布緯食療

作者: jellyfishy 發表于 2013-10-27 09:25:06
9314 24

花友Cherry 的分享:
以一個末期肝癌病人來講,癌細胞大到咁上下會不斷爆,肝肚位置會痛不欲生,打嗎啡都唔得,但自從食左布緯食療,阿爸無發過燒,肝無再痛,醫生按都唔痛,佢係零痛苦咁走,實在好感激布緯博士偉大的研究!在沒有用任何西方治療既情況下,只靠食療、介口和中藥,阿爸唔單止無痛,個肚仲開始縮小,相信癌細胞受控甚至開始死亡,所以阿爸入院同死亡完全唔關個肝同癌事,只是腎開始衰竭導致鉀過高而影響心律不整。在此我衷心推介比身體唔好、有長期病患及頑疾既朋友及其家人可以嘗試此食療。祝各位身體健康!

---
水母這段日子一直密切留意著她家的事。強烈推介這個食療~

"Bowen 療法" (成人份量)
我的退休老師食法: 低脂2% Cottage Cheese 茅屋芝士4 湯匙 : 亞麻子1 湯匙: 冷壓亞麻子油1 湯匙, 打碎當早餐

另一食法(呢個好似易handle d) (成人份量):
4湯匙 低脂2% 「有機茅屋芝士」( Cottage Cheese): 2湯匙冷榨有機亞麻籽油,完全混合打成cream 當早餐。

為了保證新鮮,每次只應該混合一次用的份量。
這是每一次的份量,每天服用兩次。或根據病情的嚴重性,有針對性地服用。
msfion 發表於 2013-10-27 09:56:18 |顯示全部樓層
很好的分享.謝謝
回復

cherrylwy 發表於 2013-10-27 14:32:04 |顯示全部樓層
謝水母!
根據布緯博士講食療的正確分量是:
2湯匙冷榨亞麻籽油混合4湯匙有機低脂(2% )「茅屋芝士」( Cottage Cheese),芝士必須有機,低脂,早晚各一次,可代替正餐,根據病情和體重可調整分量但比例不能變,上限是4:8,但我爸爸咁嚴重都只是給他3:6,因他很瘦。服用此療法必須配合介口,因為亞麻籽油和茅屋芝士完全混合後已變成優質的水溶性蛋白質,人體極易吸收,其他動物脂肪和蛋白質就無需再攝取,以免過多蛋白質和脂肪導致肥胖。

CHERRY TAKE CARE呀  發表於 2013-10-28 12:37
退休老友男的沒戒口,也能治好三高問題,其實都幾神奇.  發表於 2013-10-28 08:59
我那2位退休老朋友就無用有機cheese, 佢地食左幾年,說效果很好~~  發表於 2013-10-28 08:58
其實我個資料都唔係錯啊~ anyway, 謝謝你.  發表於 2013-10-28 08:56
回復

cherrylwy 發表於 2013-10-27 14:53:03 來自手機 |顯示全部樓層
以2:4的分量來講,可加1湯匙亞麻籽粉作加強版,但不要買已打好的亞麻籽粉,要買亞麻籽,食時才打粉,因亞麻籽一打粉15分鐘後會氧化,沒療效。我自己就覺得加左亞麻籽粉撈生果係超好食(布緯博士話唔可以撈菠蘿和柑橘類生果)!似木糠布甸!覺得麻煩就唔加亞麻籽都得。
記住要用攪拌機打到芝士爛晒,再加油打勻沒有分離像cream才算成功,打唔勻會無療效。
回復

waiting 發表於 2013-10-27 23:26:02 |顯示全部樓層

我個小寶貝的濕疹都在進行布緯食療後得以改善!

回覆: maybabe 我想問, 食完會唔會肥同肚痾架
我個囡3.5歲, 身材比較瘦, 但唔覺得食左之後有肥...
我冇放亞麻籽粉, 而且份量輕(1湯匙茅屋芝士+1茶匙亞麻籽油), 另加水果or乾果, 所以腸胃冇問題!

