[轉帖]環保捕蚊罐

作者: 小孩子 发表于 2008-7-3 16:10:51
10946 37
一個在網路流傳的小秘方,激發了小學生實驗靈感,經過不斷嘗試,成為真正的環
保(新聞、網站)良方!台北市永安國小師生從網路偏方得到靈感,利用資源回收
(網站)的寶特瓶,以及不到2.5元的成本,製造出「環保捕蚊罐」,放在地下室,一罐
最多竟可抓到超過1,427隻蚊子,連環保專家都驚歎不已。

「環保捕蚊罐」的環保之處,不只在利用資源回收的廢寶特瓶,更因這種捕蚊法不
需使用化學的殺蚊劑A無毒又安全。學生估計,只要有五分之一的人改用這種環保捕
蚊法,每年全球就可省下10億元新台幣的購買殺蟲劑費用。

其實很多人都曾收到過這則網路偏方的電子郵件,指出只要在室內放一小盆水,再
加點洗衣粉,蚊子就會全部溺死在盆中。永安國小學生郭家安的媽媽也看到了這則郵件
,並付諸實施,雖然效果不佳,但卻激發郭家安動手研究,並在老師徐佳璋指導下,找
出真正有效的捕蚊良方。

徐佳璋表示,剛看到這則網路偏方時,就懷疑是什麼東西誘使蚊子前來的是洗衣粉的
成分還是香味?結果按網路傳聞操作,三天只抓到11隻蚊子,把洗衣粉濃度調高
後,三天只抓到一隻蚊子,效果並不好。

因此,師生動手實驗,希望找出更有效的誘蚊法。蚊子會被溫度吸引嗎?試試看
暖暖包。蚊子會對不同顏色有反應嗎?試著用不同顏色寶特瓶來誘蚊。捕蚊罐放置的
高度是否有差異?把捕蚊罐吊高到蚊子飛行高度試試看。學生還試過用蜂蜜、蘆薈、黏
鼠板膠來誘蚊或黏蚊。最後發現,蚊子會受到二氧化碳及黑色吸引,即利用發酵糖水會
釋出二氧化碳的原理來製造捕蚊罐。

徐佳璋表示,「環保捕蚊罐」研發成功後,曾創下單罐一周內在地下室停車場捕獲
1,427隻蚊子的紀錄;另一次測試放置九罐捕蚊罐,更共抓到超過五千隻蚊子。徐
家安回憶整個實驗過程,最「苦」的就是撈出一坨坨的蚊子屍體,計算到底有幾隻。

製作方法

製作方法

製作方法

製作方法

評分

查看全部評分

ChrisTsui 發表於 2008-7-3 16:20:58 |顯示全部樓層
好有用喎~
但係醱粉係乜野來架?
小孩子 發表於 2008-7-3 16:35:25 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-3 16:20 發表
好有用喎~
但係醱粉係乜野來架?

醱粉=發粉=Baking Powder

maymay靚 發表於 2008-7-3 22:57:55 |顯示全部樓層
真好用喎. 一定要試....add10icon add10icon
nuage 發表於 2008-7-3 23:10:45 |顯示全部樓層
我都想試吓﹗因為屋企種咗植物多咗好多蚊嚟。
請問d糖水會唔會"嘢多咗d蟻嚟屋企o架?
爬牆虎 發表於 2008-7-3 23:21:16 |顯示全部樓層
原帖由 小孩子 於 2008-7-3 16:35 發表

醱粉=發粉=Baking Power

唔知邊到有baking powder賣呢?
maymay靚 發表於 2008-7-3 23:24:26 |顯示全部樓層
係咪做 麵包既發粉呢??  超級市場有??add3icon
nuage 發表於 2008-7-3 23:40:20 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-7-3 23:21 發表

baking powder 係泡打粉,梳打粉係發粉。百x、惠x都有得買o架﹗
不過唔知台灣嘅發粉係?
小孩子 發表於 2008-7-4 01:46:11 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-7-3 23:10 發表
我都想試吓﹗因為屋企種咗植物多咗好多蚊嚟。
請問d糖水會唔會"嘢多咗d蟻嚟屋企o架?

