貓叫春

作者: 青蛙媽媽 发表于 2013-7-29 02:23:07
2650 15

今年一月巳做左公公, 剛滿一歲, 處於發情期, 晚晚半夜至天光開始叫春, 嘈到嘔,

怕佢騷擾到隔離屋, 而家放左橙皮係門口好d了, 佢唔敢行去門口.

請問有無其他方法禁止佢大叫?

孖吉 發表於 2013-7-29 09:10:22 |顯示全部樓層
陰公豬
sausau 發表於 2013-7-29 09:17:14 |顯示全部樓層
閹咗應該唔會叫春。我以前兩隻貓公閹咗都無叫過,唔通閹唔淨?
claudiatang 發表於 2013-7-29 10:06:03 |顯示全部樓層
我粒豆都是小豆子。但牠想入房瞓就會亂叫。我放牠入房和我瞓牠就一覺都天光都不吱一聲。
金盞花 發表於 2013-7-29 11:32:15 |顯示全部樓層
話明做咗公公又點會發情呢  會唔會出面有貓貓引到佢貓貓叫咋, 呢d唔算係叫春
corina 發表於 2013-7-29 11:49:50 |顯示全部樓層
我隻老貓仔晚上有時都會大叫一兩聲,我會摸下同抱下佢,立即乖曬~
rrr888 發表於 2013-7-29 12:05:39 |顯示全部樓層
我隻歲半貓仔喺1歲閹咗, 喺花園時, 都試過叫春, 因為街外有貓引誘佢. 但自從唔畀佢出去, 喺屋內, 只要唔困住佢自己一個, 係唔會大叫嘅.

我估計, 佢係寂寞, 所以大叫呼喚同伴, 又或可能隔離屋有貓. 如不能養兩隻貓, 可以放佢入房瞓. 我自從養咗兩隻小貓, 十五歲未閹老貓都少咗叫春, 甚至係大叫. 但佢叫親, 我喝佢, 佢都會停嘅.

不過話時話, 閹咗都有嗰個行為, 我都覺得好奇, 尤其沖完涼, 我隻貓仔有時都會有想搞貓女嘅行為, 又或兩隻手喺人哋身上搓吓搓吓, 呢啲都係想搞嘅行為, 但平時就冇, 我估應該係氣味唔同咗, 佢以為係新女啩. , 但應該會慢慢減少.
powergun 發表於 2013-7-30 18:02:07 |顯示全部樓層
其實閹雄性動物係咪只割除兩粒睪丸, 唔係好似太監咁連陰莖都割埋?

只係割睪丸, 保留陰莖的  發表於 2013-7-30 18:21
powergun 發表於 2013-7-30 20:56:09 |顯示全部樓層
rrr888  只係割睪丸, 保留陰莖的

如果係咁就唔怪得佢重會叫春啦, 因為無左睪丸的動物, 其陰莖都會有反應的, 一樣可以同雌性性交, 甚至射精的, 只是射出的精液無精子吧了
rrr888 發表於 2013-7-30 21:33:23 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-7-30 20:56
如果係咁就唔怪得佢重會叫春啦, 因為無左睪丸的動物, 其陰莖都會有反應的, 一樣可以同雌性性交, 甚至射精 ...

我隻細男仔就因為有貓女陪佢, 所以佢只係初頭有叫吓, 而家已經好耐冇叫, 性行為都冇乜. 但我估計, 冇咗睪丸, 持續冇荷爾蒙分泌, 應該會逐漸減少.
jellyfishy 發表於 2013-7-31 09:04:32 |顯示全部樓層
貓仔個樣好沮喪~
winccc 發表於 2013-7-31 13:49:24 |顯示全部樓層

啊呀,點解我會以會做公公係生咗2代貓啊,, 從來未想過是指閹咗

思路不同姐~XDD  發表於 2013-7-31 14:56
青蛙媽媽 發表於 2013-8-1 21:45:42 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-7-30 18:02
其實閹雄性動物係咪只割除兩粒睪丸, 唔係好似太監咁連陰莖都割埋?

佢細佬仍有, 只是繁殖唔到下一代咋~

睇到佢個樣咁沮喪,好鬼陰公豬~~ 未嚐禁果已無情,未曾happy已清醒~~   發表於 2013-8-2 11:40
puresthell 發表於 2014-1-16 10:36:58 |顯示全部樓層
點解放左橙皮就唔敢行埋去?????
prodorothyhkg 發表於 2014-1-20 13:05:55 |顯示全部樓層
puresthell 發表於 2014-1-16 10:36
點解放左橙皮就唔敢行埋去?????

動物總會有些東西會怕的,主人留心就會知道
puresthell 發表於 2014-1-21 13:57:36 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2014-1-20 13:05
動物總會有些東西會怕的,主人留心就會知道

哦, 即係個別例子