我想問, 食完會唔會肥同肚痾架  發表於 2013-10-28 12:34
回復

cherrylwy 發表於 2013-10-28 14:45:06 |顯示全部樓層

水母,你的資料不是錯,不過寫用'4湯匙'比起用'4份'更加實在和準確,因有些人唔知就有機會食左5:10等的超標分量,記住是因應病情和成人體重而服用最多4湯匙:8湯匙的上限。

maybabe,有心
食布緯如果跟對分量和配合介口,是不會肥和肚瀉的,腸胃會好左但絕對不是肚疴。又,假如腸癌胃癌病人本身吸收唔到,好瘦,食布緯抗癌的療效有機會令病人肥番,這是好現象。

資料已更攺, 謝謝詳細回覆~~~~~  發表於 2013-10-28 15:57
回復

cherrylwy 發表於 2013-10-28 14:48:47 |顯示全部樓層
當然,唔用有機是可以的,但會減低療效,因為在避免接觸或服用化學成份的情況下,尤其癌症病人,布緯博士都建議盡量使用有機食材。

講到食, 事實上有機食材的口感和質感都比無機的好, 食有機當然是首選~~~  發表於 2013-10-28 15:58
無比較過有機和無機的實際分別, 等我叫兩位退休老師試下, 有機會再報告.  發表於 2013-10-28 15:57
回復

cherrylwy 發表於 2013-11-1 12:48:06 |顯示全部樓層
剛收到好友訊息:
我媽食咗布緯共4 星期:
食咗兩個星期後手掌已沒有脫皮情況
3個星期後腳掌已沒有脫皮情況
4個星期後腳掌連難嗅異味也消失了
身上、手臂及腿部位置,原本在皮膚分開好多一堆堆頑固嘅粒粒,現在group埋哂,並且谷哂上皮膚面層,變成一大片紅色,狀似輕微燒傷咁,並開始有啲脫落嘅情況,媽話覺得呢啲位置有啲興興地,應該喺啲白血球強壯返,開始對抗之前有問題嘅抗體。

其實布緯對皮膚病真係最顯著!
回復

cherrylwy 發表於 2013-11-1 13:02:47 |顯示全部樓層
我朋友媽患的是中西醫均無藥可醫嘅牛皮癬,又稱銀屑病,醫了20幾年都醫唔到。
回復

maybabe 發表於 2013-11-1 14:06:01 |顯示全部樓層
我想問, 咁你係咪用手提攪伴器黎攪, 即打皂個隻呀, 因為2匙其實係小份量, 用個隻好似好大陣象咁

因為我最少都2比4,所以我唔係用棒狀的  發表於 2013-11-1 17:43
回復

cherrylwy 發表於 2013-11-1 17:57:29 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2013-11-1 14:06
我想問, 咁你係咪用手提攪伴器黎攪, 即打皂個隻呀, 因為2匙其實係小份量, 用個隻好似好大陣象咁 ...

因為茅屋芝士係可以一次過攪爛晒先再放雪櫃,食既時候才不出來同亞麻籽油混合(芝士同亞麻籽油不能預先混合),這時候只需用手攪拌就可以成cream狀,不需開攪拌機。
回復

cklife 發表於 2013-11-8 09:57:06 |顯示全部樓層
睇完你地寫之後,八掛又走去買材料試下食...

用好少分量....只係一湯匙油+2湯匙芝士,每日兩餐...
其間有出街食素(一定有香菇調味粉),有係屋企整青口食...
無戒清口呀....諗住玩下咋...
(我大伯之前試過食,想醫濕疹,失敗左...我買材料講開先知佢有試過)

點知只係食左第一日,有反應喎...
晚黑訓覺,苛三次小便,係好長好長果種...
因為我有繼發性淋巴水腫,排尿比正常人困難,正因為太多水係身體排唔出,所以長期水腫腿(己經有少少象腿症喇)
似乎有幫助,所以就上網搵左好多資料...

