上星期摘既熱情果

作者: m36252 发表于 2013-8-31 14:27:15
1329 6

上星期嚮人地到摘咗幾隻. 噙日開一隻, 有蟲....比果蠅釘咗....好恐佈...
今日開埋三隻, 有兩隻可能之前打風浸壞咗....變變地色既...但開咗之後, 無咩味, 唔香, 所以無試啦. 但仲有最後一隻(有包), 好靚, 但得好少可以食. 酸酸甜甜, 唔錯~

總括, 幾香, 但肉唔係咁多.

p.s. 唔知點解, 貼唔到相, 一貼就out咗我出去, 話我無login.  

好似屋企又可以貼相....咁怪..

tonychan0405 發表於 2013-9-1 16:41:45 |顯示全部樓層
共生左幾多粒阿

唔係我種既, 但都生左好多粒, 只係無乜用野包, 所以, 好多都比果蠅釘左...>.<  發表於 2013-9-1 20:37
金剛 發表於 2013-9-1 16:54:11 |顯示全部樓層

轉咗紫紅d果肉先酸甜,你個d未熟,好酸架

佢呢隻唔會轉紫紅, 最多都係黃黃地. 我嚮屋企放左5日,果,開始收水,皺皮,所以開嚟食,酸酸甜甜,幾香^.^  發表於 2013-9-1 20:39
tonychan0405 發表於 2013-9-1 22:49:49 |顯示全部樓層
可惜了!!果蠅真係無處不在!!!
金剛 發表於 2013-9-4 12:50:06 |顯示全部樓層
回覆點評:3#

m36252 佢呢隻唔會轉紫紅, 最多都係黃黃地. 我嚮屋企放左5日,果,開始收水,皺皮,所以開嚟食,酸酸甜甜,幾香^.^

我見相中個百香果d果皮仲好厚,未收水,同d果肉好少~~未熟啊
m36252 發表於 2013-9-4 16:10:00 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-9-4 12:50
回覆點評:3#

m36252 佢呢隻唔會轉紫紅, 最多都係黃黃地. 我嚮屋企放左5日,果,開始收水,皺皮,所以開嚟食,酸 ...

皮, 的確係幾厚~  不過, 應該已經熟. 生的話, d肉唔係咁. 我上星期, 再摘兩隻, 都仲未開, 或者聽日開嚟睇下有無蟲~  

金剛 我嗰d無包到,被叮過,但無發現有蟲,可能皮較厚~~,我今年收第三次,一棵約100個 <<<< 咁我呢邊既果蠅勁好多啦, 其實, 個皮咁硬, 真係唔易吉得入, 但唔知點解, 總係會發現, 有一或兩個小窿.

tt28 你呢隻系黃色皮既? <<<<<係啊~ 如果你想試, 我剪一段比你丫~ ( 偷偷剪, 個主人應該唔知卦   )

你呢隻系黃色皮既?  發表於 2013-9-4 22:04
我嗰d無包到,被叮過,但無發現有蟲,可能皮較厚~~,我今年收第三次,一棵約100個  發表於 2013-9-4 16:14
金剛 發表於 2013-9-5 15:59:52 |顯示全部樓層

我嗰d係咁

你隻熱情果好靚呀~ 我果隻, 就少好多啦~XD  發表於 2013-9-5 16:29