請問邊度有防蟲網買呢??

作者: 蘑菇 發表于 2008-6-27 16:47:29
6983 11
去過上環幾間菜種行都唔見有防蟲網賣,唔知元朗嗰幾間有冇呢?? 上過網睇,見到台灣出品既防蟲網好似好正,但又係只接受當地人訂購

http://www.coir.url.tw/product_info.php?products_id=739&osCsid=a4afc20e407971811f6d8a8153893a59
singsingtree 發表於 2008-6-27 17:09:00 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-27 16:47 發表
去過上環幾間菜種行都唔見有防蟲網賣,唔知元朗嗰幾間有冇呢?? 上過網睇,見到台灣出品既防蟲網好似好正,但又係只接受當地人訂購

http://www.coir.url.tw/product_i ... id=a4afc20e40797181 ...

香港真係唔覺有得買!
自己 DIY !!!
成功感會大D嫁。
回復

蘑菇 發表於 2008-6-27 17:31:06 |顯示全部樓層
咁個網布邊樹有得買??布行??
回復

maymay靚 發表於 2008-6-27 17:56:07 |顯示全部樓層
南昌街. 約 $10 / 碼 (如無記錯應該係 60"封)
回復

花園仔 發表於 2008-6-27 22:58:57 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-27 17:56 發表
南昌街. 約 $10 / 碼 (如無記錯應該係 60"封)

我中意用靚嘢, 日本料台灣廠嘅$20/碼, 體元朗黃乜興處買, 自己DIY!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-28 01:49:25 |顯示全部樓層
咁有冇現成架?我唔識自己整
回復

maymay靚 發表於 2008-6-28 09:33:45 |顯示全部樓層
苗 / 細盆植物就冚到, 大 paul 點冚呢? &個花園冚晒 d 網好唔美觀呵....
回復

maymay靚 發表於 2008-6-28 09:43:14 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-27 22:58 發表

我中意用靚嘢, 日本料台灣廠嘅$20/碼, 體元朗黃乜興處買, 自己DIY!

南昌街係布行集中地, 平 / 貴 都有, 款式又多, 網布都十幾款, (如顏色,網格大細,軟硬度) 任你揀.. 當然價錢有別 la..
我就買d平價粗用 (例如:墊花盆底 , 抽氣扇 , 抽油煙機.....等等) e+ 樣樣好貴要慳 d 呵
回復

小寶 發表於 2008-6-29 00:46:10 |顯示全部樓層
我諗用呢d網種疏菜會好d呀...
回復

lammadick 發表於 2008-6-29 08:50:42 |顯示全部樓層
去十蚊店買個最大既洗衣袋....都有1尺 x 2尺大呀
用盆種就好合用....自己加四支竹囉
回復

蘑菇 發表於 2008-6-30 09:20:19 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-6-29 08:50 發表
去十蚊店買個最大既洗衣袋....都有1尺 x 2尺大呀
用盆種就好合用....自己加四支竹囉

我都買咗個洗衣袋(60cm x 60cm),有拉錬的,我將一盆菜苗放入去,再用四支木筷子撐起,不過因為唔係插得好深,所以lum咗幾次,好采冇壓死d 苗
回復

pearl413 發表於 2008-6-30 14:14:15 |顯示全部樓層
報下料先~~ 吉吉島十雞店有ka, 響大do既店啦, 佢寫住用稷防草~
有兩種size, 都好大下, $30/ $50
回復