表於 2008-7-10 19:22:07 |顯示全部樓層
昨天才寄,等收信。
回復

yuyu512 發表於 2008-7-10 20:54:54 |顯示全部樓層
回復

火柴人 發表於 2008-7-10 22:12:00 |顯示全部樓層
原帖由 kaka 於 2008-7-10 19:14 發表

火柴人,
不如睇下有無其他人和我&你一起夾份買, 如果只得我地兩個, 我覺得A餐好似好D. 你意見點?

請問你地有無興趣一齊夾份買呀? ...

KaKa,
只有我和你夾份買, 我都覺得A餐好D.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-10 23:04:51 |顯示全部樓層
原帖由 yuyu512 於 2008-7-10 20:54 發表
http://tw.f4.page.bid.yahoo.com/tw/auction/d33217977?r=1249719593

這個便宜多了

我好似係同佢買第一代架~
乜第二代平咁多既?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-10 23:11:03 |顯示全部樓層
原帖由 kaka 於 2008-7-10 19:14 發表

火柴人,

請問你地有無興趣一齊夾份買呀? ...

我同fianfumy原先約好夾份買c餐~
但佢呢排應該忙緊~
我地最快都要等月底至買喎~
每款種子得10粒,如果4個人夾,咁咪"分贓不勻"囉??

回復

火柴人 發表於 2008-7-10 23:20:58 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-10 23:11 發表

我同fianfumy原先約好夾份買c餐~
但佢呢排應該忙緊~
我地最快都要等月底至買喎~
每款種子得10粒,如果4個人夾,咁咪"分贓不勻"囉??

4個人夾,真係分贓唔勻添,但5個人夾會唔會分得太小?
回復

kaka 發表於 2008-7-10 23:54:18 |顯示全部樓層
ChrisTsui,
我唔急的, 而且都想多D人一起(4個)夾, 一來平D,二來得到的品種多D....
但唔知你地有無意見....
C餐總共有60粒,如以粒數來計, 有人可分到
                                            甲        乙        丙        丁                TOTAL
10 Bhut Jolokia seeds           2        2        3        3                10
10 Naga Morich seeds          2        2        3        3                10
10 Naga Jolokia seeds          2        2        3        3                10
15 Fatalii seeds FREE           5        4        3        3                15
15 Red Habanero FREE       4        5        3        3                15

TOTAL                               15        15        15        15           60

大家, 以上的分贓方法可行嗎?
回復

fianfumy 發表於 2008-7-10 23:54:41 |顯示全部樓層
原帖由 火柴人 於 2008-7-10 23:20 發表

4個人夾,真係分贓唔勻添,但5個人夾會唔會分得太小?

其實我覺得2個人share會好d囉 ! D 種子又唔係100%會發芽的 !
Christsui 你認為呢 ?
回復

火柴人 發表於 2008-7-11 00:06:49 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-10 23:54 發表

其實我覺得2個人share會好d囉 ! D 種子又唔係100%會發芽的 !
Christsui 你認為呢 ?

我都覺得2個人share會好d!D人話D種子得30%發芽 !
回復