指天椒 d 葉慢慢咁脫落... 點算....

作者: goldenwah 發表于 2008-6-20 11:00:54
2058 14
屋企的 指天椒 d 葉慢慢咁脫落  先變黃, then 脫落.
而家得返好少葉ja   點算?? 有咩問題?? 幫幫我please
thank you
BanbieChan 發表於 2008-6-20 13:12:16 |顯示全部樓層

回復 1# goldenwah 的帖子

我之前有棵辣椒都係咁,你睇下條莖有冇變黑到,如果變黑咗,就冇得救喇
回復

maymay靚 發表於 2008-6-20 14:42:03 |顯示全部樓層
banbie 講得對, 我之前有 paul 係咁都無左啦....  (好彩仲有3 paul)
如果無變黑, 咁你就落肥, 辣椒好食肥...
回復

goldenwah 發表於 2008-6-20 16:05:50 |顯示全部樓層
條莖好彩仲冇變黑到...
而家一係等佢d 椒熟左...
咁起碼我遲d 都仲可以用d種子種多次
可能我買指天椒的店舖為左買得出..
把佢移去個盆到... 令佢唔適應??
回復

whishy 發表於 2008-6-20 20:53:02 |顯示全部樓層
點解會變黑?.?
回復

BanbieChan 發表於 2008-6-22 13:52:55 |顯示全部樓層

回復 5# whishy 的帖子

咁我就唔識喎
回復

fongkk 發表於 2008-6-22 14:16:47 |顯示全部樓層
唔知像那種
1、辣椒青枯病
发病特征:
植株发病时,病株顶部叶片白天枯萎,阴天或早晚恢复,2~3天后叶片保持绿色但全株枯萎。切开病茎,导管呈褐色,将切口浸在水中,从切口处流出白色混浊的菌液。
发病规律:
辣椒青枯病是一种细菌性病害,在土温达到20--25℃时,气温达到30--37℃时,土壤含水量达25%以上时发病严重。当大雨骤晴,气温迅速升高,湿度大,蒸腾量大时,病菌活动旺盛,病株增加,为害严重。病菌在土壤酸碱度为6.6时适宜发育。
防治方法:
(1)选用抗病品种;
(2)调整土壤酸碱度,亩施石灰50—100公斤;
(3)实行轮作,防止重茬或连茬;
(4)及时检查,发现病株立即拔除、烧毁,在穴内撒施石灰粉;发病初期可用100—200PPM农用链霉素或春雷霉素一包兑水150市斤淋湿土壤,连续防治3次,灌根每10—15天一次,连续2—3次。

2、辣椒疫病
发病特征:
在整个生育周期皆可发病,苗期染病,多发生于茎基部,苗期发病,茎基部呈暗绿色水浸状软腐或猝倒,即苗期猝倒病;有的茎基部呈黑褐色,幼苗枯萎而死;叶片染病,病斑圆形或近圆形,直径2~3厘米,边缘黄绿色,中央暗褐色;果实染病始于蒂部,初生暗绿色水浸状斑,迅速变褐软腐,湿度大时表面长出白色霉层,即病菌孢囊梗及孢子囊,干燥后形成暗褐色条斑,病部以上枝叶迅速凋萎。
发病规律:
病菌以菌丝体、卵孢子在土壤中或病组织中越冬,卵孢子借助雨水、灌溉水溅射传播,病菌发育最适温为23-31度,高温高湿有利于病菌发生。
防治方法:
(1)若辣椒疫病是土壤传染,防治时必须用农药灌根。
(2)防治的关键时间为6月中、下旬辣椒开花盛期挂果期,一般为浇完头水后1—2天内进行灌根。
(3)有效农药用25%早霜灵或58%早霜灵锰锌,浓度为500倍液灌根,每穴灌0.3—0.4斤效果最好。
回復

goldenwah 發表於 2008-6-23 00:32:35 |顯示全部樓層
其實指天椒和五色椒係唔係唔同既品種黎ga??
我果棵係有五色的... 但買時的人話這是指天椒
回復

BanbieChan 發表於 2008-6-23 01:22:56 |顯示全部樓層
我有一paul都係五種色嘅,最後全部都變紅色

指天椒

指天椒
回復

goldenwah 發表於 2008-6-23 12:33:40 |顯示全部樓層

回復 9# BanbieChan 的帖子

嘩!! 你棵野好令令a
d 椒的顏色和 d 葉都好令
但係我果棵就凋謝啦....
你種左幾耐a??
回復

BanbieChan 發表於 2008-6-23 12:40:47 |顯示全部樓層

回復 10# goldenwah 的帖子

我買返嚟果陣有5隻色(紫、青、黃、橙同埋紅色),種咗2個月,變晒紅色收成咗,依家又出緊花花
回復

goldenwah 發表於 2008-6-23 13:08:41 |顯示全部樓層
希望我果棵d椒可以快d變紅啦...
而家仲係橙色ja
如果紅色, 咁我就可以再種過啦 ^^
回復

goldenwah 發表於 2008-7-13 23:52:22 |顯示全部樓層

指天椒第二代

之前果棵謝左lu...
不過收集到唔少種子
而家d種子出左芽
已經係苗仔啦
回復

goldenwah 發表於 2008-7-14 15:06:01 |顯示全部樓層
椒仔的相係到

回復

JJCC 發表於 2008-7-14 16:40:14 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-6-23 01:22 發表
我有一paul都係五種色嘅,最後全部都變紅色

你盤指天椒好靚呀~ 我個盤仲係小苗咋~
回復