人肉撞車黨

作者: claudiatang 發表于 2013-8-19 10:50:00
2208 14
有車人士要小心了。人肉撞車黨來香港搵食。那來這麼多沒人性的人啊﹗
中國...去它的強國。養出什麼樣的人............?[/size]
jellyfishy 發表於 2013-8-19 10:59:56 |顯示全部樓層
http://hk.news.yahoo.com/%E4%BA% ... C%A2-225021341.html

人肉撞車黨 湧港屈錢

太陽報-19/8/13

【太陽報專訊】【記者李子輝報道】內地「人肉撞車黨」襲港!近期一班持雙程證的撞車黨疑在港九各區盤據搵食,其中九龍城有司機被指「撞倒」內地婦人後,對方迅速召來多名「同黨」向司機索償,卻拒絕送院治理,由於事出突然,司機賠錢就範。網上最近亦傳出深水埗及灣仔發生多宗疑為撞車黨所為的索償事件,有目擊「意外」的拖車師傅直指,司機因裝設汽車黑盒才嚇走騙徒。職業司機團體表示,撞車黨頻轉換地區犯案,增加警方執法難度,恐撞車黨在本港遍地開花搵食。
從事文職的彭先生早前疑成為「撞車黨」的目標。有逾十年駕駛經驗的彭憶述,今年六月,他駕車到九龍城打鼓嶺道與友人吃飯,在一間飯店外倒車泊位時,車尾位置傳來「啪」一聲,他落車查看,赫然見到一名婦人狀甚痛苦躺在地上。彭立即上前慰問,當時對方沒有表面傷痕。「很痛!很痛!」
七男同鄉撲出恐嚇
該婦人用不純正的廣東話回應他,並隨即用鄉下話致電友人,不消兩分鐘,七名同鄉男子即到場。其中一名男子同樣以半鹹淡廣東話,語帶恐嚇說:「你留低電話畀我哋,聽日如果有咩唔妥我哋就搵你!」
彭恐事後被屈錢故拒絕對方建議。「賠二百(蚊)啦!」當中另一名同鄉提議賠錢了事。因對方堅稱彭撞倒她,彭無奈答應賠錢,但要求對方簽紙同意不再追究,惟不獲接納,「唔簽啊,大家講個信字,簽就要五百(蚊)。」彭最終報警求助,警員調查期間,該婦人拒絕送院,雙方就賠償問題爭持不下。
事件擾攘句鐘,其中一名同鄉大動肝火,不時以鄉下話與同行朋友私語,該婦人亦拿出雙程證來哀求賠償,「我唔去得醫院,一去我就要三千蚊睇醫生。」彭指當時心軟,又不想拖拉太久,惟有賠償二百元予該婦人,駕車離開。
車上裝CAM嚇走騙徒
「我當時望得好清楚先泊車,冇可能撞倒人,諗番起覺得好奇怪,點解(婦人)一打電話就搵到咁多人嚟幫手,佢(婦人)完全冇緊張有冇受傷,只係緊張要攞錢。」彭事後回想事件覺得很不對辦,估計遇上撞車黨,「第一次遇到咁嘅事,真係唔知點處理,一片空白。」
「呢排深水埗都有三單(撞車黨事件)!」拖車師傅忠哥近期亦在網上發貼,指有騙徒常於深水埗人多車多地方作案,其中一宗他親眼目擊,「嗰日喺北河街街市排檔附近,突然有個三、四十歲操內地口音嘅女子話畀架車撞倒,有幾個人即刻出嚟做媒博賠錢,好在車主有裝車CAM(汽車黑盒),大叫報警,街坊仲幫手叫『搵食行遠啲』,先嚇走佢哋。」事實上,網上也流傳不少疑似撞車黨個案,今年三月,灣仔一名男子被指常以被車撞倒為名涉嫌敲詐司機。
吼準司機怕煩心態
的士小巴權益關注組大聯盟主席黎銘洪表示關注事件,並指「屈錢」事件時有發生,指騙徒覷準司機怕麻煩心態,特別是職業司機,「有啲(搵食車)車主訂明,租車司機遇到交通意外要claim(索償)車保,要畀一萬蚊出嚟,司機寧願畀幾百蚊當跌咗。」黎稱,即使司機報警處理,騙徒亦可以「一場誤會」作藉口,黎擔心騙徒轉換地區犯案,增加警方破案難度。黎指,除汽車黑盒外,司機只有小心駕駛,與其他司機互通消息,以防遇上撞車黨。
汽車交通運輸業總工會第二副主席陳兆華透露,早前曾與政府部門談及撞車黨問題,得知騙徒多為內地個人遊或本港癮君子。
就九龍城疑有撞車黨出沒,警方發言人稱,九龍城打鼓嶺道曾發生一宗交通事故,一名女途人聲稱被撞,但並無受傷,警員到場調查,該女子拒絕接受治療,她與該司機表示不追究及無需警方跟進事件。發言人指警方沒相關撞車黨統計數字。
回復

andyman 發表於 2013-8-19 14:57:25 |顯示全部樓層
通常呢啲人都係要錢, 唔肯去醫院,一報警就閃.......
回復

oscar 發表於 2013-8-19 21:37:48 來自手機 |顯示全部樓層
香港人都有用車來撞你車來搵食!
回復

andyman 發表於 2013-8-20 15:17:23 |顯示全部樓層
oscar 發表於 2013-8-19 21:37
香港人都有用車來撞你車來搵食!

