[徵求] 孔雀魚~~(已)加相

作者: amyfung 發表于 2013-5-25 15:10:25
5441 27

孔雀魚,最少30-50條以上.

因為朋友送給的幾條魚仔,就把我百多條魚

昨天在魚街買的又唔的

各位如果有的話可轉讓給我.,可計錢.不過唔好咁貴.

please pm 留電話,謝謝
八王爺 發表於 2013-5-28 11:18:33 |顯示全部樓層
唔好意思,你講得好亂。
1. 你個朋友送的幾條魚仔食晒你百幾條孔雀魚?
2. 昨天你在魚街買的全部又DEAD?
3. 你要孔雀魚苗?還是成魚?可以出幾多錢買30-50條?

如果你朋友送的魚唔走,新魚都是會被吃掉的。如果我猜錯,請說明清楚!?
回復

malike 發表於 2013-5-28 11:43:04 |顯示全部樓層
有D似猜謎語.
回復

powergun 發表於 2013-5-28 14:25:59 |顯示全部樓層
孔雀魚, 係水族店大把啦, 點會買唔到
回復

amyfung 發表於 2013-5-28 14:31:56 |顯示全部樓層
1. 我個朋友送的幾條魚仔有(菌),所以我的百幾條孔雀魚全(DEAD)

2. 昨天我在魚街買的全部又DEAD.

3. 你要孔雀魚苗?還是成魚?可以出幾多錢買30-50條?

魚苗,成魚.我也要.唔好太貴.因為我係新手.
回復

amyfung 發表於 2013-5-28 14:37:49 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-5-28 14:25
孔雀魚, 係水族店大把啦, 點會買唔到

買到,不過全部又DEAD.已經$30一條.係老闆選比我
回復

powergun 發表於 2013-5-28 14:50:56 |顯示全部樓層
amyfung 發表於 2013-5-28 14:37
買到,不過全部又DEAD.已經$30一條.係老闆選比我

你要搞清楚d 魚點解會死的, 如朋友的魚有菌就將有菌的魚隔離, 消毒換水, 才放新魚落去, 否則買左都係死的
回復

Miko806 發表於 2013-5-28 15:55:19 |顯示全部樓層
嘩$30條⋯你買禮服孔雀??你買一男一女自己繁殖仲好,我個D孔雀魚差唔多個半月就大肚母魚每次都生至少30條,之前得十幾條,現在有過百條!

這個要好好學習。自家繁殖又快又好,肯定唔會咁易死。几佰條,分D來養下好喎!  發表於 2013-5-30 10:35

評分

查看全部評分

回復

amyfung 發表於 2013-5-28 16:18:01 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-5-28 14:50
你要搞清楚d 魚點解會死的, 如朋友的魚有菌就將有菌的魚隔離, 消毒換水, 才放新魚落去, 否則買左都係死的 ...

朋友的魚拎回家當時沒隔離,好快時間魚就死了.

之後已立即換水消毒, 不過現時買左都係死的 ...唔明.
回復

amyfung 發表於 2013-5-28 16:21:47 |顯示全部樓層
Miko806 發表於 2013-5-28 15:55
嘩$30條⋯你買禮服孔雀??你買一男一女自己繁殖仲好,我個D孔雀魚差唔多個半月就大肚母魚每次都生至少30條 ...

其實我係新手 不知魚叫咩名 老闆介紹比我.
回復

powergun 發表於 2013-5-28 16:32:57 |顯示全部樓層
其實孔雀魚好好玩, 繁殖率高, 買一對(一條雌魚一條雄魚), 放埋一齊養, 好快就百子千孫啦, d魚仔係胎生的, 唔使孵蛋的  
回復

amyfung 發表於 2013-5-28 19:06:32 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-5-28 16:32
其實孔雀魚好好玩, 繁殖率高, 買一對(一條雌魚一條雄魚), 放埋一齊養, 好快就百子千孫啦, d魚仔係胎生的,  ...

差唔多個半月就大肚母魚每次都生至少30條 ...嘩, 百子千孫

hehehe會唔會有多,我想要你百子千孫..................... 可以嗎?

我以前養好多的, 依家無養魚啦, 依家只係種花咋  發表於 2013-5-28 20:34
回復

amyfung 發表於 2013-5-28 22:48:54 |顯示全部樓層
amyfung 發表於 2013-5-28 19:06
差唔多個半月就大肚母魚每次都生至少30條 ...嘩, 百子千孫

hehehe會唔會有多,我想要你百子 ...

oic
回復

shoutou 發表於 2013-5-29 16:40:11 |顯示全部樓層

好明顯水質/菌問題多!

還有用什麼設備養/點換水/有沒有消毒/水ph值多少!

比多多魚你都會養死

太单接鳥 :D  發表於 2013-5-29 16:48
回復

Juna 發表於 2013-5-30 12:09:53 |顯示全部樓層
先買平價的孔雀魚, 養好水先再講啦
等佢地唔死再買心愛的孔雀魚

每次加新魚都要先隔離, 用細缸養住, 還要加藥水....等無事才可以加入

我曾經養過過百條孔雀, 可惜一次暖管失效變左魚湯
回復

powergun 發表於 2013-5-30 13:33:25 |顯示全部樓層
我唔知依家買孔雀魚係咪有分平價貴價, 但以呢種魚的粗生程度來看, 應該唔會太貴的, 我好耐無買過魚啦, 唔知依家的市價係點, 以前我繁殖的(其實係佢自己生的, 唔係刻意繁殖的)魚仔, 多到用來餵大魚或餵龜的

幾佰蚊一對到廿蚊一包都有  發表於 2013-6-5 08:47
回復

amyfung 發表於 2013-6-5 02:31:32 |顯示全部樓層
已經五日無死魚,須只有幾條,遲少少再加.

但你係咪落泥做底?d泥pH低孔雀好易燒尾玩完的。  發表於 2013-6-5 08:47
你而家果d都係孔雀魚來的,其實你養好佢地,d魚b小心隔離,好快就百子千孫啦。  發表於 2013-6-5 08:46
回復

八王爺 發表於 2013-6-5 09:06:50 |顯示全部樓層
amyfung 發表於 2013-6-4 19:31
已經五日無死魚,須只有幾條,遲少少再加.

個人意見,不用心急要多魚,慢慢養,現在那些穩定後,搵幾條乸回來繁殖更好。
因為自己養的水質,環境小魚都適應後,下一代成長較好。

基本上一缸魚養好,自然繁殖人口眾多。
不應加新魚,因為來自不同水,也有帶菌,惹死成缸好魚!

另外,這類孔雀很好生養,沒有難度,樓主多用心,少魚更祥和!
回復

rrr888 發表於 2013-6-5 12:45:27 |顯示全部樓層
你同時有養水草, 是用泥底的吧? 有冇測試過PH值呢?
回復

amyfung 發表於 2013-6-5 20:06:43 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2013-6-5 09:06
個人意見,不用心急要多魚,慢慢養,現在那些穩定後,搵幾條乸回來繁殖更好。
因為自己養的水質,環境小 ...

我唔心急穩定後加魚 謝謝你
回復

12下一頁