蜂蜜溝糖漿 驚現抗生素

作者: jellyfishy 發表于 2013-7-16 09:10:07
7834 22
蜂蜜溝糖漿 驚現抗生素

太陽報  16/7/13

【太陽報專訊】蜂蜜滋潤喉嚨,是不少人常吃的健康食品。消費者委員會在最新一期《選擇》月刊,測試市面五十五款蜂蜜,發現多達十四款攙雜了來自玉米、甘蔗及大米等的糖分,當中以價錢較貴的麥蘆卡蜜攙雜最多;另有六款蜂蜜含殘餘抗生素,長期進食可引致細菌抗藥性問題。至於近年新興標榜有助治療鼻敏感及胃痛等問題的麥蘆卡蜜,部分抗菌活性低於標籤數值,健康益處成疑。

據食物法典委員會的蜂蜜標準,蜂蜜不應加入任何配料。但消委會調查指,五十五款蜂蜜中,十四款含蜂蜜以外的糖分,估計是人為加入糖漿,又或殘餘餵飼蜜蜂的糖漿所致。由於當中七款聲稱屬100%純正蜂蜜,該會會轉交海關跟進有否違反《商品說明條例》,但攙糖蜂蜜不會損害人體健康。

港未規定抗生素殘餘上限
安全測試方面,六款蜂蜜含少量殘餘抗生素,包括鏈霉素、磺胺類藥、四環素和喹諾酮類。消委會總幹事黃鳳嫺指,本港現時沒有法例規定有關抗生素殘餘於蜂蜜內的含量上限。但以磺胺類藥為例,根據澳洲衞生部門訂立的每日容許攝取量,一個六十公斤的成年人,每日進食十一瓶半的有關蜂蜜,才會超出指標。

食物安全中心認為,一般情況下食用這些蜂蜜不會對人體構成不良影響。不過有醫生及藥劑師警告,長期進食低含量抗生素的食物,可引致細菌抗藥性問題,當人體被細菌感染,傳統抗生素療法可能失效,令治療過程延長,甚至增加死亡風險。有廠商表示已將有問題的蜂蜜下架,但有部分廠家質疑消委會的檢驗方法,會再作跟進,例如被驗出有磺胺素類殘餘抗生素的光明牌荔枝蜜,便回應表示有關產品符合《中國藥典》2010年版。

部分抗菌活性低於標籤值
另外,六款蜂蜜被驗出有微量農藥雙甲脒,但含量遠低於歐盟標準,估計不會構成健康問題。至於聲稱具抗菌活性的麥蘆卡蜜,指可增加人體免疫力,對多種疾病如抗胃壁幽門螺旋桿菌感染有幫助,但消委會指有關的聲稱可觸犯《不良廣告(醫藥)條例》,會轉交衞生署跟進,而消委會測試十五款麥蘆卡蜜後亦發現,部分樣本的抗菌活性低於標籤上的數值。

港大食物及營養學系副教授李子誠則指,蜂蜜本身是輕瀉劑,適量進食或可促進大腸蠕動,長期服用亦有機會可減輕身體的過敏反應,但現時未有大型臨床研究麥蘆卡蜜的食療作用,因此其益處有待證實。

港大醫學院內科學系教授梁偉強則指,蜂蜜及麥蘆卡蜜均沒有治療和預防疾病的作用。
claudiatang 發表於 2013-7-16 09:38:25 |顯示全部樓層

唉我係時時食呢隻架,買左好多比阿嫲食添  發表於 2013-7-16 15:02
回復

empire 發表於 2013-7-16 09:44:23 |顯示全部樓層

呢幾隻有抗生素:

jellyfishy  唔該晒~~ 真知我心~~~  發表於 3 分鐘前
不用客氣, 因為我每朝都用蜂蜜沖咖啡。

今早係網上搵左好耐都唔見有人貼...唔該晒  發表於 2013-7-16 19:34
有d响價x棧有賣,有d係各大超市有賣. 光明和玉泉,邊樹出產的?  發表於 2013-7-16 09:50
唔該晒~~ 真知我心~~~  發表於 2013-7-16 09:48

評分

查看全部評分

回復

empire 發表於 2013-7-16 10:07:24 |顯示全部樓層
jellyfishy  有d响價x棧有賣,有d係各大超市有賣. 光明和玉泉,邊樹出產的?  發表於 13 分鐘前

唔知呀, 不過呢兩隻嘅抗生素含量最高。

除咗抗生素, 仲有雙甲脒, 包括法國St. Dalfour (我仲成日食佢隻果藍莓果醬tim)

依隻果醬我都有食過...都係自己整番好喇...蜂蜜就無計,無得整。  發表於 2013-7-16 19:36
星越多越好?  發表於 2013-7-16 10:26
回復

empire 發表於 2013-7-16 10:10:04 |顯示全部樓層
如果食開Manuka蜂蜜, 就要留以呢張:

真係唔like 你都唔得~  發表於 2013-7-16 10:27

評分

查看全部評分

回復

rrr888 發表於 2013-7-16 10:41:02 |顯示全部樓層
呢個表好正呀. 其實之前都有報導過用抗生素養蜂㗎, http://www.mingpaohealth.com/cfm ... 0908/news/gaa1.txt. 而家又搵嚟驗吓, 但「真X」今次居然冇事喎, 真係好喇. 我平時都貪佢平會喺藥房買.

