一浪接一浪, 今回是泥土中的肥虫

作者: 天台小農工 發表于 2013-8-26 11:41:25
3362 7

第一年用新泥, 因時日過去, d泥開始變化變質, 又丘引, 又蝸牛, 又蜘蛛, 又蜂又蝶, 又虫又蟻...好複雜啊!! 為有求教各位師兄姐, 見招折拆招  拜託了
這是什麼虫呢? 點處理好呢?
faylo 發表於 2013-8-26 11:50:14 |顯示全部樓層
好似夜盜虫

係金龜!我估係較常見 0既“白點星花金龜”  發表於 2013-8-26 13:48
回復

silicon 發表於 2013-8-26 19:49:17 來自手機 |顯示全部樓層
似係雞乸蟲
回復

mono 發表於 2013-8-27 10:49:56 |顯示全部樓層
引用:http://www.zwbk.org/zh-tw/Lemma_Show/89204.aspx

昆蟲綱鱗翅目(Lepidoptera)夜蛾科。又名切根蟲、夜盜蟲。俗稱地蠶。多食性作物害蟲。
種類很多,農業生產上造成危害的有10餘種。其中小地老虎(Agrotis ypsilon)、黄地老虎(A.segetum)、大地老虎(A.tokionis)、白邊地老虎(Euxoa oberthuri)和警紋地老虎 (E.exclamationis)等尤爲重要。均以幼蟲爲害。
寄主和爲害對象有棉、玉米、高粱、粟、麥類、薯類、豆類、麻類、苜蓿、煙草、甜菜、油菜、瓜類以及多種蔬菜等。藥
用植物、牧草和林木苗圃的實生幼苗也常受害。多種雜草常爲其重要寄主。
回復

天台小農工 發表於 2013-8-27 10:55:38 |顯示全部樓層
size 有2毛錢咁大, 金龜唔係細細粒架咩, 白點星花金龜唔會好大隻架  
好多時在天台農務都是我有我做, 昆蟲有昆蟲吃, 各不相干, 希望可以維持落去啦 不過都係好驚.....
回復

神仙鱼 發表於 2013-8-29 15:27:37 |顯示全部樓層
金龜子幼虫,我昨天在无花果泥中发现半雪糕杯的虫子。难怪无花果的叶子甩噻,
回復

yky_farm 發表於 2013-8-29 18:07:31 |顯示全部樓層
金龜子幼蟲,又名雞母蟲,食腐植質同幼根,用過茶籽粉加水唔得,只係見一隻足一隻,雀仔好鐘意食
回復

天台小農工 發表於 2013-8-30 11:09:10 |顯示全部樓層
噢! 咁就拜託雀仔啦, 我天台乜都無, 最多係蜂啦, 蝶啦, 虫啦, 仲有係雀仔 唉!!
回復