請問呢款係邊種羅勒 ?!

作者: JC208 發表于 2013-9-18 22:21:54
2057 7

如題, 開白色小花的 .....

另最common大大塊彎埋塊葉煮野食個隻先係甜羅勒 (開粉紅色花), right ?!

THX
金剛 發表於 2013-9-19 16:51:14 |顯示全部樓層
甜羅勒又叫大葉羅勒,Basil 我種過的品種有西洋九層塔,甜羅勒,暹邏羅勒,檸檬羅勒,肉桂羅勒,紫羅勒,當中西洋九層塔同甜羅勒很相近,你可以捽吓塊葉確定是那品種,你這種可能是金不換或檸檬羅勒
回復

JC208 發表於 2013-9-19 17:17:02 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-9-19 16:51
甜羅勒又叫大葉羅勒,Basil 我種過的品種有西洋九層塔,甜羅勒,暹邏羅勒,檸檬羅勒,肉桂羅勒,紫羅勒,當中西洋 ...

我就係唔識分, 捽吓塊葉都幫唔到喎 ......

大葉個隻成日見, 同大味D, 所以認得

呢隻D葉細塊又修長D, 葉邊有zip zap, 隻味無咁濃, 睇過D basil 分類都認唔到 .....

另想搭單問下可食用既蘭香子係米要將羅勒種子製過架 ?

羅勒將種子浸水就會變膠凝可食  發表於 2013-9-22 14:16
回復

金剛 發表於 2013-9-20 16:44:19 |顯示全部樓層
JC208 發表於 2013-9-19 17:17
我就係唔識分, 捽吓塊葉都幫唔到喎 ......

大葉個隻成日見, 同大味D, 所以認得

蘭香子就是羅勒種子^^我覺得係廢物利子咁,無須特别處理

北方人稱它作蘭香,是古時爲了避石勒的名諱。(石勒:羯族人,五胡亂華時後趙的建立者。)

如果你捽咗塊葉都唔識分,就係普通的羅勒/金不換,我叫佢做原味羅勒,因為其他品種味道好唔同,有明顯分別的

回復

BACKWING 發表於 2013-9-21 01:53:27 |顯示全部樓層
印度紅骨9層塔

台灣將九層塔粗分為白骨九層塔和紅骨九層塔  發表於 2013-9-22 14:17
回復

JC208 發表於 2013-9-23 16:09:06 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-9-20 16:44
蘭香子就是羅勒種子^^我覺得係廢物利子咁,無須特别處理

北方人稱它作蘭香,是古時爲了避石勒的名諱。( ...

唔係要製過定炒過架 ? 就咁浸水食就得 ? 隻隻羅勒種子都食得嗎 ?

我有買開蘭香子, 如果係既就以後唔洗買囉......
回復

JC208 發表於 2013-9-23 16:26:36 |顯示全部樓層

我個棵個莖係綠色的, 算是白骨嗎?

紅同白基本上係米一樣架? 除左個莖唔同色外? THX
回復

金剛 發表於 2013-9-23 17:00:51 |顯示全部樓層
JC208 發表於 2013-9-23 16:09
唔係要製過定炒過架 ? 就咁浸水食就得 ? 隻隻羅勒種子都食得嗎 ?

我有買開蘭香子, 如果係既就以後唔洗買 ...

蘭香子泡水約3~5分鐘之後植物膠質體積會膨脹到30倍以上,成為像是凝膠狀的物質

如果處理過就不會有凝膠狀的物質~~不同品種都可以食

另有公司稱採用熱氣流式溫風攪拌達到殺菌效果,又活用研發獨家專利超量化高頻共振活性技術,使種子所含的微量油份再分能細分化
回復