餘廚收集桶

作者: Maximum 发表于 2013-10-25 14:06:15
3257 13
呢排見朋友好省, 連菜根都用唻煲湯, 見屋企日日半桶餘廚好泿浪費, 想準備用個垃圾桶, 加個水喉開關, 做餘廚收集桶桶, 但好驚有虫虫, 蚊支, 臭味, 比鄰居投訴......

有咩要注意, 要加落去, 請問有無人有經驗, 可否分享分享
yukyo 發表於 2013-11-22 16:27:28 |顯示全部樓層

你個箱係密封旣話唔會有蟲蟲,我用緊EM桶,無蟲。要每一兩日開蓋透一透氣翻翻泥,放走廚餘液。初時廚餘未熟可能會引蚊滋,你翻完泥蓋番個蓋無事。

EM桶好貴,你可以搵用淨旣洗衣粉桶:

Maximum                我無用泥,薺用食物碎,現在發緊mo  

加d泥好d,有菌快d腐熟,白毛毛唔緊要。我用無氧旣桶做有氧堆肥,乾淨d。我第一桶吽左好耐,六個月多d,第二桶一開始加番d舊堆肥,快好多,一個月d食物碎就化晒。

compost

compost

我無用泥,薺用食物碎,現在發緊mo  發表於 2013-11-25 08:40
faylo 發表於 2013-11-23 22:58:17 |顯示全部樓層
昨天才執了一個20L 洗衣粉桶,兩個5L 蒸餾水瓶, 條街有寶執

點解你個度咁多寶,我附近無旣》>_<  發表於 2013-11-25 11:34
Maximum 發表於 2013-11-25 08:39:02 |顯示全部樓層
之前去郊野農庄,佢地玩用一個小井,將樹葉,可腐垃圾放入去話堆肥。究竟係咩原理?是否「嘔下嘔下」就得?
我而家响屋企既廚餘一小盒一小盒放响度,見佢地發mo, 是否必經過程,還是失敗了?請指教。

小盒要有窿疏水,有氧無氧都要,唔好積肥水係盒內。  發表於 2013-11-25 11:57
堆埋一處,吾好俾佢淋太多雨水令養份流失就可以,圍封而不攪動是厭氧推肥,露天攪動是有氧推肥  發表於 2013-11-25 10:32
Maximum 發表於 2013-11-25 15:59:37 |顯示全部樓層

yukyo
小盒要有窿疏水,有氧無氧都要,唔好積肥水係盒內。  發表於 4 小時前

我開蓋時會將水份倒出唻 ,咁樣可以嗎?因為曾經有一樽開孔開得唔好,所以成日流水,臭臭同野蚊。

faylo
堆埋一處,吾好俾佢淋太多雨水令養份流失就可以,圍封而不攪動是厭氧推肥,露天攪動是有氧推肥  發表

我現在都仿效那個農庄將樹葉同田邊清出唻的雜草堆積,有時燒下佢,再積上去,佢地會變得好乾,我唔係幾識分辨何時為成熟可用唻種野,因為如果放太多未腐物質落農作物會引蝸牛、鼻涕虫食同怕太濕潤會滋生菌菌等,faylo 大大,有資料可供戔參考嗎?
yukyo 發表於 2013-11-26 09:38:07 |顯示全部樓層
其實方法有好多,各適其適,只要做到透氣疏水又防蟲防臭。我覺得容器大d好d,至少要20L。係屋企做,用密封桶,有底隔有水龍頭,耐不耐開蓋透氣放肥水會好乾淨, d肥水等兩三個月可以用。熟成時d廚餘會化晒d泥有香泥味唔野蚊滋。
Maximum 發表於 2013-11-26 10:33:16 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2013-11-26 09:38
其實方法有好多,各適其適,只要做到透氣疏水又防蟲防臭。我覺得容器大d好d,至少要20L。係屋企做,用密封 ...

好的, 謝謝分享, 講後顯淺易明 ! 正
elevala 發表於 2013-11-26 14:51:53 |顯示全部樓層
請問呢... 我個推肥桶其實已經"嘔"咗佢好耐, 用em粉的, 已經蓋咗蓋好耐無郁佢, 淨係倒過肥水出唻, 已經唔郁佢over 半年, 有但係早陣子開過個蓋唻睇, 仲係一陣白毛响度...

係咪一定攪動佢做有氧推肥? 唔郁佢唔得?  其實.. 我有點怕...

佢有個網講點做  發表於 2013-11-30 11:19
我都唔知呀 ! 希望有人幫到你啦  發表於 2013-11-26 18:07
ahfour99 發表於 2013-11-30 11:18:53 |顯示全部樓層
elevala 發表於 2013-11-26 14:51
請問呢... 我個推肥桶其實已經"嘔"咗佢好耐, 用em粉的, 已經蓋咗蓋好耐無郁佢, 淨係倒過肥水出唻, 已經唔郁 ...

有白毛係正常, 我既做法係當冇水再流出, 就會倒出用泥冚上, 係田就會係要種野既地方, 倒出用泥冚上, 再過一星期落石灰粉,淋水, 種得
elevala 發表於 2013-11-30 11:36:38 |顯示全部樓層
ahfour99 發表於 2013-11-30 11:18
有白毛係正常, 我既做法係當冇水再流出, 就會倒出用泥冚上, 係田就會係要種野既地方, 倒出用泥冚上, 再過 ...

咁快用得架嗱?  我無田啊...
咁點溝? 幾多比幾多普通培養土?

同埋, 我果d佢白毛咗好耐 (over半年), 但係都唔見有泥味.., 唔知係咪因為我唔攪動佢..
ahfour99 發表於 2013-11-30 12:02:30 |顯示全部樓層
你都冇放泥, 邊有泥味呢, 你要用泥冚咗佢, 冇田咪可以試吓用發泡膠, 再唔係我會直落花盤, 花盤會先放泥打底, 再放廚餘, 再放泥冚面, 而面層最少都有四吋起碼, 過一星期再加石灰, 跟手淋小小水, 再過幾日先用
黃老太 發表於 2014-1-20 23:55:22 來自手機 |顯示全部樓層
咁係咪可以日日放廚餘架?定係放左就唔可以再加?
Maximum 發表於 2014-1-22 08:37:12 |顯示全部樓層
黃老太 發表於 2014-1-20 23:55
咁係咪可以日日放廚餘架?定係放左就唔可以再加?

我加嫁,加一層廚餘又加一層em粉,滿左先封關
Maximum 發表於 2014-1-22 09:20:38 |顯示全部樓層

11月23 日 落種, 廚餘做基底肥, 出真葉便落麩水, (只一次) 兩星期後落海帶水(只一次) , 於上星期日(19/11)收成,

之前食既嬰桃蘿蔔辛辣好重, 今次都係切薄片, 當沙律食, 除了蘿蔔獨有的味道, 還有 "甜味" , 總觀, 我自己都覺得正 !

照片 012.jpg

用唻做輕便千餐, 一流