佳之選都無事,唔知會唔會乘機加價呢?  發表於 2013-7-16 19:37
真x 即係乜呀?  發表於 2013-7-16 10:50
回復

rrr888 發表於 2013-7-16 10:57:51 |顯示全部樓層
「真襪」呀.

我前年開始飲呢隻,今次佢無事,即係佢有攺進,好彩~   發表於 2013-7-16 11:04
hahahaa.... thank you~~  發表於 2013-7-16 11:03
回復

empire 發表於 2013-7-16 11:11:10 |顯示全部樓層
jellyfishy  星越多越好?  發表於 半小時前
=========================
越多星, 只係表示響今次測試嘅項目中, 表現越好。
即係消委會冇驗過嘅野, 唔等於越多星嘅越好, 例如蜂蜜嘅香味, 花粉含量...

icic~~~ 太好了~ 謝謝詳細解釋~  發表於 2013-7-16 11:21
回復

corina 發表於 2013-7-16 11:38:47 |顯示全部樓層
經常飲蜜糖,一定要買今期'選擇'慢慢選擇~

順便來這裡看看大家心得~  發表於 2013-7-16 11:57
回復

rrr888 發表於 2013-7-16 11:46:34 |顯示全部樓層
係呀. 呢隻嘢真係幾好, 我多數用嚟搽麵包, 唔放入雪柜都唔會變, 好嘅蜜糖就有呢啲天然防腐功能.

係呀~ 我的蜜糖都係室溫存放~  發表於 2013-7-16 11:58
回復

rrr888 發表於 2013-7-16 11:48:34 |顯示全部樓層
不過估佢唔到幾嚿水嘅MANUKA都造假!!!!

太貴, 無買過~  發表於 2013-7-16 11:58
回復

corina 發表於 2013-7-16 12:00:37 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2013-7-16 11:48
不過估佢唔到幾嚿水嘅MANUKA都造假!!!!

我家姐係nz住,成日買比我咖........

當甜品也不壞~ hahaha~~  發表於 2013-7-16 13:35
HAHA, 係飲多咗啲糖落肚啫.  發表於 2013-7-16 12:16
回復

corina 發表於 2013-7-16 12:02:20 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2013-7-16 10:57
「真襪」呀.

未飲過,以前話唔好.......佢地粉嶺個場好細咋........
回復

rrr888 發表於 2013-7-16 12:22:58 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-7-16 12:02
未飲過,以前話唔好.......佢地粉嶺個場好細咋........

其實LOCAL嘢冇加古靈精怪嘢, 都可接受嘅, 起碼平先啦. 係驚蜜源有農藥啫

係呀~ 我都係咁諗, 本地野, 資訊流通來源比較清楚, 有乜事佢會補救.  發表於 2013-7-16 13:36
回復

rrr888 發表於 2013-7-16 12:26:28 |顯示全部樓層
而家醒起, 以前買過2罌八十幾蚊嘅MANUKA, 冇放落雪柜, 擺擺吓居然變深色所以掉咗, 可能因為佢有糖, 跟住再冇買過呢隻牌子. 嬲嬲地真係想自家養蜂呀. HAHA

你咁浪費呀, 個個牌子好貴架  發表於 2013-7-16 15:06
回復

corina 發表於 2013-7-16 12:28:06 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2013-7-16 12:22
其實LOCAL嘢冇加古靈精怪嘢, 都可接受嘅, 起碼平先啦. 係驚蜜源有農藥啫

有次買咗樽在林村出產蜂蜜,有好香既蜜糖味,不過飲落有陣怪味,勁難飲,頂唔順,成枝倒咗~

掉左...怪味姐..可以用黎冬天沖澡嘛...  發表於 2013-7-16 19:39
自家製易壞也不出奇啊~  發表於 2013-7-16 13:37
噢! LOCAL有時就係驚呢啲.  發表於 2013-7-16 12:30
回復

rrr888 發表於 2013-7-16 15:24:00 |顯示全部樓層
maybabe  你咁浪費呀, 個個牌子好貴架  發表於 17 分鐘前

真襪冇事家嘛. 鬼知佢唔可以室溫攞咩, 我都好肉赤呀
回復

corina 發表於 2013-7-16 19:42:38 |顯示全部樓層
cklife  掉左...怪味姐..可以用黎冬天沖澡嘛...
係倒咗.....倒咗上山喂小昆蟲~
回復

比得大帝 發表於 2013-7-16 22:59:29 |顯示全部樓層
真係陰公, 山長水遠買MANUKA返嚟, 以為貴就係好嘢.  
回復

rrr888 發表於 2013-7-16 23:27:21 |顯示全部樓層
CKlife:

好無奈, 實在抵擋唔到啲價錢, 我而家都開始用2大超巿嘅品牌, 仲有隻Essential Waitrose, 係間外國超巿嘅自家品牌, 但係都有啲平靚正嘅嘢.

回復

12下一頁