老公話就咁睇腳都有消左D腫....
試食左細分量既三日,覺得唔難食,精力好似好左D,小便有改善,而且嘴唇血色又好左D...

決定正正經經試食21日,做埋記錄,睇下幫唔幫到雙腳....
諗住食保健份量,以我體重係2湯匙油+4湯匙芝士..

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2014-2-22 13:26:40 |顯示全部樓層
謝謝waiting 提供一些cottage cheese 售賣點。 
http://www.buystation.com/zh-HK/
油麻地

http://hicare.hk/index.php
荃灣

http://www.natural.hk/index.php
灣仔
回復

waiting 發表於 2014-2-22 23:27:53 |顯示全部樓層
如何令布緯食療更易入口~
http://www.yimho.com/1919.html
希望啱大家用...
其實我仲試過加有機水果乾, 有機蜜糖, 新鮮水果, 但我家的火麻人偏愛加乳酪(我只加普通有機乳酪咋~ )
我個人就較接受加沙律菜, 味道似食緊凱撒沙律~

男丁唔鍾意食乳酪和水果乾。也不吃唔冰的水果。好想丙佢呀!  發表於 2014-2-23 13:44
回復

waiting 發表於 2014-2-22 23:35:54 |顯示全部樓層
http://www.yimho.com/1249.html
copy其中一些:
《布緯食療》的起源和後面的道理,我在《蘋果》已經講了很多天,這裏就不再重複了,《布緯食療》豈止美容那麼簡單,布緯醫生發明這個食療的本來目的,是為了治療絕症,後來經過臨床驗證,知道這個食療可以治癒各種癌症,成功率是百分之九十,還因為這個食療恢復了病人身體中免疫系統的健康,所以可以治療各種的皮膚病和慢性病,包括關節炎,心肌梗死,心律不齊,牛皮癬,濕疹""其他皮膚疾病,免疫力缺陷綜合症(多發硬化症和其他免疫系統疾病),糖尿病,肺病(呼吸系統疾病),胃潰瘍,肝,前列腺疾病,中風,腦瘤及其他腦部疾病,動脈硬化症和其他慢性疾病。
至於美容,內臟健康了,皮膚自然就好,那只是一個附帶功能。
《布緯食療》的組成:(成人患者一次用的量)
4湯匙的有機低脂肪「茅屋芝士」(cottage cheese)加兩湯匙的冷榨亞麻籽油,這樣是每一次的分量,每天服用兩次。或根據病情的嚴重性,有針對性地服用。
可以先一日服一次,以後才逐漸增加分量,以病情的嚴重性而增加。
用以攪拌的工具:
要用棍狀手持攪拌器,低速攪拌至完全拌勻,成為乳脂狀,沒有分離的一體為止。這樣才成為有藥效的食療。

必須記住:
1.攪拌好後必須立即服用!
2.在攪拌好之前絕對不可添加任何東西!
在新鮮攪拌好的亞麻籽油和「茅屋芝士」的糊糊上,撒一或兩湯匙新鮮研磨好的亞麻籽粉,之後用(非金屬)勺子混合,無需用機器攪拌,這樣會讓配方更加有效。
不要購買已磨好的亞麻籽粉!因為亞麻籽在研磨後 15分鐘就變味了。
棕色或金色的整顆亞麻籽都很好,可以用小型的咖啡磨具來磨碎新鮮的亞麻籽。把亞麻籽存放於冰箱裏,每次用時拿出來研磨。
保健用的分量:以體重每一百磅一湯匙亞麻籽油/兩湯匙「茅屋芝士」的分量作加減,老少都適合。<--------我認為份量好重要, 按體重比例計算所食份量!
我怕從冰箱中取出來的芝士,冷冰冰的,我老婆便把需要用的芝士分量放在一個小玻璃杯中,再把玻璃杯泡在一碗攝氏 40度的熱水中,等到芝士不冰了,才拿去和亞麻籽油攪拌。為甚麼是 40度?因為她自己做過乳酪(就是芝士、酸奶),知道乳酪中的益生菌在 40度以上就死了,所以只要把水控制在 40度以下,就不會破壞益生菌。除此以外,絕對不可加熱,否則,加熱以後的亞麻籽油有毒性。
為了治病而使用此食療法時要戒口,原因:對此食療法有干預。
1.糖。
2.所有動物脂肪。
3.所有肉類,包括魚。
4.植物牛油(margarine).
5.牛油。
6.沙拉醬以及沙拉油。
可以吃初榨橄欖油( extra virgin),陳年葡萄酒醋,以及檸檬。
7.帶有防腐劑的食物。
癌症病菌搶肉吃,《嚴浩秘方集》中有癌症的飲食。