螞蟻比糖水引左黎都會入去
入左去都應該出唔返黎
因為呢個設計既原理係針對蚊子不識垂直飛行,只會環繞飛行既特點,
一旦佢地飛左入去小瓶口,腳上而又沾左糖水,就很容易黏係瓶身度啦
我諗螞蟻一樣都會黏住左出唔返黎掛

醒多樣野比你丫,唔知係咪真嫁呢?
不過係一個蛋糕師傅講嫁啦
螞蟻怕酸味?

家裡的甜食擺沒幾分鐘,螞蟻大軍立即來襲,讓人又氣又厭!
我以從事糕餅業的經驗,獻給各位一項無毒無污染又安全有效的妙招—— 整 粒的新鮮檸檬,對切成兩半,在看得到螞蟻的地方及其動線,擠出檸檬汁,並拿著切半  有果肉的那一面,沿途塗抹,神奇效果讓您再一次驗證大自然的奧妙!

仲有呢d,係我以前搵的,但係未試過呀
因為自己懶啦

蚊子怕辣味?

蒜頭嗆退牠我家院子百花爭豔,誘使我常流連其中不忍離去,然而花多蚊子也多,叮咬得我腫包累累。一天,友人送了一袋蒜頭,媽媽留下夠用的量,其餘的分植於花壇四周,其特殊的辛辣味隱隱飄散。令人訝異的是,平日兇猛的蚊子不見了,連下雨過後會出現的超大隻蚊子,也銷聲匿跡了!所以,驅蚊除了打掃環境、清除枯枝爛葉,試植蒜頭絕對是上上之策!

蟑螂怕香味?

神出鬼沒的蟑螂,最愛隱身於掌管我們民生大計的廚房裡。面對「打不死的蟑螂」,我的辦法是—— 將一塊浴用香皂切成數小塊,置於容器內注入清水,擺放在蟑螂出沒的櫥櫃內,不出數日,打開櫥櫃將令您訝異於蟑螂的無影無蹤,櫥櫃內還多了怡人的香味。想要效果持續,僅須定期補充香皂容器內的 清水。

小孩子 發表於 2008-7-4 01:53:31 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-7-3 23:40 發表

baking powder 係泡打粉,梳打粉係發粉。百x、惠x都有得買o架﹗
不過唔知台灣嘅發粉係?

我地可以買到既醱粉應該就係得baking powder啦
蚊係藉住偵測到人既口鼻呼出既二氧化碳,
黎逐步接近黎針我地嫁。
下面係我係台灣網搵嫁啦

一、何謂醱粉:

又稱”泡打粉”或”發泡粉” ,是由蘇打粉配上各種不同酸性材料或酸性鹽及填充劑所製成,一般醱粉因產生二氧化碳速率之快慢,可分為:

1.慢性醱粉:如酸性焦磷酸鈣或酸性焦磷酸鈉,作用較慢,產生二氧化碳時間較久。

2.快速醱粉:如酒石酸或酒石酸鉀,加入麵粉後在常溫下即能完全釋放二氧化碳,反應快速。

3.雙重反應醱粉:本身即含有快速醱粉和慢速醱粉,快速醱粉以酸性硫酸鈣為材料,慢速醱粉以硫酸鋁鈉為材料,它在常溫和高溫下各釋放出二氧化碳,業者常使用雙重反應醱粉,可使烤焙產品組織細,孔洞均勻。

醱粉常使用於蛋糕,西點及中點,如叉燒包、開口笑等。平日使用後應立即蓋緊蓋子,放在陰涼乾燥處,以免吸收空氣中水分而結塊失去效力。

小孩子 發表於 2008-7-4 02:08:31 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-7-3 23:21 發表

