認識北海道蟹

作者: 比得大帝 發表于 2008-6-14 21:57:26
7304 18
北海道蟹主要有四款

按 size 排列:
1. King Crab 帝王蟹
2. Spiny King Crab 花蟹
3. Queen Crab 松葉蟹
4. Hairy Crab 毛蟹

1. King Crab 帝王蟹
IMG_3437 (Small).JPG
IMG_3449 (Small).JPG

帝王蟹也是一般人心中的北海道蟹, 其實松葉蟹才是真正的北海道蟹
因為帝王蟹大, 肉多, 比較受歡迎, 市面單賣腳的也只是帝王蟹
IMG_3434 (Small).JPG

2. Spiny King Crab 花蟹  和 帝王蟹 有點像, 花蟹較細隻, 腿也不長
左邊的是活花蟹
IMG_3436 (Small).JPG
右下的是煮了的花蟹
IMG_3448 (Small).JPG

3. Queen Crab 松葉蟹  腿長, 幼小, 是北海道原產
IMG_3435 (Small).JPG
右上的是煮了的松葉蟹
IMG_3448 (Small).JPG

4. Hairy Crab 毛蟹 最細隻, 腿短, 肉少, 以吃糕為主, 但很鯹,
右邊的是毛蟹
IMG_3436 (Small).JPG
IMG_3439 (Small).JPG

比得大帝 發表於 2008-6-14 22:22:33 |顯示全部樓層
讓大家更易分出這四款蟹, 影埋人地個餐牌, 就一目了然了
IMG_3491 (Small).JPG
回復

比得大帝 發表於 2008-6-14 22:26:28 |顯示全部樓層
在北海道食蟹, 最正宗的算是 蟹將軍
唔好意思, 夜晚唔夠光, yuk咗

IMG_3490 (Small).JPG

吃了一個 10,000yen 的king crab 餐, 好肉痛, 不過好好食
IMG_3493 (Small).JPG

回復

chudaicheung 發表於 2008-6-14 22:45:17 |顯示全部樓層
好貴的一餐, 是否4款都吃到呢
回復

candyafr 發表於 2008-6-14 22:48:46 |顯示全部樓層
我們上次去築地買了 1隻帝王蟹回酒店吃,都10,000yen,是有d肉痛,但真係好好味
回復

比得大帝 發表於 2008-6-14 23:26:04 |顯示全部樓層
原帖由 chudaicheung 於 2008-6-14 22:45 發表
好貴的一餐, 是否4款都吃到呢

我吃這個是帝王蟹餐, 只有帝王蟹, 不過也有四款齊全的餐
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-15 02:27:24 |顯示全部樓層
d蟹係唔係o係二條市場影o架?
蟹將軍係物有所值,真係好好味
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-15 22:51:21 |顯示全部樓層
嘩!我都好想食呀!中六合彩就好啦!即刻飛去日本食!
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 09:35:26 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-6-15 02:27 發表
d蟹係唔係o係二條市場影o架?
蟹將軍係物有所值,真係好好味

全中啦, 你一定係識飲識食之人  
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 09:36:26 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-15 22:51 發表
嘩!我都好想食呀!中六合彩就好啦!即刻飛去日本食!

咁又唔駛中六合彩, 太古城 Apita 週不時有得賣
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-16 10:01:11 |顯示全部樓層
點同呢!去到日本,見到邊D新鮮食邊D,去旅行、去玩,當然要去盡D嘛!所以要中六合彩幫補下!
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 10:04:27 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-16 10:01 發表
點同呢!去到日本,見到邊D新鮮食邊D,去旅行、去玩,當然要去盡D嘛!所以要中六合彩幫補下!

講又講, 我都係上個月中咗六合彩幫補下, 先敢去日本,
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-16 11:24:45 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-16 09:35 發表

全中啦, 你一定係識飲識食之人  

其實係因為我為食啫~
次次去日本都要計劃好邊一餐o係邊一度食,不容有失,因為胃量有限,唔可以o徙 quota~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-16 11:28:57 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-16 10:04 發表

講又講, 我都係上個月中咗六合彩幫補下, 先敢去日本,

咁咪係囉!銀兩唔夠,下下要好就住黎洗就唔好玩啦!
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 11:42:07 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-16 11:28 發表

咁咪係囉!銀兩唔夠,下下要好就住黎洗就唔好玩啦!

我中咗六合彩都係就住就住, 因為只中得卄蚊  
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-16 13:04:33 |顯示全部樓層
你就好啦!中$20都可以幫補到你去日本玩!哈哈哈哈!真係羨慕呀!
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 13:35:43 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-16 13:04 發表
你就好啦!中$20都可以幫補到你去日本玩!哈哈哈哈!真係羨慕呀!

唔多, 幫補到一舊壽司咁啦  
回復

lammanfung 發表於 2008-6-16 17:46:50 |顯示全部樓層
我老婆也很喜歡吃蟹的,等孩子出世後,就買點給她補一補!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-16 23:52:23 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-16 13:35 發表

唔多, 幫補到一舊壽司咁啦  

一舊壽司就唔算幫補啦!我呢....最好可能幫補機票酒店啦!哈哈哈哈!
回復