返回列表 發新帖
作者: Sumbie 發表于 2013-5-12 01:26:47
15334 36
cylmarco 發表於 2013-6-25 12:25:05 |顯示全部樓層
http://ifieldstudy.net/sns/outst ... 21/files/team46.pdf

裏邊有一份由仁濟醫院第二中學做嘅報告!
大家可以睇睇以作參考吖!
回復

gamegod 發表於 2014-5-8 10:31:12 來自手機 |顯示全部樓層
我都係用OFF, 好得!但怕太多化學成份。我想試蚊機,有冇花友試過?得唔得?
回復

gamegod 發表於 2014-5-8 10:32:41 來自手機 |顯示全部樓層
我都試過搽蔴油,但唔可以維持好耐!
回復

Sumbie 發表於 2014-5-8 12:46:32 來自手機 |顯示全部樓層
最近天雨D蠓又出返來!
回復

Sumbie 發表於 2014-5-8 12:52:27 來自手機 |顯示全部樓層
試過D泥噴B丅菌,泥面放黃紙,冇用! 響屋企出面D野草噴有機磷好似好少少,但始終花園泥多,又要用有機,真係好難!仲有老公用彩豐行果隻驅蚊噴霧完全唔得,仲係成腳蠓咬。有人用米酒放地下,一隻蠓都捉唔到
回復

神仙鱼 發表於 2014-5-8 16:10:16 |顯示全部樓層
用黄纸有用。用後蠓明顯减少。
回復

Sumbie 發表於 2014-5-8 19:31:59 來自手機 |顯示全部樓層
我唔知黃紙捉果D係蠓定其他蟲,用兩日已經黏滿,好可怕!
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2014-5-8 22:03:40 |顯示全部樓層

蠓咬人好痕
回復

0_0irene0_0 發表於 2014-5-8 23:49:24 來自手機 |顯示全部樓層
其實呢……我想問擺幾盆食蟲植物,然後向那些“野”蚊“野”蟲的盆栽一次過噴殺蟲劑/農藥等,唔知咁樣work唔work呢?
回復

gamegod 發表於 2014-5-9 10:50:46 來自手機 |顯示全部樓層
黃紙係咩嘢紙?邊度有得賣?
回復

0_0irene0_0 發表於 2014-5-9 11:01:20 來自手機 |顯示全部樓層
花墟 / 花店  好普遍既野~
回復

sasock 發表於 2014-5-9 14:37:07 |顯示全部樓層
我試過用香茅油搽皮膚,D蚊同蠓冇咬我。
回復

faye00 發表於 2014-5-9 16:59:43 |顯示全部樓層
唔好放未腐熟既腐植質, 好野蠓黎生蛋架
回復

hinkai 發表於 2016-5-4 14:20:39 |顯示全部樓層

我家都被蠓所困擾! 在網上看到一篇台灣WIKI的文章, 教人用蘋果醋捉蠓, 我在家中使用, 雖然好大陣酸味, 但效果不錯. 方法是: 用盆或碟盛一些蘋果醋, 然後用保鮮紙包住盆或碟口, 再開好多個小孔(例: 用牙簽), 然後放蠓出沒的地方, 過一晚後, 你會發現醋內有些蠓的死C, 或有些生的依附在碟、盆或保鮮紙上. 另用蚊怕水都OK. 室外花圃則不知用蘋果醋效果如何了.
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2016-5-4 14:46:24 |顯示全部樓層
gamegod 發表於 2014-5-8 10:31
我都係用OFF, 好得!但怕太多化學成份。我想試蚊機,有冇花友試過?得唔得? ...

呢隻好得,基本上蚊、蠓、蚤都唔埋身
回復

馬修 發表於 2016-5-5 10:53:36 |顯示全部樓層
什麼牌子蚊怕水 蚊怕膏都好 只要有避蚊胺(DEET) 既成份 又根據指示使用 係有效防止被蚊蟲叮咬
所以只要你睇清楚包裝上既標籤就得喇。 其他所謂天然成份不含DEET 的  成效都因人而言
如果你根本係一個惹蚊能力好高既人 天然成份既蚊怕水係無可能令你達到預期效果 繼續被蚊針
我都係建議你用返DEET 無錯DEET 係有可能有害(長期使用) 但你亦要考慮其他風險 如寨卡同登隔熱 既危險。權衡輕重 使用適當防蚊用品
另外 黏蟲黃紙既設計 唔係用黎黏蚊 蠓。 唔好諗多左黏得多其他昆蟲就覺得佢會防蚊。佢只係吸引鍾意用顏色去揾食既昆蟲專用。(因為黃色好似啲葉嫩芽咁)可以吸食汁液
我都要睇下啲蠓生活習性  然後再處理下 防止生咁多出黎
回復

VHFANT 發表於 2016-5-5 14:12:16 |顯示全部樓層
好多年前我讀再陪瞓課程,要講成本效益,一味教噴藥,連冇害的都噴死埋!!  
回復