原帖由 maymay靚 於 2008-7-3 23:24 發表
係咪做 麵包既發粉呢??  超級市場有??add3icon

係做麵包果d啦
我自己就係超級市場買開
細細樽,係膠樽黎嫁。
包裝係黃底嫁啦,叫x想牌啦
jonathanku 發表於 2008-7-4 13:55:33 |顯示全部樓層
以前自製過二氧化碳,用乾依士粉都得。
爬牆虎 發表於 2008-7-4 13:58:34 |顯示全部樓層
原帖由 小孩子 於 2008-7-4 02:08 發表

係做麵包果d啦
我自己就係超級市場買開
細細樽,係膠樽黎嫁。
包裝係黃底嫁啦,叫x想牌啦

謝謝小孩子,等我都買黎試試。
因此我塊田度有好多,好多蚊。
每次真係咬到飛起,所以真係好想試試呢個設計。
捉緊一d,希望可以俾佢地咬少d。多謝樓主既精彩分享!
BanbieChan 發表於 2008-7-4 14:09:35 |顯示全部樓層
超讚
chiman 發表於 2008-7-4 14:42:58 |顯示全部樓層
好精彩呀
小孩子 發表於 2008-7-4 18:48:32 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-7-4 13:58 發表

謝謝小孩子,等我都買黎試試。
因此我塊田度有好多,好多蚊。
每次真係咬到飛起,所以真係好想試試呢個設計。
捉緊一d,希望可以俾佢地咬少d。多謝樓主既精彩分享! ...

希望真係可以幫到你地啦
不過記住每2個星期就要換一次新呀
因為已經無咩二氧化碳釋放,
如果唔係就無用嫁啦
sammy 發表於 2008-7-4 22:26:44 |顯示全部樓層
可樂唔知得唔得
小孩子 發表於 2008-7-4 23:16:52 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-7-4 22:26 發表
可樂唔知得唔得

你指用可樂代替d糖同baking powder既溶液?
如果係既話我諗會好快放哂d二氧化碳
一晚都可能無哂lu

但係如果用黎代替糖水我就唔知啦
貓貓 發表於 2008-7-6 13:27:36 |顯示全部樓層
我有個問題不明白。
昆蟲不是向光性的嗎?為什麼會喜歡黑色?
發現晚上蚊子都喜歡圍著燈光飛行,所以燈罩內常常有蚊的屍體。
晚上如果有蚊子入了房,我會開門關燈一段時間,等牠飛到走廊的壁燈時,再入房關門,所以常常有壁虎待在壁燈那裏等候開餐。
白天其他的昆蟲入了屋,一樣待在窗邊向光處,開了蚊網自然會飛走。
以上只是我平日的觀察,有錯請指正!
小孩子 發表於 2008-7-6 17:30:05 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-7-6 13:27 發表
我有個問題不明白。
昆蟲不是向光性的嗎?為什麼會喜歡黑色?
發現晚上蚊子都喜歡圍著燈光飛行,所以燈罩內常常有蚊的屍體。
晚上如果有蚊子入了房,我會開門關燈一段時間,等牠飛到走廊的壁燈時,再入房關門,所以常常有壁虎待在 ...

其實我都無研究過呀,
淨係覺得佢地係度飛黎飛去好煩詐
但係我諗用黑色紙既原因係因為蚊鍾意啲暗既顏色呀
宣傳片咪叫我地去郊外果陣唔好著深色衫,
要著淺色衫既?
原來係因為蚊係複眼的,鍾意弱光嫁,
太暗或者太光佢地都唔鍾意
如果唔痴黑色紙,可能個樽會反射燈光
搞到佢地唔飛入去掛
平時話要著淺色衫褲就係因為淺色系會反射既光會較強
搞到d蚊唔係幾願過黎啦~減低比佢地針既機會
12下一頁