最近發現貓濕糧有透明細少的蛆蟲

作者: 金剛 發表于 2013-6-22 18:58:39
6843 35

最近發現貓濕糧有透明細少的蛆蟲,我養的幼貓吃了兩次分別兩隻不同牌子的貓濕糧,在超市買的,因蟲體細少(約0.6CM)加上透明狀,所以牠吃了很多才發現到....牠吃了會對身體有影響嗎?.....我已向某牌子代理商作出投訴,雖代理商賠償了購買貓濕糧的金額,但事隔兩星期沒有來電向我告知跟進事議....之後轉買第二隻新產品,同是泰國生產,亦發現有蛆蟲.......各位養貓的朋友要多加注意貓濕糧是否有問題.....

claudiatang 發表於 2013-6-22 20:18:53 |顯示全部樓層
在罐頭內有蛆蟲?

是的~~確定了是蛆蟲,因放了一天已長大成了奶白色蛆蟲  發表於 2013-6-23 12:37
回復

chau_lyc 發表於 2013-6-22 20:27:07 |顯示全部樓層
想知係咩牌子

"偉嘉"和"sheba"  發表於 2013-6-23 12:38
回復

sandylam 發表於 2013-6-22 23:04:50 |顯示全部樓層
咁大鑊,邊隻呀?

"偉嘉"和"sheba"  發表於 2013-6-23 12:38
回復

孖吉 發表於 2013-6-22 23:21:12 |顯示全部樓層
但係蠅蛆的幼蟲期8-10日咋啵 ... 裏面有冇成蟲飛出來?或者搵到蛹殼?
回復

rrr888 發表於 2013-6-23 00:22:26 |顯示全部樓層
居然有啲咁嘅事? 我隻15歲老貓, 養佢咁多年, 極少畀濕糧佢食. 有時會買魚, 放碟, 再放飯面蒸熟, 畀佢同兩隻幼貓食, 食到舔舔脷. 咁怕有味精之餘, 又安全(唔計重金屬嘅話).
回復

健康站 發表於 2013-6-23 12:17:44 |顯示全部樓層
好想知係咩牌子,

"偉嘉"和"sheba"  發表於 2013-6-23 12:42
回復

金剛 發表於 2013-6-23 12:41:07 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-6-22 23:21
但係蠅蛆的幼蟲期8-10日咋啵 ... 裏面有冇成蟲飛出來?或者搵到蛹殼?

是的~~確定了是蛆蟲,因放了兩天已長大成了奶白色蛆蟲 ,我拍了不少相片,可惜!相機壞了暫不能上載....稍候我會補番相片
回復

金剛 發表於 2013-6-23 12:47:30 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2013-6-23 00:22
居然有啲咁嘅事? 我隻15歲老貓, 養佢咁多年, 極少畀濕糧佢食. 有時會買魚, 放碟, 再放飯面蒸熟, 畀佢同兩隻 ...

我都想親手煮給牠吃.....可惜我有十年沒有煮肉食....我茹素十四年半,頭一兩年仍可煮肉食給家人吃,近幾年已無法接觸肉食,看到或會反胃~~人生充滿矛盾
回復

rrr888 發表於 2013-6-23 13:01:12 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-6-23 12:47
我都想親手煮給牠吃.....可惜我有十年沒有煮肉食....我茹素十四年半,頭一兩年仍可煮肉食給家人吃,近幾年 ...

原來如此. 唔好意思! 仲叫你煮肉㖭. 話時話, 咁真係好矛盾, 要餵貓食肉. 不過講開貓糧, 偉嘉真係麻麻, 味太濃 (即味精重), 我覺得吉X島嗰隻又平又好. 如果捨得嘅, 最好係買嗰啲有機同天然食物製造的, 營養又較均衡. 雖則話係食肉獸, 但我每天都會畀草佢哋食, 佢哋好鐘意. 最好畀小麥草.

吉X島嗰隻又平又好~~哪隻?  發表於 2013-6-23 13:21
回復

金剛 發表於 2013-6-23 13:16:05 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2013-6-23 13:01
原來如此. 唔好意思! 仲叫你煮肉㖭. 話時話, 咁真係好矛盾, 要餵貓食肉. 不過講開貓糧, 偉嘉真係麻麻, 味 ...