飲食男女 嚴說養生 2012年02月03日

戒口唔食肉,唔食油,唔食糖! 肯定可以減肥!  發表於 2014-2-24 14:07
回復

jellyfishy 發表於 2014-2-24 09:57:39 |顯示全部樓層
男丁比我遲起床.... 我上班時他還未起床, 叫他自己準備這個也沒可能. 唉....
回復

waiting 發表於 2014-2-24 12:01:14 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2014-2-24 09:57
男丁比我遲起床.... 我上班時他還未起床, 叫他自己準備這個也沒可能. 唉....  ...

用杯仔分好每次份量, 溝埋攪幾攪都唔肯?

係咪一定要用攪拌機打架? 用手攪打蛋器得唔得架?  發表於 2014-2-24 12:22
佢好怕食D膏狀食物, 我要睇實佢逼佢先肯入口架~ >.<!!! 好似D狗仔咁, 逼佢食葯一樣囉~  發表於 2014-2-24 12:22
回復

waiting 發表於 2014-2-24 12:59:42 |顯示全部樓層
jellyfishy 係咪一定要用攪拌機打架? 用手攪打蛋器得唔得架?

我會一買返屋企就一次過用blender打晒D芝士成cream狀(襯佢冇咁凍, 易D打),
倒入已消毒的瓶內, 逐次"畢"出嚟, 用膠/木匙混合亞麻籽油, 呢個動作連我家火麻人都做到!

佢試過病要飲中葯, 我上班前入定D葯响保溫壼, 回到家發現佢條友只飲了不足一半, 其餘個D壞了, 浪費我D心機和金錢! >.< 睇少眼都C~  發表於 2014-2-24 13:39
啊~ 預早打定cheese, 我可以做左先. 總之我個男丁係唔會自己整來食. 我要逼佢當葯食囉.  發表於 2014-2-24 13:37
回復

jellyfishy 發表於 2014-3-3 09:14:31 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2014-2-24 12:59
jellyfishy 係咪一定要用攪拌機打架? 用手攪打蛋器得唔得架?

我會一買返屋企就一次過用blende ...

28/2 開始試食,打算一日一次當保健用.

知男丁怕食膏咁樣的食物,我專登把cottage cheese flax oil mix 混合蜜糖加水溝稀,似好立克咁樣俾佢試.唉.... 男丁試左幾啖嘔番出來...好失望...佢唔肯再食了.

惟有等我食晒,再俾報告啦~
回復

waiting 發表於 2014-3-3 11:28:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2014-3-3 09:14
28/2 開始試食,打算一日一次當保健用.

知男丁怕食膏咁樣的食物,我專登把cottage cheese flax oil mi ...

溝蜜糖再加水? 應該幾...
加有機奶會好D~
其實可以搽麵包/梳打餅, 當芝士醬咁食!

我都係加有機蜜糖啫. 佢平時肯飲蜜糖, 所以諗住加D佢肯飲的東西俾佢試下囉.  發表於 2014-3-3 12:01
佢飲奶會嘔, 唔食jam唔食cream cheese... 全會反胃的.  發表於 2014-3-3 12:00
回復

12下一頁