My Mac's Pure Poetry

作者: 楊楊 發表于 2013-5-21 19:27:12
1318 7

突然發現棵苗仔有其中一塊葉仔黃黃地, 睇過呢個website, 又唔多似#29 個case... 請問各位花友知道咩事嗎?  謝謝!

http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm
abbychan02 發表於 2013-5-22 00:43:12 |顯示全部樓層
其他葉片暫時唔覺有問題, 只是看見其中一塊葉近葉柄變啡......或者留意住這片葉變啡位有無擴大, 若是..我會剪走佢算, 或者睇下有其他大大意見~
回復

mcw 發表於 2013-5-22 09:15:53 |顯示全部樓層
黑左個片葉可能有菌開始爛...

我嘅做法>>即刻剪左片爛葉...免得有機會傳染其他葉片...

我試過澆水嘅時侯澆到中心點太濕...中心點新長出嘅葉變黑...

救得到嘅新長出嘅葉會正常出返綠葉...救唔到就會由葉爛入莖...中心點變全黑...
回復

楊楊 發表於 2013-5-22 11:34:43 |顯示全部樓層
Thanks 兩位前輩, 有擴大呀!  即剪!  
回復

george 發表於 2013-5-22 21:04:23 |顯示全部樓層
楊楊 發表於 2013-5-22 11:34
Thanks 兩位前輩, 有擴大呀!  即剪!

種植環境可會悶熱?
回復

楊楊 發表於 2013-5-22 21:18:48 |顯示全部樓層
george 發表於 2013-5-22 21:04
種植環境可會悶熱?

應該唔會... 因為放公司的啊~~ 我現在已經剪掉變啡的那一塊, 但擔心會傳染其他小葉, 請問大大我有咩做可以幫到佢?
回復

george 發表於 2013-5-22 21:21:24 |顯示全部樓層
剪掉就可以,暫時先觀察
不要施肥,清水澆花,若情況真的轉壞再想辦法
回復

楊楊 發表於 2013-5-22 21:29:33 |顯示全部樓層
知道, 謝謝佐大大!   
回復