無須雪糕機 - 自家制抹茶雪糕 食譜

作者: 小透明 發表于 2013-7-30 13:14:19
6992 41

呢款雪糕, 係本人親身整過, 真係work & 好食, 我先放上黎分享的

食譜的出處為 : http://blog.yahoo.com/candicekitchen/articles/1177865/index

材料:
淡忌廉................................250ml
牛奶.........................250ml
糖.........................................110g
*原食譜係用 120g的糖, 但個人喜歡抹茶甘味, 所以減糖
抹茶粉.................................5湯匙   (烘培店可以買到)

製法:

1) 先將淡忌廉打成泡狀約1分鐘,起泡就可以, 不用打太耐

2) 用另一個盆子,將牛奶加入糖及抹茶粉打勻,可以先試味,看看甜度是否適中

3) 將已起泡的淡忌廉倒入牛奶抹茶混合物打勻,約打3-5分鐘

4) 完成後,放入冰格雪一個鐘

5) 一個鐘後,混合物的表面有少許凝結,再打勻5分鐘,然後放入冰格再雪(記得先用保鮮紙蓋好才放入冰格啊~),如是者,重覆做三次,每隔一小時打一次

6) 打了第三次之後就將混合物例入雪糕盒內,就可以放入冰格雪至少5-6個鐘,雪硬後就變成美味的雪糕喇

評分

查看全部評分

sausau 發表於 2013-7-30 14:28:54 |顯示全部樓層

簡單易做,多謝分享
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-30 14:37:57 |顯示全部樓層
請問口感如何?

食過木糠布甸嗎? 這就是木糠布甸上下餅碎的中間一層  發表於 2013-7-30 15:05
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-30 15:15:42 |顯示全部樓層
Juna  食過木糠布甸嗎? 這就是木糠布甸上下餅碎的中間一層  發表於 10 分鐘前
------------
啊~~ 即係軟軟地,無雪糕咁硬個種?
回復

小透明 發表於 2013-7-30 15:27:06 |顯示全部樓層
木爆布甸中間果層....外表係好綿, 好滑, 食落係有d實既

呢隻雪糕....由於佢冇乳化劑既關係, 食之前要放出黎解凍5分鐘, 冇平時買開既雪糕咁靚仔
                  但係食落口, 就真係雪糕既口感

啊~~ 真係要教過路才識食~~ 謝謝~  發表於 2013-7-30 15:30
回復

小透明 發表於 2013-7-30 15:28:20 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-7-30 15:15
Juna  食過木糠布甸嗎? 這就是木糠布甸上下餅碎的中間一層  發表於 10 分鐘前
------------
啊~~ 即係軟 ...

呢款雪糕, 我係親身整過, 真係work & 好食, 我先放上黎分享的

始終自己整, 知道食緊d咩, 控制到食材既份量

木糠布甸中間戈層真係咁整架, 軟唔軟, 實唔實睇牛奶同忌兼比例....我係跟澳門旅遊學院葡餐導師學整架  發表於 2013-7-30 15:33
我鍾意食不太硬的雪糕,如果不會太硬,呢隻啱喇~  發表於 2013-7-30 15:30
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-30 15:31:38 |顯示全部樓層
請問有無試過架cookies 或者其他味?  男丁不吃抹茶味~
回復

小透明 發表於 2013-7-30 15:34:02 |顯示全部樓層
小透明 發表於 2013-7-30 15:28
呢款雪糕, 我係親身整過, 真係work & 好食, 我先放上黎分享的

始終自己整, 知道食緊d咩, 控制到食材既份 ...

jellyfishy  我鍾意食不太硬的雪糕,如果不會太硬,呢隻啱喇~  

只要食之前拎出黎室內5分鐘, 咁就會軟身d
食落口係即溶, 好香抹茶味 & 奶味

將 XXX 消化餅, 用保鮮袋入住, 壓碎後過篩, 一層餅碎一層雪糕, 就係木糠布甸, 最底及最面一層要係餅碎  發表於 2013-7-30 15:40
回復

jack872184 發表於 2013-7-30 15:36:40 |顯示全部樓層
Wow~
Looks good,and it is very simple to make gum bo,
let me make an Earl Grey Tea flavour later~XD
回復

小透明 發表於 2013-7-30 15:38:27 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-7-30 15:31
請問有無試過架cookies 或者其他味?  男丁不吃抹茶味~

暫時整左呢隻味
可以試下將抹茶粉改做 咖啡粉, 朱古力粉

試整抹茶味, 係因為想試下先, 生果味好似複習d, 就留返下次
回復

小透明 發表於 2013-7-30 15:39:50 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2013-7-30 15:36
Wow~
Looks good,and it is very simple to make gum bo,
let me make an Earl Grey Tea flavour later~XD ...

