Pie Pan

作者: acmc 發表于 2013-7-25 12:02:02
1338 8
想學整pie, 見吉吉有不锈鋼的Pan, 其它地方有些是較貴黑色的 Pie Pan,
大家知唔知用起上來有何分別呀?
Vienne 發表於 2013-7-25 12:54:09 |顯示全部樓層

不鏽鋼會痴底,黑色果d通常係唔痴。如果係12蚊果隻,會生鏽。我自己用鋁,都痴,要搽油。去焙烘材料店買會平d。
回復

acmc 發表於 2013-7-25 14:14:03 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2013-7-25 12:54
不鏽鋼會痴底,黑色果d通常係唔痴。如果係12蚊果隻,會生鏽。我自己用鋁,都痴,要搽油。去焙烘材料店買會 ...

烘焙店見有黑色要50大元 合理嗎
回復

Vienne 發表於 2013-7-25 14:27:46 |顯示全部樓層
你要幾大size,二x惠20cm果隻台灣貨$38,24cm就$50,不沾甩底模係貴d,算合理,想經濟d買鋁,廿幾蚊,係要花多個步驟掃少少牛油,我會鋪多張牛油紙係底,我覺得ok,我常整蛋糕,批少d,買個平平地夠用。有時間可以去上海街行下格下價。
回復

acmc 發表於 2013-7-27 20:56:54 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2013-7-25 14:27
你要幾大size,二x惠20cm果隻台灣貨$38,24cm就$50,不沾甩底模係貴d,算合理,想經濟d買鋁,廿幾蚊,係要 ...

我多會選不黏的, 但上網見有活動和固定兩種, 請問你用開那種,
我都係最近去書局睇過本"派"書, 挑起条根想學整, 因好鐘意食
Italixxxx tomatxxx 果隻藍梅芝士派, 你話好少整, 會唔會好考
功夫同麻煩呢?
回復

andyman 發表於 2013-7-28 22:36:03 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2013-7-27 20:56
我多會選不黏的, 但上網見有活動和固定兩種, 請問你用開那種,
我都係最近去書局睇過本"派"書, 挑起条根 ...

活動的較好用,容易脫模
回復

acmc 發表於 2013-7-29 07:50:11 |顯示全部樓層
多謝大家意見
回復

acmc 發表於 2013-8-8 16:12:36 |顯示全部樓層
請問大家有無見過不锈鋼pie pan?
回復

corina 發表於 2013-8-8 16:24:59 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2013-8-8 16:12
請問大家有無見過不锈鋼pie pan?

我朋友訂造過一個不锈鋼pie pan,初初用會黏底,用多幾次無事,好好用呀~
回復