香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 鮮甜肉蟹仔粥

鮮甜肉蟹仔粥

作者: 青蛙媽媽 发表于 2013-8-25 22:37:01
1620 5

粥底只需加入少少鹽調味便可~

評分

查看全部評分

andyman 發表於 2013-8-26 22:49:50 |顯示全部樓層
青蛙媽媽蟹粥確實好味,但唔曉劏都係一個難題喎,我試過走蟹,一拆開,大鑊啦,佢竟然通屋走,我都唔弱,
即刻攞個有抦大篩撈起佢,快動作掉佢入滾水,冚蓋,有驚無險,一額汗

即刻去 youtube 搵到個簡易方法。
http://www.youtube.com/watch?v=-yQfyWCDo5U&noredirect=1

哈哈哈好好笑.......吳好意思喔!  發表於 2013-8-27 09:41
andyman 發表於 2013-8-27 09:58:11 |顯示全部樓層
貓貓仲笑人。
嗚嗚嗚.......人地諗住拆左繩洗乾淨啲,就發生事啦
青蛙媽媽 發表於 2013-8-27 13:46:47 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2013-8-26 22:49
青蛙媽媽蟹粥確實好味,但唔曉劏都係一個難題喎,我試過走蟹,一拆開,大鑊啦,佢竟然通屋走,我都唔弱,
...

青蛙媽媽只怕小強, 劏蟹唔難, 不要預先解開條縛蟹繩,
一野用菜刀頭,最尖端位, 一野劈落蟹肚度, 劈中心臟地帶, 蟹就上天堂了~
青蛙媽媽 發表於 2013-8-27 13:50:30 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2013-8-27 09:58
貓貓仲笑人。
嗚嗚嗚.......人地諗住拆左繩洗乾淨啲,就發生事啦

我第一次劏都雞手鴨腳ga~ 你做多幾次, 就會熟練,
之後, 你就會好像心思思想走去買蟹啦~
andyman 發表於 2013-8-27 16:20:13 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2013-8-27 13:46
青蛙媽媽只怕小強, 劏蟹唔難, 不要預先解開條縛蟹繩,
一野用菜刀頭,最尖端位, 一野劈落蟹肚度, 劈中心臟 ...

我好似見到隻蟹叫緊救命

記著要帶上手套來整蟹~  發表於 2013-8-27 22:38