DIY植物補水器

作者: 花園仔 发表于 2008-7-3 10:22:12
90962 140
EddieOR 發表於 2008-7-31 21:58:44 |顯示全部樓層
雖則都唔明點解會出現虹吸,但係做左個小實驗後,發現可行的。
不吸,不會流水
用口先吸一小口,水才會流出來

不用口吸,結果是不成功的

不用口吸,結果是不成功的

用口先吸一小口,結果是成功的,但是流得太快,沒有太多時間準備影張靚相 ...

用口先吸一小口,結果是成功的,但是流得太快,沒有太多時間準備影張靚相 ...

流到飲筒接觸不到水面,便停止了

流到飲筒接觸不到水面,便停止了
小寶 發表於 2008-7-31 22:10:18 |顯示全部樓層
嘩,果然好快仲有科學精神.
將條管注滿水用手指頂住兩邊放回杯/桶的位置然後先放開下面的手,再放開上面隻手都可以, 唔洗用口吸
花園仔 發表於 2008-7-31 22:19:40 |顯示全部樓層
如果冇管管又點亞?
咪用爛布條或類似地拖棉條嘅物料都得格(毛細管作用), 不過控制難D囉!
EddieOR 發表於 2008-7-31 22:27:01 |顯示全部樓層
整左個文件,方便大家睇 ( 其實我想 print 落黎先整 )
http://www.badongo.com/file/10641928

我想睇, 但好似無得d/l ?  發表於 2013-3-15 10:51
小寶 發表於 2008-7-31 23:31:50 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-7-31 22:19 發表
如果冇管管又點亞?
咪用爛布條或類似地拖棉條嘅物料都得格(毛細管作用), 不過控制難D囉!

係呀,好野呀, 毛細管作用..very good!
kelvinkou 發表於 2008-7-31 23:48:49 |顯示全部樓層

回復 44# EddieOR 的帖子

http://www.badongo.com/file/10641928---->文件密碼係咩??? 解唔到壓~
maymay靚 發表於 2008-8-1 10:26:37 |顯示全部樓層
自上次安裝後,用到現在, 每天加水落樽就得, 雙頭個款最正, 一樽水就 ok啦.  好方便丫...
EddieOR 發表於 2008-8-1 13:51:26 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 31-7-2008 23:48 發表
http://www.badongo.com/file/10641928---->文件密碼係咩??? 解唔到壓~

密碼係 http://hkplants.com/
小寶 發表於 2008-8-1 15:37:53 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-1 10:26 發表
自上次安裝後,用到現在, 每天加水落樽就得, 雙頭個款最正, 一樽水就 ok啦.  好方便丫...

一樽水都夠用兩盆?
maymay靚 發表於 2008-8-1 17:48:11 |顯示全部樓層
係丫..用個大既蒸餾水樽....  我返工前加水, 到放工食飽晚飯又再加水就ok啦.
KIMHO 發表於 2008-8-3 14:01:30 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-7-31 21:38 發表

如果要出門廿幾日要動用到電油桶咁大嘅容器, 怕蚊咪揾張防蚊網笠住個口囉, 大細都得格!

以色列體沙漠發展出黎嘅電腦控製滴灌系统嘅原始型就係咁架嘞! ...

答對啦ccc
以色列種d 生果出來重可以出口 利害利害

電油桶...收成米好和味

如果香港d 天台有得種多d 野幾好...
(人地都有太陽能風能全自動保水啦)

蛀米虫 發表於 2008-8-16 19:34:04 |顯示全部樓層
好有諗頭喎!
sandylam 發表於 2008-8-22 12:32:03 |顯示全部樓層
maymay靚,
我屋企都有你果種雙管呀!
但我頭先試左好耐,第一個管狂滴水,第二個管滴好少,調到我暈暈地都調唔到二個頭出水一樣.
係我未調到之前,水又流光又要再吸返水再試.
maymay靚 發表於 2008-8-22 13:30:10 |顯示全部樓層
你試下 將兩條管同時扭大, 跟住用口吸吮第2條管 (當然要先清潔), 令到第二條管有水到, 再調較兩條管既出水流就可以啦...
有機菜菜子 發表於 2008-10-3 18:14:42 |顯示全部樓層

園藝新丁請各位高人多多指教

近年,有太多關於有毒食品的報導,十分擔心。
想家人食得健康啲,但買有機菜又實在太貴。
剛巧,我家裡有位置可做種植場,我很想學種有機菜,又平又健康。
我係園藝新丁,家裡只用皮蛋缸種木瓜(種了成年有多只有葉和花,無果),熱情果(每年只有兩三枚生產量奇低)和玫瑰花。
點樣可增加產量?
請問在香港有哪些機構有得學種瓜菜?請各位高人多多指教。
亞實 發表於 2008-10-9 09:39:41 |顯示全部樓層
我都整左DIY植物補水器,
我在魚街買的開關只需$5, 膠喉$5,
總成本$ 7, 好平, 好好用, 多謝你們的發明!!!
亞實 發表於 2008-10-9 09:40:08 |顯示全部樓層
我都整左DIY植物補水器,
我在魚街買的開關只需$2, 膠喉$5,   ( 上面打錯字, sorry )
總成本$ 7, 好平, 好好用, 多謝你們的發明!!!
farfeifar 發表於 2008-10-9 11:20:47 |顯示全部樓層
其實點解要補水呢? 每日淋花都唔夠麼?
花園仔 發表於 2008-10-10 08:38:55 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-10-9 11:20 發表
其實點解要補水呢? 每日淋花都唔夠麼?

咁你駛唔駛去旅行丫, 歐羅呢排平翻D喎, 不過去親都要一個禮拜啦. 就算屋企有工人佢都會休假,偷懶或唔記得架, 咁樣有D名貴罕有植物你信唔信得過佢呢!

其次好多朋友係用科學泥種嘢嘅, D泥鬆軟體大熱天時鎖唔倒水架, 朝早淋咗水午間已經干曬咯. 所以補補水咪穩陣好多囉!
leungbobo 發表於 2008-10-10 17:22:24 |顯示全部樓層
好有創意 !