返回列表 發新帖

[轉帖]環保捕蚊罐

作者: 小孩子 发表于 2008-7-3 16:10:51
11230 37
貓貓 發表於 2008-7-6 18:17:50 |顯示全部樓層
啊! 明白了, 聽落有道理. THX
vkzone2002 發表於 2008-7-7 00:26:58 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-7-3 23:40 發表

baking powder 係泡打粉,梳打粉係發粉。百x、惠x都有得買o架﹗
不過唔知台灣嘅發粉係?

乜唔係baking powder =泡打粉=發粉(做蛋糕麵包之類), 另soda power 梳打粉(炸東西要得來脆的效果)?

放係家中得唔得呀?

nuage 發表於 2008-7-7 02:03:19 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-7-7 00:26 發表

乜唔係baking powder =泡打粉=發粉(做蛋糕麵包之類), 另soda power 梳打粉(炸東西要得來脆的效果)?

放係家中得唔得呀?

baking powder =泡打粉 ,可以用嚟做叉燒包、糕點。soda power 梳打粉  = 發粉,可以用嚟鬆肉、做西式蛋糕。我屋企2種都有,不過我放係雪櫃。
calbee 發表於 2008-7-7 05:17:04 |顯示全部樓層
其實香港漁護署都有教天然果蠅防治方法,大家都可以去研究一下:
(其實我都係新手 所以我都未試過, 但睇到有d學校既園圃試過話ok喎!)

瓜實蠅的綜合防治
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/ag ... ul_com_melon.html#3
samchoi 發表於 2008-7-16 09:21:13 |顯示全部樓層
昨天測試了一晚, 螞蟻已經有十機隻 , 蚊一隻都沒有.  
luckyman 發表於 2008-7-19 14:28:30 |顯示全部樓層
試左三日,一隻蚊都捉不到.環保捕蚊罐 外周圍飛的,就有幾隻.
chiman 發表於 2008-7-19 20:57:34 |顯示全部樓層
即是唔得左?
EddieOR 發表於 2008-7-19 22:53:45 |顯示全部樓層
原帖由 luckyman 於 19-7-2008 14:28 發表
試左三日,一隻蚊都捉不到.環保捕蚊罐 外周圍飛的,就有幾隻.

你放係邊度試 ? 有積水的地方 ?
KIMHO 發表於 2008-7-23 11:19:43 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-3 16:20 發表
好有用喎~
但係醱粉係乜野來架?

應該係yeast  乾依士...超市有sell (幾蚊到)
爬牆虎 發表於 2008-8-3 00:09:09 |顯示全部樓層
原帖由 luckyman 於 2008-7-19 14:28 發表

我都試咗,真係唔得。係田度d蚊真係多到飛起,但試咗幾個星期,連蜜蜂都捉到,只係捉唔到蚊。
fongkk 發表於 2008-8-3 01:47:14 |顯示全部樓層
1/由於要研究,所以小學生就在校內找了一個蚊的密度很高的地方,一個樽 7 天最多可以捉成 1427隻(每天 203隻),
而且我按照他們研究的情況推論,那位置的蚊密度應該有10倍以上,即是你在家用環保捕蚊罐捉到一隻蚊時必定會同時最少有九隻蚊飛來飛去,這在一般的居家中無可能出現的,也可以反過講最高都只有 1/10 機會捉到蚊
2/未有考量到有人類出現對研究結果的,人類可以持續大量呼出比環保捕蚊罐多的二氧化碳,所以在有人的情況下,環保捕蚊罐應該不會產生明顯功能
3/雖然說可以使用 7天,但兩天以後二氧化碳產生只餘下 50%,而且一直減少,最後只有 15-30%

所以
1/只是有時一兩隻蚊,就買個電蚊扳來打,找不到就加一把紙扇到處撥風,將隻蚊找出來
2/在山邊或多蚊的地方居住,直接做防蚊紗門窗, 自已或訂做都可以

如果你只係想做來試試,首先要証明你的製造方法及材料正確,確實有二氧化碳產生,可以改用一個細樽(250 ML),樽蓋打孔插支膠管,封好漏氣位置,然後將膠管放入水,如果持續 7 天都有氣泡產生才合格
alansmith 發表於 2008-8-3 15:05:49 |顯示全部樓層
個方法好正,小弟係公司好o岩用
真係唔該哂你咁正的資料
samchoi 發表於 2008-8-12 10:10:01 |顯示全部樓層
原帖由 samchoi 於 2008-7-16 09:21 發表
昨天測試了一晚, 螞蟻已經有十機隻 , 蚊一隻都沒有.  

我放系室外草叢邊沒有太陽曬地方,  黃昏時最多蚊出動
去睇個時已經有4隻系腳食我d 蚊飯.
放置測試 2星期,
放置數量2只 (期中一只系測試用可樂)
收穫數量 0 只 (螞蟻多隻)

有幾多人成功左.  出來分享一下講下設置環境.
farfeifar 發表於 2008-8-21 12:06:12 |顯示全部樓層
我都試o左, 用o左成大半個月, only捉到一隻類似果蠅o既物體~唔得o既~掉o左lu~
cestbaga 發表於 2008-9-4 16:32:42 |顯示全部樓層
响超多蚊嘅郊外測試過, 同大家嘅結論一樣: 一d 都唔work
alansmith 發表於 2008-9-4 16:56:12 |顯示全部樓層
哈,我又係捉唔到蚊
不過都有佢用處,變左捉蟻器
我起碼捉到過千隻.................
tzeming 發表於 2009-2-3 17:26:19 |顯示全部樓層
不知道有沒有人真的試造了?結果又如何?
這裡有一篇幾有趣的文章呢。(是多年前的了)http://www.jcps.kh.edu.tw/databa ... d=340&blogId=23
farfeifar 發表於 2009-2-6 17:35:57 |顯示全部樓層
好多人都試過, 係唔work的!