Sinningia brasiliensis 巴西大岩桐

作者: LEUK9884 發表于 2013-9-2 14:49:36
2391 8
巴西大岩桐   

怪獸黎啦 !

評分

查看全部評分

josie 發表於 2013-9-2 14:54:14 |顯示全部樓層
好cute既怪獸喎, 好like佢隻綠色呀...但使唔使咁高呀...高到上天花頂..
回復

LEUK9884 發表於 2013-9-2 15:06:19 |顯示全部樓層
josie 發表於 2013-9-2 14:54
好cute既怪獸喎, 好like佢隻綠色呀...但使唔使咁高呀...高到上天花頂.. ...

呵呵 !  原 因係咁 5月中買既時候 太陽曬唔到呢邊 , 所以追光徒長啦 !  本都念住唔會開 , 呢個月太陽轉到黎啦 佢就開左 !  呢棵怪獸 除左花怪之外 ,  會發出 似 薄荷檸檬既味 ,  都幾醒神架 !  
回復

江江 發表於 2013-9-2 16:02:57 |顯示全部樓層

原來是花有香味,
在一堆原生品種中...有幾个品種葉子都会發出香味的

我最愛這款淡淡的香氛, 如果種一大盆在家中,  想象有多香

http://www.brazilplants.com/gesn ... ngia-harleyi-p.html

這款較濃烈..也不好養, 前后失敗了兩次..還会夏季休暑放假

http://www.brazilplants.com/gesn ... gia-nordestina.html
回復

LEUK9884 發表於 2013-9-2 19:03:50 |顯示全部樓層
江江 發表於 2013-9-2 16:02
原來是花有香味,
在一堆原生品種中...有幾个品種葉子都会發出香味的

係植株既葉有香味 , 不過唔係時時有 !
回復

江江 發表於 2013-9-2 19:16:00 |顯示全部樓層
咦..
這怪子原來~~葉子也有香味的.
那我給他們弄得湖塗了..怪不得時有約無,
回復

JanetE 發表於 2013-9-2 21:49:20 |顯示全部樓層
使唔使甘高呀真系好怪兽,好正呀
回復

slsh_angel 發表於 2013-9-9 13:34:40 |顯示全部樓層
長得好奇葩。不過好看。。
回復

Louky 發表於 2013-10-1 00:53:43 |顯示全部樓層
好得意嘅green monster
回復