***熊童子Fan Club***歡迎熊主加盟^^

作者: 紅寶石公主 發表于 2014-1-11 23:45:32
42713 1186
紅寶石公主 發表於 2014-4-18 21:37:32 |顯示全部樓層
macyw 發表於 2014-4-18 10:45
各位早…我都update 下搬左新屋的小熊先

呢間屋我都有
熊手手令立立!
回復

紅寶石公主 發表於 2014-4-18 21:39:11 |顯示全部樓層
mikilovefan 發表於 2014-4-18 17:34
熊仔同貓仔一齊同太陽伯伯招手

熊仔和貓貓都向太陽招手
回復

yuki88 發表於 2014-4-19 09:58:50 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2014-4-17 15:55
係lu, 我個棵出只係咗根, 一直都無苗出

現在知道了, 謝謝
回復

紅寶石公主 發表於 2014-4-19 14:57:31 |顯示全部樓層
熊童子是不能插葉的, 請花友問人攞之前先了解一下植物的種植方法,
不然的話就算有人肯俾你都是浪費了別人的植物, 而且閣下已經不止一次在本帖問人攞熊仔了,
如果大家post完自己的心血成果都俾人追住問攞的話, 恐怕日後冇人敢post靚嘢.
普通熊童子現時在花墟有大量供應, 而且價格相宜, 很適合練手之用.

yuki88
我只是覺得你個圖好靚好得意, 沒問你拿的意思...請當我是路人行過就得喇.... 發表於 4 小時前

yuki88 發表於 2014-4-17 13:34
見到你地種得咁靚,我都好想種熊仔...
有沒大大可以分享葉插小苗/甩掉的葉給我試下.... ...

請大家看看這是過路定問攞?? 定係問得太多, 問左都唔記得.

回復

yuki88 發表於 2014-4-19 17:55:18 |顯示全部樓層
公主, 我只問過你一次, 你沒理我就沒再問你拿過. 第二次不是問你, 不好誤會.

如果我給熊仔版的各位帶來麻煩, 很抱歉.

相信係一個場誤會....  發表於 2014-4-19 19:12
回復

powergun 發表於 2014-4-19 18:29:24 |顯示全部樓層
之前係度問熊仔有體臭(口水味)的問題, 兩星期前開始只用蒸餾水淋熊仔, 依家似乎無咁大陣味了, 實驗成功了
回復

阿火 發表於 2014-4-19 19:11:20 |顯示全部樓層
紅寶石公主 發表於 2014-4-19 14:57
請大家看看這是過路定問攞?? 定係問得太多, 問左都唔記得.

親愛的公主,懇請息怒!

其實,都係一個場誤會....

yuki88 花友間中都有送贈分享版分享佢D植物俾大家嫁,相信佢唔係嗰啲只佔人家便宜既人!
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=163930&fromuid=83822
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=153763&highlight=
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=135217&highlight=

實不相瞞,我曾經都俾你露台啲心型球蘭相片深深吸引,我經過花墟見到賣既都冇你種得咁好.....
曾經都心郁郁想問你後來覺得有啲搪突所以最終都冇問亦give up唔種 (如果係Percy大師我實會打刧佢,因為話晒我有接觸過佢....   )
哈哈!

有時候,好多植物大家未接觸過都想試種,縱然價錢可以負擔得起,但如果有相熟花友擁有嗰隻種又種得好好既話,好多時候都會唔怕羞問或排隊;
例如非洲紫羅蘭我試過領花友既修葉種反而仲好過起bunbun買....

不打不相識,大家都係愛熊fans!
Happy Growing!

(P.S. 我很多事但我很好.... )
回復

powergun 發表於 2014-4-19 20:31:05 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-4-19 19:11
親愛的公主,懇請息怒!

同意, 希望大家以和為貴, 可以開心地在此交朋友, 無謂傷感情

yuki88 花友, 如想種熊仔, 又唔介意我種得無紅色指甲, 請pm我, 可比一小棵熊仔給你
回復

紅寶石公主 發表於 2014-4-19 23:22:45 |顯示全部樓層

火師兄和拋根大師, 我知大家都是想以和為貴,
我是睇唔過眼要出聲, 這位花友的回覆和辯駁亦實在令人非常反感.

