小強好討厭!! 有咩EO可以趕小強?

作者: 031504 發表于 2013-5-19 01:54:51
2182 9
岩岩係電腦面前做野GE時候突然睇到有隻野係後面郁下郁下,,,,
原來係隻小強,,,,,,嚇死人啦!!!
即刻拎枝消毒酒精係咁噴,,,,,可惜作用不大,,不過好似令佢暈暈地,,然後快速一野拍死,,,,,

我唔想再有小強入我房啦!!!!可以點!!!
sausau 發表於 2013-5-19 06:55:46 |顯示全部樓層
我都係用酒精噴,但小心別噴到電源。
都好難避免牠會入房,有些超音波驅蟲器唔知有無效。
我會從滅絕牠們的巢著手。曾在屋外發現牠們一群聚集,我放了些硼砂+砂糖+麵粉+蜜糖的餌。果然不到幾天陸續發現屍體。不過牠們的生命力很強,現在春夏又見牠們回歸了,我這次試用買回來的毒餌,已連續放了三幾天,每次都吃光,但未見屍體。不過藥餌說明是會滅殺到整巢的,我等著看喇。

我都知硼砂有用, 但我有養貓, 所以唔敢整. 最近買咗曱甴屋, 又唔覺有咩大功效, 相反我隻貓仲叻叻, 親自出馬可以見到屍骸.  發表於 2013-5-21 19:55
回復

四少 發表於 2013-5-19 18:52:10 |顯示全部樓層
養 "嚴蛇" 係最有效的
回復

031504 發表於 2013-5-19 20:47:59 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2013-5-19 06:55
我都係用酒精噴,但小心別噴到電源。
都好難避免牠會入房,有些超音波驅蟲器唔知有無效。
我會從滅絕牠們的 ...

但我用酒精無咩用,噴左勁耐都未死,,,,最後都係要用物理攻擊
然後無耐又係廚房見到第二隻,,,岩岩記得之前買左枝BIO KILL,,噴左兩野,之後見佢郁得好快,然後慢慢地斷氣,,,,
發覺都係要用番少少化學野先有用
回復

小QQ 發表於 2013-5-21 01:50:09 |顯示全部樓層
去買d 毒小強的毒藥,ok架
回復

yuki2013 發表於 2013-5-21 10:06:24 |顯示全部樓層
回復

maybabe 發表於 2013-5-21 13:33:21 |顯示全部樓層
我聽過話羅勒 BASIL 係小強怕既味, 我都用左黎整香磚
呢埋左個隻小強真係好似唔見左
回復

sausau 發表於 2013-5-21 20:25:33 |顯示全部樓層
金盞花:我都知硼砂有用, 但我有養貓, 所以唔敢整. 最近買咗曱甴屋, 又唔覺有咩大功效, 相反我隻貓仲叻叻, 親自出馬可以見到屍骸.

有養小孩或小動物就不能放毒餌了。我以前隻貓最鍾意玩小強,係玩到牠們死。養了牠屋企沒有小強蹤影,連蟻都消失

我隻貓係會將隻小強活生生反轉背, 俾我發現就等我執行, 有時就幫佢拆手拆腳咁整死佢.  發表於 2013-5-28 15:13
回復

irenelaw1233 發表於 2013-5-28 06:35:53 |顯示全部樓層
用票白水擦一次出沒的地方或由小梳打粉+糖放在出沒地方也可!
回復

宮本由美 發表於 2014-3-18 04:45:29 來自手機 |顯示全部樓層
http://hk.m.yahoo.com/w/kplus/question?qid=7008030100419
回復