搵食的士司機
回復

比得大帝 發表於 2013-8-20 16:27:50 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2013-8-20 15:17
搵食的士司機

你睇得戲多了.

的士一日車租, 日間加夜間幾千蚊, 點會拎搵食工具嚟撞你.  可能真係有, 不過真係唔知乜嘢情況.  有個朋友管理二十幾部的士, 曾問過佢, 佢話係盡無可能的.
回復

andyman 發表於 2013-8-20 17:08:07 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-20 16:27
你睇得戲多了.

的士一日車租, 日間加夜間幾千蚊, 點會拎搵食工具嚟撞你.  可能真係有, 不過真係唔知乜嘢 ...

我男友開夜更巴士, 佢遇到好多呢啲 的士.........
回復

oscar 發表於 2013-8-20 18:25:16 來自手機 |顯示全部樓層
嘜車都有佢揾食,
回復

比得大帝 發表於 2013-8-20 19:47:39 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2013-8-20 17:08
我男友開夜更巴士, 佢遇到好多呢啲 的士.........

巴士都屈?  巴士有交通事故一定要報警的.

我相信你意思係唔係佢見到的士司機屈私家車司機.  未見過, 唔敢否定, 不過猜可能不是故意撞車, 而是有意外後靠惡屈對方貼償.  因為的士撞車的成本都唔細.

係非專利巴士,有時會賠錢了事, 因為公司果套,小事都罰得好甘........  發表於 2013-8-20 20:46
回復

比得大帝 發表於 2013-8-20 22:39:04 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-20 19:47
巴士都屈?  巴士有交通事故一定要報警的.

我相信你意思係唔係佢見到的士司機屈私家車司機.  未見過, 唔 ...

純粹計論, 請勿見怪.

如果的士撞埋嚟, 無論輕重, 部巴士一定有不同程度的損壞, 一定要入車房修理, 入得車房, 一定要向公司匯報, 冇可能私了.  是嗎?
回復

oscar 發表於 2013-8-20 23:41:16 來自手機 |顯示全部樓層
我是個的士佬,幾年前我個呀哥個夜更司機,當時落夢夢雨停車時滑前碰到前面架九巴工程車(九巴私加車)凹咗小小都要比22萬?

是法官判的嗎?  發表於 2013-8-21 08:36
回復

比得大帝 發表於 2013-8-21 12:21:37 |顯示全部樓層
撞車黨, 大陸多的是.  通常係用無牌的電單車, 不會用私家車, 因為成本太大, 而且有車牌有手尾.  
回復

oscar 發表於 2013-8-21 23:14:08 |顯示全部樓層
oscar 發表於 2013-8-20 23:41
我是個的士佬,幾年前我個呀哥個夜更司機,當時落夢夢雨停車時滑前碰到前面架九巴工程車(九巴私加車)凹咗 ...

工程車打電話返工司問要22萬!
回復

比得大帝 發表於 2013-8-22 09:16:36 |顯示全部樓層
oscar 發表於 2013-8-21 23:14
工程車打電話返工司問要22萬!

Settle咗未呀?  未就死都唔好俾, 九巴是專門開大數的.  而且卄幾萬, 一定要經保險公司, 等險公司的律師去搞.

有次又係九巴, 朋友部貨車左綫轉左入停車場, 停車場滿, 部貨車45度, 拉埋手制, 停在左綫, 個尾就有部份出咗中綫, 停定後不久, 有部九巴在第二綫經過, 個左倒後鏡碰在貨車尾, 個鏡爛咗, 巴士司機話朋友部貨車條尾越綫, 要負全責, 又係打返公司問, 一開口就萬萬聲, 朋友話佢部貨車手制都拉埋, 係死車, 你撞埋嚟, 我都未叫你賠, 你要我賠?  双隻彊持不下, 唯有報警落案, 不久收到九巴信, 減到幾千, 朋友反對, 不久又有第二封, 減到幾百, 朋友又反對, 最後收到封信話唔駛俾.

回復

oscar 發表於 2013-8-22 10:58:44 來自手機 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-22 09:16
Settle咗未呀?  未就死都唔好俾, 九巴是專門開大數的.  而且卄幾萬, 一定要經保險公司, 等險公司的律師去 ...

揸的士咁大筆數點會賠,等法院判
告不小心駕駛,扣分,全部按金無哂,等保險公司攪
回復