在帖內重覆問人攞熊仔, 第一次我已經當睇唔到, 估唔到佢又再出帖叫人俾,
有問人攞嘢又扮冇問過, 還要人當佢路過, 實屬厚顏賴皮之舉.
被踢爆之後終自打嘴巴, 不得不認, 又話第二次唔係問我攞.
需知我是收到系统通知才回來看帖的, 在我的帖子裏問大家攞嘢, 但不包括我在內, 這是什麼歪理!

有分享過亦不代表可以周圍問人攞. 係friend嘅就算唔講都會分, 其他分得嘅亦會開分享帖.
如助長這周圍問攞嘢嘅風氣的話, 很大可能會影响花友在肉質版貼圖的心情.

論壇裏有專區發徵求帖和交換帖, 為什麼這花友不循正途去做?
要在肉質版開交換帖和在其他帖問人攞嘢?

回復

紅寶石公主 發表於 2014-4-19 23:33:10 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-4-19 19:11
親愛的公主,懇請息怒!

心葉球蘭已經被我散體, 分左一部份俾朋友,
其餘的正在等出根才敢分享, 遲些出分享帖一定第一個通知你

多謝你先!  發表於 2014-4-19 23:49
回復

yhlaw 發表於 2014-5-3 10:48:42 |顯示全部樓層
好耐冇update過啦!

綠熊幫佢換咗泥,順便扶番直啲。扶直咗,熊仔睇落去都高咗!

順手幫熊仔同鄰居黑法師合照,兩個都高咗!
回復

cyamy 發表於 2014-5-3 11:07:03 |顯示全部樓層
yhlaw 發表於 2014-5-3 10:48

熊仔一枝獨秀啊!
回復

fool'sgrape 發表於 2014-5-3 11:24:59 |顯示全部樓層
yhlaw 發表於 2014-5-3 10:48

嘩!花友的那盆"高熊"很健壯呢!

我是養熊新手,請多多指教!

我的劣作!

熊仔好整潔, 加油!  發表於 2014-5-4 00:27
回復

yhlaw 發表於 2014-5-3 11:48:53 |顯示全部樓層
fool'sgrape 發表於 2014-5-3 11:24
嘩!花友的那盆"高熊"很健壯呢!

我是養熊新手,請多多指教!  

哈哈!我都唔知點解棵熊仔好像只長高,不長肉!
回復

ahgeeinheaven 發表於 2014-5-3 12:09:13 |顯示全部樓層
我都趁下熱閙,無去花墟買瘦白熊,唯有將家中唯一小熊拿出來獻醜,對比下舊年9月同今年5月

去年9月

今日

有人話熊仔有陣除,一直唔知,而家聞下又真係有

紅爪明顯左好多, 靚靚呀!!!  發表於 2014-5-4 00:29
回復

N-Blythe 發表於 2014-5-3 12:19:14 |顯示全部樓層
Update 吓,  家中又添了新熊熊

20140427_084023.jpg 20140429_082123.jpg
回復

Audrey 發表於 2014-5-3 16:26:34 |顯示全部樓層
紅寶石公主 發表於 2014-4-19 14:57

剛剛先睇到這帖,
我都話唔啱!
我近日發覺一個 2008年已注冊,
但唔見佢起肉質版出帖或回帖,
除咗係排隊等分享!
我更加懷疑佢就係好耐以前起肉質版生事鬧我果個嘢!

論壇實在太容易開分身, 所以d人可以隋意犯規搞事, 衰左又再注冊, 懲罰都起唔到作用.  發表於 2014-5-4 00:24
回復

Natalieku 發表於 2014-5-3 18:23:22 來自手機 |顯示全部樓層
綠熊28元正都好健康!
回復

Natalieku 發表於 2014-5-3 18:24:39 來自手機 |顯示全部樓層
健康的黄熊·

這棵黃錦很明顯, like!!  發表於 2014-5-4 00:32
回復

Natalieku 發表於 2014-5-3 18:27:39 來自手機 |顯示全部樓層
天大大的黄熊同熊╮(╯_╰)╭
回復