中心點畸形

作者: messbilly 發表于 2013-10-23 08:18:16
1474 9
小妹發現有幾株小苗長大到某個時期,中心點便開始畸形。但小妹很少施肥,唔似中肥毒;又唔似有蟲害。請問大家知唔知原因呢?
小野貓 發表於 2013-10-23 10:42:31 |顯示全部樓層

可能中蟎~~~蟎係細到睇唔倒架
敝除肥傷,AV中心點被(蟎)咬後係咁既樣~
回復

messbilly 發表於 2013-10-23 11:54:35 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2013-10-23 10:42
可能中蟎~~~蟎係細到睇唔倒架
敝除肥傷,AV中心點被(蟎)咬後係咁既樣~

Thank you 小野貓!
咁我唯有試噴 Bio Kill 啦。
但請問之後點樣可以令小苗嘅型態回復原狀?
回復

小野貓 發表於 2013-10-23 13:36:47 |顯示全部樓層
messbilly 發表於 2013-10-23 11:54
Thank you 小野貓!
咁我唯有試噴 Bio Kill 啦。
但請問之後點樣可以令小苗嘅型態回復原狀? ...

已生成既葉唔會變返原狀~
唯有等新葉,現在是適合的溫度,盡快處理,好快又係一條靚女

http://blog.yahoo.com/_TCMTC4DZOZLGD3DX3FJ3LXKFCM/articles/16241

請參看以上BLOG~出自我們其中一位花友大大大師的~
圖片沒有了~但講解蠻詳盡和容易明白~

如覺得中間葉子不好看可以去掉,但有可能刺激生多些新芽,即不止一個生長點,狀況會有點像切頭後~
不去掉也可以~
加油啊~

P.S.
我會跟KONG姐做法,但事前會先噴點水於AV植株上,等佢乾左先至噴BIO-KILL,棵AV無咁傷~
如果係會入溫室,記住噴完BIO-KILL都要等葉子乾左先入返溫室,唔係D葉好易“吽”爛
仲有如果係我,噴得呢一棵,我就會噴埋其他既植物,以防萬一~

評分

查看全部評分

回復

messbilly 發表於 2013-10-24 06:02:56 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2013-10-23 13:36
已生成既葉唔會變返原狀~
唯有等新葉,現在是適合的溫度,盡快處理,好快又係一條靚女

Thanks again 小野貓!
希望我d小苗可以好番
回復

JasmineSN 發表於 2013-10-26 15:42:32 |顯示全部樓層
Touch wood!我都有一次中過蟎蟲。請問是花花回家之前野番黎,定係d泥有問題,定係點樣『歐』出黎架?
回復

messbilly 發表於 2013-10-27 13:13:27 來自手機 |顯示全部樓層
我的小苗係由修葉種起,而且最近冇帶新花花回家。可能d蟎係由其他地方,如:衫,窗簾傳返來
回復

雍正 發表於 2013-10-28 19:19:12 |顯示全部樓層
仙客萊蟎唔同衣服上的塵蟎,除左AV外有否其他植物在附近一起種?

除了AV,我家只有一盤碰碰香。  發表於 2013-10-29 08:59
那不是仙客來蟎嚟,是茶細蟎!  發表於 2013-10-28 19:27
回復

JasmineSN 發表於 2013-10-31 22:27:29 |顯示全部樓層
仙客來蟎同茶細蟎點分?不過處理大概都一樣麻煩吧?!
回復

JasmineSN 發表於 2013-10-31 22:28:26 |顯示全部樓層
係 d 泥本身有問題?
回復