blog要執笠

作者: 青蛙媽媽 發表于 2013-8-31 16:08:51
1576 9

尋日中午一個消息, TIGER BLOG 全線關閉. 青蛙媽媽也是受影響係其中一個BLOGGER,

件事大突然, 接受唔到, 內心好不安, 寫左5年了, 之前出左過千篇POST,

我放係這裡個人空間網誌, 也是在這裡COPY過來的~

寫BLOG係青蛙媽媽精神食糧~

而家做了無殼蝸牛, 不知要遷移去哪裡?
小BEST 發表於 2013-8-31 23:45:44 |顯示全部樓層
以前我都好鐘意寫BLOG AR,  又或者睇人地個BLOG, 漸漸都識到一班有共同興趣既BLOG友仔, 有時仲會約出黎見下面....但自從不同種類既社交網站出籠後, BLOG既生存空間真係少左...加上唔知青蛙媽媽你有無發覺, 係YBLOG 更新後, 無論各方面都差左, 我打篇BLOG, 可以成日都UPLOAD唔到相, 又或者成日發佈唔到, 整整下都無咩心機LU~~

我覺得唔只Yblog係咁..我用佢eamil,都成日神神地...早排仲收到佢email,話我地址薄有D email地址己經無效,自動幫我DEL左佢...我十分不滿..問都唔問下我.  發表於 2013-9-4 22:57
回復

vaniza小馬 發表於 2013-9-1 00:26:05 |顯示全部樓層
係呀~我同我D花友都係blog左十幾年YAHOO, 一下子要搬, 好X煩~!!!
二來又唔知搬去邊好~!!!

fb果D, 透明度太高, 全無私隱, 不能放花花相進去~!!!

有咩好介紹~??

我用現在用BLOG,之前用新浪...你試下用新浪丫..都幾好架..  發表於 2013-9-4 22:58
寫開有感情~好似家的感覺~  發表於 2013-9-1 03:43
回復

青蛙媽媽 發表於 2013-9-1 03:29:59 |顯示全部樓層
vaniza小馬 發表於 2013-9-1 00:26
係呀~我同我D花友都係blog左十幾年YAHOO, 一下子要搬, 好X煩~!!!

我睇到blog友推介"古高" blogspot,
剛才巳開始開左blog,
upload相係唔駛等, 超快,
不過, 我仍在盲摸摸中,
唔識整網誌分類~

pixnet我覺得唔好用, 我只登記左,  
見到佢古古怪怪台灣字也怕怕~

阿女下星期都開學, 要早訓,
最慘只到年尾期限, 那有那麼多時間去搬blog
回復

青蛙媽媽 發表於 2013-9-1 03:34:10 |顯示全部樓層
vaniza小馬 發表於 2013-9-1 00:26

我就係唔想用facebook, 而家什麼都起晒人底,太恐怖,
加上facebook 只係朋友同家人通訊聯絡用,
唔想朋友list太過雜, 唔想路人甲都加進去~

響facebook同人分享我種D花係冇問題~! 最問題大係, 可能畀你老闆睇到你有幾多地來種菜種花~!!! E個先係大問題~!!!  發表於 2013-9-1 15:27
回復

青蛙媽媽 發表於 2013-9-1 03:42:06 |顯示全部樓層
小BEST 發表於 2013-8-31 23:45
以前我都好鐘意寫BLOG AR,  又或者睇人地個BLOG, 漸漸都識到一班有共同興趣既BLOG友仔, 有時仲會約出黎見下 ...

係呀! 連上次upgrade事件, 攪到滿城風雨, blog友一夜消失,
個個人的a/c 名都變晒, 難相認,
只剩餘3兩隻小貓, 好多人升級後, 連blog都不再寫~
交得深交個幾個, 可以係我facebook度傾~

仲有一樣最可恨既....如果個篇文無鎖, 就會無拉拉成日俾人賣咸濕廣告洗版 ><"  發表於 2013-9-1 08:03
我都係升級後, 不再寫啦..... 你講得好arm ar, 升級後, 個個blog友都蒸發左, 包括我自己 ;P  發表於 2013-9-1 07:58
回復

vaniza小馬 發表於 2013-9-1 15:30:17 |顯示全部樓層
我地D花友好少會消失, 因為來往開果班, 大家定時定候出來行山, 大家去探大家, 同去花墟買野同飲茶
回復

八王爺 發表於 2013-9-3 11:34:29 |顯示全部樓層
早以習慣。
最早期自己玩的是GEOCITY!!
主要是免費個人網頁,但後來摺埋,於是心死了。
以後唔玩網上日誌之類的...... 真的很浪費時間心機。

後來也玩了一陣YAHOO BLOG..... 又喺慘淡收場!
真喺千期唔好玩!
回復

claudiatang 發表於 2013-9-3 12:02:44 |顯示全部樓層
我一直都沒有開..............﹗在園館吹已經夠了。
回復

vaniza小馬 發表於 2013-9-5 00:36:55 |顯示全部樓層
  cklife

我用現在用BLOG,之前用新浪...你試下用新浪丫..都幾好架..

----------

新浪人流比yahoo少, 都驚佢大機會接埋啊~~
回復