7. 27 遊發埸

作者: 小紅楓樹 發表于 2013-7-27 20:29:09
1611 10

今日差點被下午一埸大雨 >.< 打消入發埸念頭!!
先与花友交收完後再向發叔問入面情況 (無雨! @@) 就吾理咁多向發埸進發,
他好人知我第一次入就在路口出來接車。(其實沿著小路一直行就可以)

入到去發叔簡單介紹後我自己邊行邊影; 好free!
成個花場開花的不算多,以下是精選部份給花友欣賞。

後記: 只要你吾趕時間發叔係會不斷給你小 tips同心得,更即場教分株法 / 換泥 / 摘葉 / 落盆....( ^^我賺了!)
DSC_0317 copy.jpg
DSC_0280 copy.jpg
DSC_0281 copy.jpg
DSC_0283 copy.jpg
DSC_0284 copy.jpg
DSC_0285 copy.jpg
DSC_0286 copy.jpg
DSC_0288 copy.jpg
DSC_0289 copy.jpg
DSC_0290 copy.jpg
DSC_0291 copy.jpg
DSC_0293 copy.jpg
DSC_0294 copy.jpg
DSC_0295 copy.jpg
DSC_0296 copy.jpg
DSC_0297 copy.jpg
DSC_0298 copy.jpg
DSC_0299 copy.jpg
DSC_0302 copy.jpg
DSC_0303 copy.jpg
DSC_0307 copy.jpg
DSC_0309 copy.jpg
DSC_0311 copy.jpg
DSC_0316 copy.jpg

評分

查看全部評分

iku109 發表於 2013-7-27 20:36:57 |顯示全部樓層
謝樓主分享。在家中都能看到靚花n盆,身心舒暢~

謝謝貴花!  發表於 2013-7-27 23:06
回復

劍狼 發表於 2013-7-27 20:49:54 |顯示全部樓層
入左幾多盆花呀?

謝謝賞分!  發表於 2013-7-27 23:18
當然有入,幾多唔話你知 :p  發表於 2013-7-27 23:15
回復

Cyhui 發表於 2013-7-27 21:20:52 |顯示全部樓層
你就好啦,睇到咁多花,還拍到照片,我早两天入去不足20盆開花。唉!看花也要講運氣!

遲吓再去過;-)  發表於 2013-7-27 23:10
回復

真誠 發表於 2013-7-27 23:45:55 |顯示全部樓層
d相好多都係我鍾意既色

去行吓見識下都好,睇中就買B-)  發表於 2013-7-27 23:52
回復

ingridhung 發表於 2013-7-28 00:00:40 |顯示全部樓層
靚靚!仲有好多蓳蘭同伯利恆之星呢!

有特別品種切密留意。  發表於 2013-7-28 00:42
回復

vaniza小馬 發表於 2013-7-28 12:44:53 |顯示全部樓層
發叔果樹果然好多好野, 百利恆之星都有, 真係值得去完再去啊
回復

小紅楓樹 發表於 2013-7-28 14:12:55 來自手機 |顯示全部樓層
vaniza小馬 發表於 2013-7-28 12:44
發叔果樹果然好多好野, 百利恆之星都有, 真係值得去完再去啊

粉紅都有只得一個品種。

謝謝報料. 遲些再約朋友入去看看^^  發表於 2013-7-28 20:19
回復

ingridhung 發表於 2013-7-28 19:31:27 |顯示全部樓層
嘻嘻,乜嘢特別品種?如果下次再去發場麻煩通知一聲,我好想去呀!
回復

小紅楓樹 發表於 2013-7-28 20:04:11 來自手機 |顯示全部樓層
ingridhung 發表於 2013-7-28 19:31
嘻嘻,乜嘢特別品種?如果下次再去發場麻煩通知一聲,我好想去呀!

我都係即興,下次早D通知妳。
回復

freda 發表於 2013-7-29 11:52:47 |顯示全部樓層
伯利恆之星喔...

細細棵就出咁多花冧!  發表於 2013-7-29 14:42
回復