florihana產品用後感

作者: claudiatang 發表于 2013-6-28 11:31:21
26272 42
昨晚用Florihana德國甘菊(春黃菊)純露開了5ml透明質酸原液做保濕精華。氣味真的不討好。有菊花的味和木味。但似是焦了似的。
不是花香的氣味。用來做面膜就沒問題。若做面霜或保濕液塗在面上一整天就不好受。因為氣味挺持久的。
所以我會用來混礦石泥做敷面。
還有大馬士革玫瑰純露和西洋耆草純露未試用。
希望有份團購的花友也可以分享用後感。
maybabe 發表於 2013-6-28 12:02:41 |顯示全部樓層
我.... 咩都未:>
但佢D花水係ORGANIC可以飲麻

我唔敢試飲呀.........易入難出。有事咋辬?  發表於 2013-6-28 13:49
回復

candyafr 發表於 2013-6-28 12:52:28 |顯示全部樓層
f牌的永久花也不好聞,l牌好味d

那E牌的永久花呢?  發表於 2013-6-29 09:03
不知其它款如何﹗明天試試  發表於 2013-6-28 13:50
回復

鬱金香 發表於 2013-6-28 23:26:18 |顯示全部樓層
我都覺得f牌的精油好多都係菊花 (涼茶) 味, 真的不十分討好呢.
回復

031504 發表於 2013-6-29 02:06:42 |顯示全部樓層
還好我自己頗接受哩種味,,所以買第二樽了
但EO,花水放耐左係會轉味的,我覺得會變溫和左,香甜左
特別洋甘菊陣味係會變順左

希望啦﹗你怎樣存放花水?  發表於 2013-6-29 13:13
回復

031504 發表於 2013-6-29 14:14:37 |顯示全部樓層
當然是放雪櫃啦;-)
EO我會放在小木盒內
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-1 23:13:50 |顯示全部樓層
哎呀~ 我比較特別喜好, 德國甘菊是我喜愛的花水之一, 經常用來造CREAM , mask, 和飲用~

能喝嗎?  發表於 2013-7-2 08:44
回復

claudiatang 發表於 2013-7-2 08:46:01 |顯示全部樓層
昨晚用大馬士革玫瑰花水開礦石泥粉做面膜。超好聞。
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-2 09:27:25 |顯示全部樓層
claudiatang  能喝嗎?  發表於 半小時前
--------
當然能喝~ 100ml 水溝1小茶匙的花水,小小乾菊花的甜香~ 下肝火一流~
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-2 09:34:56 |顯示全部樓層
有機的花水如:玫瑰,檸檬花鞭草,橙花,藍膠尤加利等等, 溝1ml 花水l 入100ml 清水飲用,令水味宜人,溝蜜糖會更香口,每種花水對身體都有不同程度的好,所有花水都可令人放鬆,對小孩大人也有放鬆作用,當然,效果因人而異.
花水係超濃縮花精華,大家千萬別貪多,飲的份量宜少為上. 一日飲幾次也無防,但一定要記得充分稀釋!

如果可以飲用,一公升很快就用完。  發表於 2013-7-2 09:37
我知道可以飲用。但不知咱們買的是不是也可以。  發表於 2013-7-2 09:37
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-2 09:42:27 |顯示全部樓層

florihana的花水都給我飲過了,我個人無事呀~ 幾好. 玫瑰花水對男女內在調理都好,味道也比較易接受.
檸檬馬鞭草很合夏秋火盛日子,一大杯水加一小茶匙馬鞭草,口感是淡淡的甜青檸草香,很消暑的.
個別花水不是不能飲,但口感無咁易接受,如Lavender 就必須溝得更稀,口感才易接受一點.永久花和Labdanum 也不會用來飲用,但他對皮膚修補很good,mask必用.

如果淨係用來飲,1kg花水可以開出1000kg水,點會好快用晒呀? 我支玫瑰花水又飲又做mask和cream,  一年才用到一半~ 

每天喝一杯﹗haha  發表於 2013-7-2 09:46
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-2 09:43:58 |顯示全部樓層
緊記飲用花水宜量少為上,一定要溝開,否則可能會有反效果~ 緊記啊!!!!

