香薰品牌選擇 baseformula/Florihana/Kobashi?

作者: yu0314 發表于 2013-7-29 00:11:28
7968 7
成日聽新聞呀上網睇到好護膚品都有好多化學成份無論平貴都好

想轉用D天然護膚品,琴日買左包Argital 綠泥,諗住用完樽INNISFREE火山泥試下

$110/1KG,超抵,抵過好多牌子,好期待遲D用

佢可以用花水+BASE OIL+EO黎開,所以都想買埋

上網睇左好耐,baseformula/Florihana/Kobashi呢幾個牌子比較多人揀

價錢好合理,但佢地全部都係外國

買baseformula同Florihana就最方便,對Florihana 的花水有興趣,baseformula 就EO同ALOE GEL(HK WEBSITE好似冇EO賣T.T)

聽聞Kobashi D EO QUALITY好似都唔錯,價錢好似仲抵,都心思思,不過運費貴,團購又未必經常有

我都岩岩對呢方面新入門, 唔知大家對呢幾個牌子有咩意見?

P.S. 最近都買左幾本DIY護膚品既書,遲D都嘗試DIY護膚品
maybabe 發表於 2013-7-29 14:52:02 |顯示全部樓層
其實你可以係呢個板到睇下野先

X2  發表於 2013-7-30 07:10
回復

yu0314 發表於 2013-7-30 21:08:18 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2013-7-29 14:52
其實你可以係呢個板到睇下野先

其實我已經睇哂呢度D POST, 之前已經不時睇下, 唔該你
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-31 08:45:53 |顯示全部樓層

Kobashi唔算好抵, 或許叫物有所值. 每隻牌子都有某些產品較高品質, 例如Florihana 的有機花水品質好又穏定, 雖說未必係最好, 但物有所值啦, ND 的花水價錢差不遠但不是真花水, 但ND 的精油又比florihana 種類多, 基本精油的原素都有齊, 香氣比較持久和濃一點, 價錢又堅抵.

每隻牌子各有各好啦.
回復

DoReMi321 發表於 2013-8-12 11:14:03 |顯示全部樓層
請問jellyfishy,呢度會否有團購呀?我想買花水同埋精油,但數量唔多,自己一個買好唔抵  ><"

有時會有花友攪合購,你得閒留意啦.  發表於 2013-8-12 14:09
回復

031504 發表於 2013-8-24 01:47:25 |顯示全部樓層
我只用過K牌和F牌
但F牌一定是首選
K牌的花水,陣味一聞就覺得好唔天然,用了橙花花水會好立,最後還發熱敏感
但F牌的橙花花水完全無問題,唔立,好水,味道順好多
回復

031504 發表於 2013-8-24 01:47:54 |顯示全部樓層
重點F牌比K牌平啊!!!
回復

nat701 發表於 2013-8-26 11:07:34 |顯示全部樓層
我係度爬文爬成個 week 終於 register . 我剛剛上左一堂 DIY skin care product 就愛上,希望有機會買下K牌orF牌EO 試做下
回復