好阿,
Earl Grey 要小心奶既比例

整完post 張相上黎丫
回復

小透明 發表於 2013-7-30 15:42:05 |顯示全部樓層
小透明 發表於 2013-7-30 15:28

始終自己整, 知道食緊d咩, 控制到食材既份 ...

To Juna,    你唔講我都唔知tim, 不如你都share 個食譜大家分享丫......夏天食呢d野就最舒服

Juna  木糠布甸中間戈層真係咁整架, 軟唔軟, 實唔實睇牛奶同忌兼比例....我係跟澳門旅遊學院葡餐導師學整架  發表於 6 分鐘前

jellyfishy  我鍾意食不太硬的雪糕,如果不會太硬,呢隻啱喇~
回復

小透明 發表於 2013-7-30 15:46:16 |顯示全部樓層
小透明 發表於 2013-7-30 15:34

只要食之前拎出黎室內5分鐘, 咁就會軟 ...

有冇牛奶同忌兼比例阿, 我想要滑d

Juna  將 XXX 消化餅, 用保鮮袋入住, 壓碎後過篩, 一層餅碎一層雪糕, 就係木糠布甸, 最底及最面一層要係餅碎  發表於 4 分鐘前
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-30 15:49:57 |顯示全部樓層
Juna  將 XXX 消化餅, 用保鮮袋入住, 壓碎後過篩, 一層餅碎一層雪糕, 就係木糠布甸, 最底及最面一層要係餅碎  發表於 5 分鐘前
----------
澳門現在好像很流行木糠布甸,有些人氣很旺的店但木糠布甸硬過雪糕.但有些不太旺的店,反而吃到軟軟地啱口感的木糠布甸~ 請問係咪忌廉比例較高的話,雪糕就會較硬?

btw, 男丁不吃木糠布甸,但鍾意食雪糕. 所以想整俾佢食囉.

木糠布甸係葡餐的飯後甜品之一, 流行與否就不知了  發表於 2013-7-30 16:02
應該係雪柜嘅溫度問題  發表於 2013-7-30 15:58
回復

Juna 發表於 2013-7-30 15:57:37 |顯示全部樓層
小透明 發表於 2013-7-30 15:46
有冇牛奶同忌兼比例阿, 我想要滑d

Juna  將 XXX 消化餅, 用保鮮袋入住, 壓碎後過篩, 一層 ...

忌廉  1000ml
甜煉奶 300g
瑪莉餅 300g
綠茶粉 1.5 湯匙

瑪莉餅壓碎後過篩備用

忌廉用電動打蛋器打至一半時加入煉奶,打至企身,綠茶粉就在打好後放入綠茶粉用刮刀搞勻

底一層放餅碎,一層忌廉,最後一層餅碎食時才放上

綠茶粉可改朱古力粉
乜粉都唔加係就係原味
回復

小透明 發表於 2013-7-30 15:59:23 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2013-7-30 15:57
忌廉  1000ml
甜煉奶 300g
瑪莉餅 300g

多謝你既分享
等我又整下先...
1000ml 既cream, 好似要整好多杯^^"

可以按比例加減, 我通常無份量, 煉奶加到自己覺得夠甜就可以  發表於 2013-7-30 16:01
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-30 16:08:46 |顯示全部樓層
Juna  木糠布甸係葡餐的飯後甜品之一, 流行與否就不知了  發表於 3 分鐘前
--------------
近幾年每年來澳門三至六次,發現呢2年好多街鋪開始賣木糠布甸,可能有旅遊書介紹過個別餐廳,跟住個個店都跟.
回復

jack872184 發表於 2013-7-30 16:14:41 |顯示全部樓層
小透明 發表於 2013-7-30 15:39
好阿,
Earl Grey 要小心奶既比例

(其實我5知要點整ga@@)
係咪-D奶,用濃Earl Grey Tea replace?@@
AND,我用朱古力奶replace牛奶得5得?好似好味D~XDD (我有牛奶卡用)
回復

cklife 發表於 2013-7-31 08:49:12 |顯示全部樓層
水母,男丁食唔食榴槤?
我有榴槤雪糕...

榴槤雪糕食譜

佢唔食~ 我和朋友一齊tum佢都唔食.  發表於 2013-7-31 11:44
回復

小透明 發表於 2013-7-31 09:47:33 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-7-31 08:49
水母,男丁食唔食榴槤?
我有榴槤雪糕...

好似唔難整....
係未其他生果都可以咁整?

類似既生果應該可以用同一個方法整..比如杧果,多汁生果我估要倒咁D汁,唔係就太多冰..好似多汁生果,有人會加粉落去,但我未試過.  發表於 2013-7-31 17:10
回復

123下一頁