自殺.......................  發表於 2013-7-2 09:47
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-2 09:49:57 |顯示全部樓層
claudiatang  每天喝一杯﹗haha  發表於 1 分鐘前
------------------
我估我送俾人的玫瑰花水仲多過我自用~

claudiatang  自殺.......................  發表於 46 秒前
--------
一日飲幾杯溝稀的花水都good架, 但太濃的話就真係跟錢和身體作對了~

今晚回去開始飲。月初容易計日子。到年底,半年時間看看可有什麼變化。^.<  發表於 2013-7-2 09:52
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-2 09:51:25 |顯示全部樓層

講多樣, 玫瑰花水對更年期男女都有好處, 佢可以調節內分泌, 長飲令人心境詳和~
我每日都會俾男丁飲, 等佢無咁工作緊張, 令佢心境開朗d, 對溝通都有好處~

這個我需要...................  發表於 2013-7-2 09:52
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-2 09:54:15 |顯示全部樓層
ck 上年介紹俾一位朋友飲玫瑰花水, 朋友給了自己個仔飲用, 仔仔一直想搵女友未果, 飲用玫瑰花水後很快就識到女朋友, 雖然我們睇可能係巧合, 但朋友就好開心話呢個係花水作用喎~

咁利害...............咁我會唔會越飲越靚, 等出年靚靚呀  發表於 2013-7-8 09:27
飲咗花水口甜舌滑咗 ^o^  發表於 2013-7-2 15:35
貢都得?利姻緣.......................  發表於 2013-7-2 09:58
回復

八王爺 發表於 2013-7-4 16:39:37 |顯示全部樓層
有情飲水飽。
回復

enemy 發表於 2013-7-7 07:51:09 |顯示全部樓層
開咗支eo,真係好似菊花涼茶味

邊隻?  發表於 2013-7-7 16:09
回復

cklife 發表於 2013-7-8 07:26:54 |顯示全部樓層
F牌既花水係有食物有機認証既,飲係無問題,問題係點飲法,大家最好上網睇睇想飲既花水有咩療效同埋禁忌先試。
一般只係想要味道,唔想飲清水咁寡,可以用噴樽裝住放係雪櫃,要用時對住一杯水,噴幾下,咁就會有味架喇。

如果想要花水既療效,都係要溝稀,當藥咁飲一個療程,但當中每隻花水對唔同既人都有唔同既反應,我就唔講食療果部份喇。

玫瑰係我好多時都會比朋友飲既,活血化瘀調經,係中醫都常用,可以參考中醫理論使用,而且氣味好多人都接受(當然亦有唔接受既少數人)。
對女人更年期綜合症有幫助,係情緒方向,玫瑰係愛既氣味,女人如果性格太硬磞磞,飲玫瑰可以幫助柔化,當然男人都可以飲,會變得溫柔D,對女朋友耐心會好D。
食物料理方面,外國人都好中意加玫瑰,整蛋糕甜品等等,玫瑰同橙汁味道幾夾,大家可以試試,係一杯橙汁度噴兩下玫瑰花水。(懷孕女人就唔好飲或用加入玫瑰既物品)

芳香料理老師提醒過,作芳香料理,份量一定要少,越少越好,以最少既份量提升到食物既質數先叫成功。
有同學仔就試過,醃雞翼落左兩滴香茅精油,結果碟送要倒左去,因為味道太勁...

精油食得既咩?....味學過就唔好亂食喇....唔係每個牌子精油或花水都入得口,亦唔係每種植物精油或花水都入得口既。精油係藥唔好亂食。

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2013-7-8 07:30:46 |顯示全部樓層
我支德國洋甘菊放左好耐下,都唔多覺佢味道變純既?
原本買黎比老公睡前飲,都有問過佢飲左會唔會好訓D,佢話都好似有少少作用。
但佢唔中意隻味道,所以,我用晒玫瑰後就用左佢黎做保濕噴霧,但連我都唔中意隻味。

我都係中意玫瑰....
回復

cklife 發表於 2013-7-8 08:32:19 |顯示全部樓層
我團左永久花、岩玫瑰、薰衣草、伊蘭精油,鼠尾草純露

永久花,超級好用...
之前一直有用,加係刮痧油度用,刮完痧退印會快好多...
刮痧或拔罐前先用加左永久花既刮痧油按摩,出痧亦會易D...
(刮痧油所用精油,一般係活用、幫助血液循環類精油,上網會搵到好多配方參考)

