請教:垂死小盆栽可救回嗎?

作者: siup 發表于 2013-5-28 13:47:04
1041 7
在辦公室的小盆栽, 昨天不知為何軟化了,很多葉開始枯掉, 不知是否澆了太多水, 請問有甚麼方法救回嗎? 謝謝
JenniferC 發表於 2013-5-28 14:53:34 |顯示全部樓層

我會將植株從照片中毛公仔手位置整棵剪出來,剪出來的剪口位置枝幹要硬身,清走底層的一層葉片,稍微風乾傷口之後,直接插在微濕疏水的植料中(粗沙、仙肉用黃金沙之類的)用東西支撐好,放在溫暖通風的地方等待出根,緊記忌積水,用水氣催生新根。
回復

siup 發表於 2013-5-28 17:51:46 |顯示全部樓層
謝謝, 已切下來,請問需要有水浸到枝幹嗎?
回復

ernestng 發表於 2013-5-28 19:55:31 |顯示全部樓層
個底黑左,太多水去唔到,留個底,吹到佢dry左,出根再種,植料要換極去水的,一個月先比一次水
回復

ernestng 發表於 2013-5-28 19:56:23 |顯示全部樓層
辦公室星期六日都冇人冇冷氣,佢地會悶熱死的
回復

JenniferC 發表於 2013-5-28 20:02:59 |顯示全部樓層

要用有底孔的盆,因為植株未有根,要等傷口收乾水後直接插入植料,不用有水浸到枝幹(會爛),只係用遺留在植料的水氣催佢出根,植料一定要疏水,保持植料有水氣,保守估計兩三星期應該會出根。
回復

ernestng 發表於 2013-5-29 09:40:53 |顯示全部樓層
JenniferC 發表於 2013-5-28 20:02
要用有底孔的盆,因為未有植株未有根,要等傷口收乾水後直接插入植料,不用有水浸到枝幹(會爛),只係用遺留 ...

水氣真係一件好煩的事, 冇水氣佢地引唔到根, 又生唔大, 但係水氣多又會黑會死, 所以要用好多野控制,

你種出面都冇事其實係好難, 最小我唔敢拿出去, 因為好多人開冷氣, 好爆熱..
回復

siup 發表於 2013-5-29 22:53:46 |顯示全部樓層
感謝兩位教路
回復