我明白到貓貓不可素食,所以我會依舊給貓糧俾佢食.....小麥草我有種...牠只是淺嘗....有時我會剪一些小麥草放在貓糧附近,牠有吃的~~另外,貓貓是否不多喝水的?....甚少見牠喝水
回復

ylee 發表於 2013-6-23 13:43:33 |顯示全部樓層
very scar

why?  發表於 2013-6-23 14:05
回復

金剛 發表於 2013-6-23 13:52:36 |顯示全部樓層

有兩件事我想知道~~
第一件係想知貓隻吃了蛆蟲對身體的影響

第一次牠吃了有問題貓濕糧後(差不多吃哂一罐),第二天我就去竉物店買杜蟲藥給牠,我問店員:"如果我唔知道d貓濕糧出問題,而無買杜蟲藥給牠吃,會有甚麼情況出現.".....該店店員說:"會俾佢身體吸收咗...."我買咗藥番到去餵藥隻貓吃,....有點難度...牠的牙齒很尖細,很抗拒我放藥入口,放了兩次都吐出來...後來....我粗暴d....終於放到入口,唔見有藥吐到出來,應該吃咗~~,但兩三日後我仍未放心,見牠胃口不是太好,就俾多一次杜蟲藥給牠吃,因上次不是100%確定牠吃了.........

第二件係想知為何罐頭內有透明蛆蟲(超级多條),依蛆蟲的成長階段,應可推算到是生產時過程出問題,還是運輸過程中出問題(被壓引致罐身入氣)
回復

corina 發表於 2013-6-23 13:55:09 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-6-23 13:16
我明白到貓貓不可素食,所以我會依舊給貓糧俾佢食.....小麥草我有種...牠只是淺嘗....有時我會剪一些小麥 ...

我有隻貓都少飲水,買咗個飲水機後真係飲多咗水~

如果只給乾糧會唔會飲多d水呢?為何用飲水機會飲多咗,是貓貓偷玩嗎?...  發表於 2013-6-23 13:59
回復

corina 發表於 2013-6-23 13:57:07 |顯示全部樓層
唔好食偉嘉,好多貓食到腎病.........

無信心喇  發表於 2013-6-23 14:09
回復

corina 發表於 2013-6-23 13:58:01 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-6-23 13:52
有兩件事我想知道~~一.第一次牠吃了有問題貓濕糧後(差不多吃哂一罐),第二天我就去竉物店買杜蟲藥給牠,我問 ...

有蟲?????勁恐怖!!!!!!!!!!!!!!!!

~~衛生署對非人類食用東西,不接受投訴  發表於 2013-6-23 14:13
回復

rrr888 發表於 2013-6-23 14:00:34 |顯示全部樓層
吉XX嗰隻, 即係佢哋自家品牌 : TOPVALUE (如下圖). 另外, 我嗰啲飲水方面正常, 有啲鐘意用飲水器飲.其實最鐘意飲大桶嘅水.不過有人話佢哋絕育後最好多飲水, 唔係會容易尿導閉塞, 所以多放水兜同沙兜. 同埋又有人話佢哋鐘意流動水, 但嗰啲飲水器成幾嚿水一個呢.

~~貓係咪易有腎石?同飲水會有關嗎?  發表於 2013-6-23 14:11
回復

rrr888 發表於 2013-6-23 14:24:50 |顯示全部樓層
我帶佢哋去獸醫診所, 有時見到貓有尿導閉塞嘅多, 都幾慘, 要食特別嘅貓糧之餘, 亦唔知佢幾時....拜拜. 但係咪容易得腎病就唔知, 相信同食物以及飲水有關, 所以我唔會畀咁鹹嘅貓糧佢哋食之餘, 亦會放2個水兜誘佢哋見到就飲. 不過我隻老貓食咗偉嘉成8年先轉糧. 但我從來都唔會擺定啲糧任佢哋隨時都可以食. 一日餵約3至4次, 要喺幾分鐘內食完嘅量. 同埋我發覺佢哋有群體性行為, 人食佢又食, 人飲佢又飲, 人屙佢又屙. 所以貓唔可以一隻, 我覺得.
回復

金剛 發表於 2013-6-23 14:44:59 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2013-6-23 14:24
我帶佢哋去獸醫診所, 有時見到貓有尿導閉塞嘅多, 都幾慘, 要食特別嘅貓糧之餘, 亦唔知佢幾時....拜拜. 但係 ...

在發現到佢之前,約一兩星期前到有隻貓BB都在附近地方,由於當時見隻貓BB像剛開眼,我無信心養大,所以將佢送咗俾一位朋友(他養開貓的),可能她們是兩姊妹.....其實我也怕她一隻悶架~~但我唔想養太多....因為我本身隻開狗狗,已有兩隻,其中一隻是中大型犬,依架我隻貓只養在農場小屋裡,我都唔知會唔會有朝一日,我唔再種植~~因為我已感到累了!!
回復

rrr888 發表於 2013-6-23 16:39:27 |顯示全部樓層
原來我之前唔UPLOAD唔到相. 補番先. 咁呀係呀. 養動物係用你唔少精力㗎. 好似我啱啱先幫3隻神獸沖完涼. ^^

這種糧跟偉嘉分別不大。而且你自已煮魚比貓食,只可以當副食,而且要拆肉起骨。如果要當正餐,要加營養粉補足。  發表於 2013-6-24 21:47
回復

12下一頁