永久花活血既作用,可以用黎制作去黑眼圈既眼霜...
因為活血所以對去斑亦有一定程度既作用。
而且佢對傷口癒合亦有幫助,所以除疤霜內亦可以加入永久花精油。尤其對新傷口有幫助。

永久花對熟齡皮膚亦好好,可以幫助防止老化。
我就會做成按摩油幫奶奶按摩,活血花瘀對老人家好嘛,撞瘀或老人家容易出現既皮下血管爆裂都有幫助散瘀功效。(但如果老人家有食薄血藥就唔好用永久花喇)

另外團左岩玫瑰...
又係對皮膚好正既精油,亦會加在除疤霜內使用...
岩玫瑰出名止血,流鼻血時滴兩滴係紙巾,塞入鼻度可以幫助止血。
切到手亦可以用,我自己亦有用係手術切除後,己拆線既傷口,加底油調和永久花、岩玫瑰、薰衣草同其他幾隻精油、每日搽幾次。可以幫助傷口復完,亦可以減輕傷口癒合時既不適,而且可防止感染。

薰衣草係百搭精油...
乜鬼野都加D薰衣草,貪佢唔貴,又溫和,但我自己有血壓低,所以好少用單方薰衣草,而且我對薰衣草氣味觀感係普普通通。
曾經係旅行時,著新鞋起左水泡,就用薰衣草直接塗上去,再貼上藥水膠布保護,繼續旅程。
一日後水泡就縮番晒,繼續用左兩日就番到屋企,後來原本水泡部位既皮膚,個水泡無左水,預計佢會脫皮,之後好番,點知佢連皮都唔洗脫,就回復原狀,好似無事發生過。
另外,老公容易皮膚敏感,勁發作時我亦用薰衣草精油同佢急救,試過抓痕症、風疹塊、曬傷都有效,佢敏感發作時,我最中意薰衣草加係藘薈啫喱度比佢用,尤其曬傷,放入雪櫃。塗係曬傷皮膚上,涼涼地會好舒服。

伊蘭係我用既第一隻護膚精油...
第一次用當然感覺特別強烈....氣味我唔係太中意架,妖妖艷艷咁...
但睇書話佢可以平衡皮膚分泌嘛,果時乜都唔識咪又試下囉....
當時未學DIY,用緊市面上既產品,皮膚係混合性,T字位油,要用吸油紙,但其他位乾到洗完面會芒緊晒。
用伊蘭加底油做按摩,每日幾分鐘,用左一星期,發現皮膚真係平均左,自始以後對精油興趣就更加濃厚...
依家呢...用黎調香用多,發覺單用隻味唔中意,但加埋其他精油伊蘭用量少左,氣味就有奇妙既轉變。
而且我現在有一位老師,勁愛伊蘭氣味,整野送比佢必加。

講古事時間.....
話說伊蘭有催性作用,咁有位DIY朋友就晚上同老公訓覺前係睡房點伊蘭,點知第二日佢投訴,同老公訓到死豬咁,覺得同催情作用背馳,訓到死豬咁...催乜鬼情呀~~~~
後來另一位同學仔解畫,原來同所用份量有關,精油既功效同所用份量關係------唔同濃度都可以得出唔同作用。
因為DIY朋友用得豪,落既份量太多,所以令到人有昏沈既感覺,咪訓到死豬咁囉...

薰衣草都係架,少量幫助放鬆,大量人就比較容易昏沈,尤其血壓低既人,就會厭厭欲睡架喇。

至於鼠尾草純露呢...多謝水母介紹....
只需要落好少量...比其他花水更少量(據說量越少作用越強)...發覺水既質感變滑左,好飲左,而且因為落既量少,其實我唔係好飲到有味道,但水既口感就順滑左。而且,鼠尾草純露幾穩定,放係雪櫃可以好安心。
再者,對於我自己,利水作用比月桂純露更強,針對我自己狀況我現階段會常飲鼠尾草純露。
鼠尾草純露有提升血壓作用,我本身血壓偏低,飲用後覺得人精神會好D,無咁易累。
鼠尾草植物常用係西餐精理中,用作醃肉可以作防腐,大家可以想像得到佢有抑制細菌作用。
佢亦係淋疤既清潔同提振劑,所以亦有排毒作用。其實月桂就係出名對淋疤有好處,所以最初我係飲月桂純露,但可能我本身有血壓低,鼠尾草純露會更加適合我。

評分

查看全部評分

回復

123下一頁